Mircea Diaconu a ajuns actor din întâmplare: "M-a pus profesorul să învăț o poezie, după care m-a pus să o spun". Era în echipa de handbal când a fost racolat de pe culoarul școlii

.

Azi are un background profesional de invidiat, însă puțini știu că Mircea Diaconu a ajuns actor din întâmplare. În adolescență, era în echipa de hadbal a școlii și doar întâmplarea i l-a scos în cale pe un profesor care l-a ales pentru o trupă artistică. Și nu pentru că i-ar fi remarcat talentul, ci pentru că mai avea nevoie de un băiat și datele fizice corespundeau…

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!


La 74 de ani, Mircea Diaconu se poate lăuda cu o carieră fabuloasă atât în film, cât și în teatru, însă nu mulți sunt cei care știu că a ajuns actor din întâmplare. La vremea când și-a descoperit abilitățile, marele actor era pasionat de sport, și nu de actorie, dar de atunci a pornit pe acest drum și, decenii mai târziu, a dovedit că faptul de a fi fost descoperit la momentul potrivit poate că nu a fost chiar întâmplător.

Mircea Diaconu a ajuns actor din întâmplare


A fost ministru al Culturii în România, membru al Parlamentului European, a candidat la Președinția României, cu mari șanse, însă Mircea Diaconu va rămâne mereu în memoria cinefililor pentru contribuția adusă cinematografiei – cine nu l-a văzut în Filantropica, De ce trag clopotele, Mitică? Asfalt tango sau Buletin de București? – și nu pentru aptitudinile de politician.

Citește și: Mircea Diaconu dezvăluie secretul căsniciei de 42 cu Diana Lupescu: „Gândim la fel, simțim la fel’

Citește și: Cum se descurcă Valentina Pelinel ca mamă și ce sacrificii a făcut pentru mariajul cu Cristi Borcea: „Viața în căsnicie este o provocare. Am avut de înfruntat dificultăți și situații tensionate / EXCLUSIV

Citește și: Drama Mariei Buză: „Nu am fost un copil dorit. A existat atunci o încercare nereușită. Mama artistei a încercat să facă avort când era însărcinată cu ea

Marele actor a povestit recent, în podcastul lui Adrian Artene, că avea alt drum în momentul în care i-a fost descoperit talentul actoricesc…


„Eu făceam sport. Handbal. Și eram în echipa școlii și traversam un culoar, cu un prosop de gât, mă duceam la dușuri. Și trece un profesor tânăr, de germană, și se uită la mine și mă bagă într-o clasă alături. Acolo erau șapte fete dintre cele mai grozave ale liceului nostru și un băiat care cânta la fluier. M-am dus, că eu nu comentam. Și problema era că fetele stăteau în semicerc, spuneau ce spuneau și cântau ce cântau și într-o parte era un băiat care cânta la fluier și mai trebuia un pilon de aceeași înălțime. M-a pus profesorul să învăț o poezie, după care m-a pus să o spun.


„Uite cum trebuie: te așezi pe scenă, în fața publicului, că nu e o grămadă de cartofi să te uiți la ea. te uiți puțin deasupra lor, întorci și corpul 15 grade în partea cealaltă și dai drumul la poezie’. A fost singura indicație pe care am avut-o eu. Dar cu asta, așa cum mi-a zis el, am intrat în concursul ăla și mi s-a dat premiul I, a dezvăluit Mircea Diaconu.

Cum a reușit Mircea Diaconu, în tinerețe, să facă și teatru, și film, în paralel

Dat fiind că a iubit în egală măsură și teatrul, și filmul, Mircea Diaconu a reușit să le facă pe amândouă în paralel, deși nu era deloc simplu. El a recurs la un artificiu, pentru a putea fi prezent în același timp, și la repetițiile de la Teatrul Bulandra, dar și la filmările pentru pelicula ‘Filip cel bun. Actorul aștepta să își facă apariția regizorul Liviu Ciulei la Bulandra, ca apoi să dispară și să ajungă pe platourile de filmare de la Buftea.


Mircea Diaconu a povestit că, în perioada în care filma la ‘Filip cel bun, avea repetiții la Teatrul Bulandra, pentru spectacolul ‘Elisabeta l.

Exact în acel an, când au început filmările la ‘Filip cel bun, la Teatrul Bulandra, care a fost un mare teatru, condus de domnul Liviu Ciulei… Domnul Ciulei monta un spectacol care se numea Elisabeta l, un spectacol în care toți actorii erau în toate scenele. Este vorba despre un spectacol care a făcut istorie, la vremea lui. Și, în fiecare zi de repetiție la teatru, trebuia să fiu acolo.


În același timp, trebuia să merg și la film. Cred că în doar o secvență nu eram și eu. Cum m-am descurcat eu la vremea aceea? Uitați cum! Și mărturisesc, pentru că acum nu mai contează, a declarat Mircea Diaconu, pentru VIVA!

Mircea Diaconu a relatat că Liviu Ciulei nu l-a lăsat la filmările unei pelicule pe Ion Caramitru, deși a venit personal regizorul Mircea Moldovan să îi roage pentru acest lucru. De aceea, Mircea Diaconu și-a pregătit o strategie.

‘Când am început repetițiile la Elisabeta l, la noi în teatru a venit un regizor, Mircea Moldovan. Și a venit la domnul Ciulei drăguț, amabil. Și am spus: ‘Maestre, am mare nevoie de Ion Caramitru la filmul meu puțin, o săptămână. Ciulei i-a zis: ‘Nu se poate, nicio zi. L-a refuzat categoric. Eu eram cu un scaun mai încolo și auzeam discuția. M-am îngrozit. Eu trebuia să lipsesc de la repetiții nu o săptămână, ci tot filmul. Și nu știam ce să fac. Și, iată ce am făcut. Aveam o mașinuță veche, Dacia 1100. Și dimineața la 10 deja, aveam două-trei cadre trase; pentru că se filma în oraș, și veneam apoi la teatru, a povestit Mircea Diaconu.


Mircea Diaconu: „Așa am izbutit fără să deranjez pe nimeni'

Mircea Diaconu a mai povestit cum era atmosfera de la repetiții și cum îl aștepta pe Liviu Ciulei, pentru a putea pleca la filmările filmului. Actorul a vrut să nu supere pe nimeni, însă și-a dorit să-și poată duce, în același timp, ambele proiecte mai departe.


Domnul Ciulei venea la 10.30. Și venea cu cafea. La vreo oră, timp în care discuta plăcut cu actorii. De fiecare dată, nu intra direct pe scenă la repetiții în stilul german. Era o atmosferă, o vrajă… și eram acolo. La un moment dat, zicea așa: ‘Hai să începem scena cutare!. Și striga: ‘Mircea! Păi, era aici… Și se bloca în scena aia toată ziua, în care nu eram eu. Iar eu făceam filmul. Și așa am izbutit fără să deranjez pe nimeni, să nu supăr pe nimeni și să fac absolut cele două lucruri, în același timp, a mai declarat Mircea Diaconu.