Că performanța cere sacrificii o dovedește din plin Lionel Messi, care își făcea singur injecții cu hormoni, la doar 12 ani, deoarece suferea de un deficit de creștere. Acum este unul dintre cei mai faimoși jucători din istorie, însă marele fotbalist a trecut prin momente grele în adolescență...
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Nu mulți sunt însă cei care știu că Lionel Messi a fost obligat să-și facă singur injecții cu hormoni la vârsta de 12 ani pentru a putea performa. Azi, este considerat de unii cel mai bun fotbalist din lume iar recordurile obținute – până la 33 de ani a bifat 6 Baloane de Aur – certifică asta din plin. Problemele medicale din perioada junioratului au fost însă la un pas de a-i spulbera viitorul fotbalistului.
Messi își făcea singur injecții cu hormoni la 12 ani
Născut pe 24 iunie 1987 în localitatea argentiniană Rosario, Lionel este al treilea născut într-o familie cu 4 frați și, până la un punct, copilăria sa nu a diferit cu mult de cea a altor puști. Îi datorează însă bunicii sale materne, Celia, întâlnirea cu sportul, aceasta fiind cea care l-a molipsit de microbul numit fotbal.
Din nefericire însă, viitorul său în fotbalul profesionist era să se încheie abrupt în momentul în care, la 10 ani, puștiul a fost diagnosticat cu un deficit de hormon de creștere. Din nefericire, această condiție afectează nu doar dezvoltarea musculară, ci și rezistența fizică și memoria, aducând cu sine și retragerea socială și, ulterior, depresia.
Citește și: Povestea de dragoste dintre Messi și soția lui, Antonella Roccuzzo. Se cunosc din copilărie și au trei copii
Messi a impresionat de la primul antrenament, însă problema a apărut când s-a descoperit că avea deficit de creștere, iar costul tratamentului se ridica la 700 de lire sterline pe lună.
„Când am văzut casetele cu el, parcă îl prinsesem pe Dumnezeu de picioare. Era ca şi cum venea de pe altă planetă. Se vedea de departe că este unul dintre cei aleşi, care rămân în istorie”, spunea Minguella pentru Champions Magazine, conform gsp.ro.
Atunci s-a pus problema dacă puștiul merita să se investească atâția bani în el. „Copilul acesta o să fie un fotbalist de duzină, nici să nu te gândeşti că va prinde prima echipă a Barcelonei!”, comenta un observator despre Leo. Din fericire, Rexach şi Joan Lacueva, șefii Barcelonei, cumpăraseră deja câteva doze injectabile de hormoni de creştere pentru el.
Lionel Messi: „Nu puteam să las durerea să mă domine”
În momentul în care argentinianul a fost primit la clubul catalan, în echipa de juniori, înălțimea sa era o problemă evidentă.
„Chiar dacă aveam deja o echipă senzaţională de juniori, Messi reuşea să iasă în evidenţă. Singura problemă a fost că era foarte foarte mic de înălţime”, spunea Pique despre colegul său.
Din nefericire, la vârsta de 13 ani, Messi avea 1.47 m înălţime şi doar 39 de kilograme și a fost obligat să-și facă injecțiile cu hormon de creștere.
„Nu puteam să las durerea să mă domine. Eram în faţa celui mai important moment din viaţa mea. Nu voiam să se vadă că mă dor injecţiile, datorez enorm acestui club care mi-a oferit şansa să joc aici şi a avut grijă de mine”, dezvăluia Messi.
Trei ani mai târziu, rezultatele erau vizibile. Messi ajunsese la 1.65 m şi cântărea 64 de kilograme.
Din păcate, adaptarea sa nu a fost una ușoară și din alte motive. Tânărul sportiv era excesiv de timid și nu se putea integra în echipă, iar faptul că era atât de tăcut i-a făcut pe unii dintre coechipierii săi să creadă că au de-a face cu un mut. Iar la toate acestea concurau și dorul de casă, dar și de mama lui, care s-a întors în Argentina alături de frații lui, în timp ce el a rămas cu tatăl său în Barcelona.
La 20 de ani însă, Messi era noul star al catalanilor, presa supranumindu-l Mesia. Şi chiar a fost un salvator pentru echipa lui, F.C. Barcelona, alături de care a cucerit campionatul spaniol, Super Cupa şi Liga Campionilor, iar la nivel individual, primul lui Balon de Aur.