La 73 de ani, Mihai Mălaimare și-a anunțat retragerea de pe scena teatrului: "A venit vremea să trăiesc și pentru mine"

.

La 73 de ani, Mihai Mălaimare și-a anunțat retragerea de pe scena teatrului. Mihai Mălaimare a anunțat că se retreage din lumea teatrului, pentru a sta lângă oamenii dragi lui. Maestrul Mihai Mălaimare, cel care a înfiinţat, în 1990, Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie culturală din România, a luat decizia de a coborî de pe scenă pentru „a trăi și pentru el”.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!


La 73 de ani, Mihai Mălaimare și-a anunțat retragerea de pe scena teatrului. La 73 de ani, Mihai Mălaimare este hotărât să-și încheie activitatea profesională pentru a se dedica 100% vieții private, familiei și pasiunilor sale. Actorul provine dintr-o familie longevivă, părinții lui trecând de 90 de ani. Acesta speră că va mai trăi „vreo 20 de ani’ pentru a-și trăi viața și în afara teatrului, alături de oamenii dragi.

La 73 de ani, Mihai Mălaimare și-a anunțat retragerea de pe scena teatrului


„Dacă se respectă, și am luat cum trebuie genele (n.r. familiei), mai am vreo 20 de ani și-a venit vremea să trăiesc și pentru mine. Mi-e dor de de copiii mei pe care nu i-am văzut crescând, pentru că eu făceam în fiecare weekend naveta la Botoșani să alerg pe câmpii p-acolo să le fac festivaluri.

Mi-e dor de de nepoatele mele pe care nu le-am văzut patru ani, mi-e dor de asta mică pe care mi-a făcut-o Ștefan, care are șase luni și pe care o văd încă nepermis, nepermis de rar. Mi-e dor de roșiile mele, care cu care aș vrea să am mai mult timp de de vorbă. 

Mă doare sufletul că văd că peste grădina mea de zarzavat s-au ridicat buruienile și nu pot să-mi-alung din cap imaginea grădinii mele năpădită de buruieni, care se suprapune peste imaginea țării mele năpădite (n.r. de buruieni). Mie mi-e dor să mă plimb. M-am plimbat cu soția mea de curând, la Noaptea Muzeelor. Și mergând cu ceaiul ăla pe mână, în sfârșit ne uităm și noi pe sus, vedeam ce minune de oraș e Bucureștiul ăsta, cât de tulburător, de mizerabil este.


Mi-e dor să fac fotografie, mi-e doar să cânt la vioară, mi-e dor să conduc, vreau să-mi iau o mașină și să umblu prin prin țară. Eu n-am citit în toată viața mea. Bun, poate că te mint, acuma încerc să exagerez. Dar 90% din lecturile mele sunt în continuare lecturi de teatru.

Eu umblu prin bibliotecile lumii, achiziționez cărți și stau acasă lu citesc ca un nebun o dată, de două ori, de trei ori până le pricep. Mă sigur am și șansa să să citesc romane romane solide. Iar japonezii sunt sunt, constituie o literatură tulburătoare. Arabii iarăși au au niște niște cărți senzaționale. Dar nu mă pot rupe de lectura de teatru’, a spus maestrul Mihai Mălaimare, în cadrul podcastului ALTCEVA al lui Adrian Artene.


Citește și: Cum arată verighetele alese de Smiley și Gina Pistol și care e povestea din spatele lor: „Au o însemnătate anume. Am scris în interiorul lor…

Citește și: Gabriela Prisăcariu și Dani Oțil au împlinit 5 ani de relație: „Cei mai frumoși…. Cum arată prima imagine cu ei, în calitate de cuplu

Mihai Mălaimare, o viață închinată teatrului

Mihai Mălaimare s-a născut pe 27 august 1950 în Botoșani, unde a urmat şcoala primară şi liceul. În 1969 a fost admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale Bucureşti (secţia actorie), pe care l-a terminat în 1973, ca şef de promoţie.


După absolvire a ales Teatrul Naţional Bucureşti, unde a jucat, între anii 1973-1990, în piese ca ‘Richard al III-lea’ sau ‘A XII-a noapte’ de Shakespeare, ‘Cyrano de Bergerac’ de E. Rostand ori ‘Fata din Andros’ de Terențiu.

Tot la Teatrul Naţional Bucureşti a semnat și regia spectacolului ‘Mantaua’ de Gogol, dar şi scenariul şi regia spectacolelor ‘Clovnii’ şi ‘Actorul’.


Cunoscutul actor este, de altfel, doctor în Istoria teatrului. În 1981 a beneficiat de o bursă de studii la Şcoala de teatru ‘Jacques Lecoq’ din Paris, pentru ca, ulterior, să fie profesor la IATC, secţia actorie, între anii 1984-1989. Mihai Mălaimare a predat, de asemenea, în străinătate, la Şcoala de Teatru Pygmalion din Viena (pantomimă) şi la Gallaudet University (Washington, SUA), în calitate de profesor invitat (arta şi cultura românească).

S-a remarcat, în paralel, prin rolurile interpretate în piese de teatru la radio şi televiziune, precum şi în numeroase filme, precum ‘Veronica’, ‘Explozia’, ‘Filip cel bun’, ‘Nea Mărin miliardar’, ‘Ora zero’, ‘Grăbeşte-te încet’ sau ‘Secretul lui Nemesis’.

foto: Facebook Mihai Malaimare