Este oficial! Mircea Lucescu a acceptat să fie noul selecționer al României, după negocieri dure cu oficialii FRF, având în vedere refuzul lui Gică Hagi de a prelua Naționala. Mircea Lucescu a fost selecționer al României timp de cinci ani, între 1981-1986, și a antrenat echipe precum Dinamo, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid, Inter, Galatasaray, Beșiktaș, Șahtior Donețk, Zenit, Turcia și Dinamo Kiev.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI
Mircea Lucescu a fost favorit să preia banca tehnică a Naționalei României după ce Edward Iordănescu a refuzat să-și prelungească înțelegerea. După mai bine de o săptămână de tatonări de la distanță, oficialii FRF și „Il Luce' s-au întâlnit săptămâna aceasta pentru a finaliza negocierile, iar în cele din urmă, Mircea Lucescu a acceptat să fie noul antrenor al Echipei Naționale de fotbal a României.
Mircea Lucescu este noul antrenor al Echipei Naționale de fotbal a României
Antrenorul Mircea Lucescu, în vârstă de 79 de ani, îl va înlocui pe Edi Iordănescu. Il Luce a devenit prima ţintă a lui Răzvan Burleanu, după ce Gică Hagi a refuzat din nou Naţionala. Mircea Lucescu este liber de contract din noiembrie 2023, când și-a încheiat mandatul la Dinamo Kiev.
După negocierile maraton de luni, Mircea Lucescu a fost convins să semneze. O conferinţă de presă prin care va fi prezentat Il Luce va avea loc marţi, 6 august, potrivit observatornews.ro.
Mircea Lucescu a avut o carieră remarcabilă de antrenor, începând ca jucător-antrenor la Corvinul Hunedoara în 1978.
A fost selecționer al României timp de cinci ani și a antrenat echipe precum Dinamo, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid, Inter, Galatasaray, Beșiktaș, Șahtior Donețk, Zenit, Turcia și Dinamo Kiev. România nu este singura echipă națională din mandatul lui Lucescu. „Il Luce’ a pregătit și selecționata Turciei, în perioada august 2017 – februarie 2019.
Mircea Lucescu va fi la al doilea mandat pe banca echipei naţionale, după cel din perioada 1981-1986, înregistrând 24 de victorii, 19 remize şi 15 eşecuri, în cele 58 de meciuri adunate. Lucescu are în cont şi performanţa de a califica România la EURO 1984, dintr-o grupă din care au mai făcut parte Italia, Suedia, Cehoslovacia și Cipru.
Citește și: Cine este soția lui Novak Djokovic. Jelena și tenismenul s-au cunoscut în liceu și au doi copii împreună
Cine este Mircea Lucescu, noul selecționer al Naționalei României
Mircea Lucescu este un renumit antrenor de fotbal și fost jucător român, cunoscut pentru cariera sa impresionantă în lumea fotbalului european și internațional. Născut pe 29 iulie 1945, la București, Lucescu a început cariera de jucător la Școala Sportivă 2 București și a evoluat ulterior pentru Dinamo București, unul dintre cele mai de succes cluburi din România, precum și pentru echipa națională a României.
După retragerea sa ca jucător, Lucescu a început o carieră de antrenor care l-a purtat prin numeroase țări și cluburi. A antrenat echipe de prestigiu precum Dinamo București, Rapid București, Galatasaray, Beşiktaş, Șahtior Donețk, Zenit Sankt Petersburg, și echipa națională a Turciei.
Cu Șahtior Donețk, Lucescu a obținut succese remarcabile, inclusiv câștigarea Cupei UEFA în 2009 și multiple titluri de campion în Ucraina.
Cunoscut pentru stilul său de antrenorat strategic și pentru abilitatea de a dezvolta și motiva jucători tineri, Lucescu a fost apreciat nu doar pentru rezultatele obținute, dar și pentru contribuția sa la dezvoltarea fotbalului în diverse regiuni. De-a lungul carierei sale, a câștigat numeroase premii și distincții, fiind considerat unul dintre cei mai de succes și influenți antrenori din istoria fotbalului european.
Cele 35 de trofee cucerite de Mircea Lucescu
- 1986 – Cupa (Dinamo)
- 1990 – Titlul, Cupa (Dinamo)
- 1998 – Cupa (Rapid)
- 1999 – Titlul, Supercupa (Rapid)
- 2000 – Supercupa Europei (Galatasaray)
- 2002 – Titlul (Galatasaray)
- 2003 – Titlul (Beșiktaș)
- 2004 – Cupa (Șahtior)
- 2005 – Titlul, Supercupa (Șahtior)
- 2006 – Titlul (Șahtior)
- 2008 – Titlul, Cupa, Supercupa (Șahtior)
- 2009 – Cupa UEFA (Șahtior)
- 2010 – Titlul, Supercupa (Șahtior)
- 2011 – Titlul, Cupa (Șahtior)
- 2012 – Titlul, Cupa, Supercupa (Șahtior)
- 2013 – Titlul, Cupa, Supercupa (Șahtior)
- 2014 – Titlul, Supercupa (Șahtior)
- 2015 – Supercupa (Șahtior)
- 2016 – Cupa (Șahtior)
- 2016 – Supercupa (Zenit)
- 2020 – Supercupa (Dinamo Kiev)
- 2021 – Titlul, Cupa (Dinamo Kiev)