Monica Pop are o strategie anume în lupta cu cancerul de colon, boala gravă de care suferă de peste 10 ani. De 25 de ani directorul Spitalului de Urgențe Oftalmologice din București, Monica Pop a împlinit recent 71 de ani și boala nu a speriat-o niciodată pentru că nu i-a dat o importanță colosală. Medicul spune că a doua zi, după fiecare operație, era la muncă.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MAI GRATIS, AICI!
Monica Pop a dat detalii despre viața ei din ultimii 10 ani și trage un semnal de alarmă în ceea ce privește cancerul de colon. Medicul oftalmolog spune că este extrem de importantă, în lupta pentru vindecare, și mentalitatea. Optimismul și minimizarea bolii contează enorm atunci când vorbim despre vindecarea unui pacient cu cancer.
Cum a descoperit Monica Pop că are cancer de colon, acum 10 ani
Monica Pop a aflat în urmă cu 10 ani, după o serie de analize de rutină, că are cancer de colon. Nu a disperat și nici nu a plecat în străinătate după ajutor. Le-a acordat colegilor săi medici toată importanța cuvenită și s-a lăsat pe mâinile lor.
„La început am considerat că este vorba despre un colon iritabil dar a apărut și o peritonită. De aici încolo se știe diagnosticul, cancer de colon. Am fost operată de trei ori la Floreasca, de către profesorul Mircea Beuran, cu care am fost colegă. Apoi de profesorul Irinel Popescu. Nu am vrut să plec din țară și, a doua zi după fiecare operație, eram la muncă.
Mi-am făcut singură o strategie pe care o recomand tuturor bolnavilor de cancer. Vreau să știe toată lumea, toți moderatorii de emisiuni, că această boală este una severă, dar tratabilă și, uneori, vindecabilă. În spitalul nostru suntem 6 oameni cu cancer și toți la treabă, nu lipsește nimeni. Statul acasă este o foarte mare greșeală, omul nu trebuie să-și schimbe viața sau să-și întrerupă tratamentul.
Am o strategie de comportament față de această boală. Este important ca toți bolnavii să facă tratamentul impus de medici, neapărat, dar să nu își modifice viața. Asta în măsura în care se poate. Nu e bine nici să vorbească tot timpul despre asta.
Eu, de exemplu, maxim de 10 ori am vorbit cu soțul meu despre boală și numai când se impunea. De ce să-mi încarc familia? Am prietene care au această boală și numai despre ea vorbesc. Oamenii cu cancer de colon să meargă la serviciu, dacă fizicul le permite. Am fost odată într-o ședința de guvern, după una dintre operații, aveam patru tuburi de dren după mine. Purtam o rochie lungă și nu se vedeau. Dacă te lași, te fură boala. Nu trebuie să stai și să te gândești la ea„, a povestit Monica Pop pentru fanatik.ro.
Monica Pop a fost mereu susținută exemplar de colegii de la Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București
În cei 10 ani de luptă cu cancerul, Monica Pop a trecut și prin momente mai grele, când tratamentele oncologice i-au dat reacții adverse, însă medicul a fost mereu înțeles și susținut de colegii de la Spitalul de Urgențe Oftalmologice din București.
„După 25 de ani la conducerea acestui spital colegii mei s-au purtat admirabil, m-au ajutat mereu. Oameni deosebiți, la greu se vede omul și prietenia. Când ești mare și tare toată lumea vrea cu tine. Nu mai spun despre medicii care m-au tratat. După ultima operație făcută la Fundeni am tot respectul pentru secția de terapie intensivă de acolo.
Acum mai am diverse reacții adverse la chimioterapie. Am făcut și metastaze, am fost dependentă, o perioada, de antalgice. Din păcate asta a fost, dar se poate supraviețui, după părerea mea. Sfătuiesc pe orice jurnalist să nu mai folosească termenele: boală letală, nemiloasă, necruțătoare, peste că sperie lumea.
Cancerul de colon este o boală gravă, severă, dar tratabilă și, uneori, vindecabilă. Să nu stea nimeni acasă să-și plângă de milă pentru că statul acasă este ucigaș„, a mai declarat Monica Pop.