La cimitirul Bellu se odihnesc pentru eternitate personalități marcante ale României, printre care se numără Mihai Eminescu, Nichita Stănescu și Maria Tănase. Ei bine, dacă la cei doi mari poeți oamenii lasă mereu flori și lumânări, la locul de veci al regretatei artiste nu am zărit nici măcar o floare…
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MAI GRATIS, AICI!
Cum arată mormintele poeților Mihai Eminescu, Nichita Stănescu și locul de veci al Mariei Tănase. Mormântul Mariei Tănase este modest, sub un tei, iar ale prozatorilor și poeților se găsesc cum intri pe poarta principală de la Bellu, la dreapta. Pe 15 iunie se împlinesc 135 de ani de la moartea lui Eminescu, iar pe 22 iunie, 61 de ani de când ne-a părăsit și Maria Tănase.
CItește și: Daniel Buzdugan a pus flori la mormantul lui Mihai Eminescu
Mormântul Mariei Tănase este modest, sub un tei…
Mihai Eminescu, dar și alți poeți și prozatori români apreciați sunt îngropați în Cimitirul Bellu, pe Aleea Mihai Eminescu, imediat cum intri pe poarta principală, pe partea dreaptă. Mormântul său este aproape de Nichita Stănescu, Coșbuc, Caragiale, Enescu, Sadoveanu…
La Maria Tănase ajungi mai greu, iar locul ei de veci este modest, sub un tei, aproape de Birlic și de Gheorghe Dinică, pe Aleea Artiștilor de la Bellu. Mormântul ei părea părăsit. Dacă la marele poet Mihai Eminescu mai găsești o lumânare și o floare, la Maria Tănase era paragină…
Mihai Eminescu a murit de tânăr, la numai 39 de ani. S-a născut pe 15 ianuarie 1850 și a murit pe data de 15 iunie 1889. Slujba de înmormântare a marelui poet a avut loc la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, pe data de 17 iunie 1889.
Peste ani, specialiștii au studiat documentele legate de starea sa de sănătate din ultimii șase ani de viaţă. Ei spun că Mihai Eminescu nu a murit din cauza sifilisului. Așa s-a considerat, inițial. Este posibil însă ca inima sa să nu fi rezistat tratamentului cu mercur, afecţiunii bipolare de care suferea şi fumatului.
De ce a murit Maria Tănase, „Pasărea măiastră' a muzicii românești și care a fost ultima dorință din testament a artistei
Maria Tănase a fascinat o lume întreagă cu talentul ei inegalabil și prezența scenică de un magnetism aparte. Artista a avut o ascensiune fabuloasă, care a adus-o pe culmile gloriei. Ea a cântat pe scene din Paris și New York.
Din păcate, Maria Tănase s-a stins din viața la 49 de ani, din cauza unui cancer pulmonar, la data de 22 iunie, 1963, la spitalul Fundeni. Ea a lăsat un testament cu limbă de moarte.
„După moarte, corpul nescăldat, numai şters cu alcool să fie la dispozitia medicilor dacă vor considera că este cazul să se foloseasca de el la autopsie. Una dintre cele două cămăşi albe de mătase pe care le am în dulap să fie puse pe sub rochia de pichet albă ce se găseşte la spital şi care se butonează în spate. Pe cap să-mi pună pichetul de colţar alb, iar în picioare ciorapi albi scurţi', a lăsat vorbă Maria Tănase.
Maria Tănase: 'Din când în când să fie ajutat un student…'
Maria Tănase a interzis parastasele și a dorit să se facă o fântână în memoria sa și să fie ajutați studenții. Marea artistă și-a dorit ca oamenii să nu fie triști.
'Dacă se va putea şi nu va fi greu, aş vrea ca pe un drum secetos şi dornic de apa să se facă o fântână, în loc de acele parastase, pe care le interzic.
Din când în când să fie ajutat câte un student şi o studentă cu plata cantinei sau a posibilităţilor de masă şi să nu fie nimeni trist. Le doresc viaţă lungă şi sănătate tuturor acelora pe care i-am cunoscut. Chiar dacă unora le-am stat greu în drum și au considerat să mă cunoască după placul lor şi nu după caracterul şi firea mea.
Îmbrățișez pe toţi şi doresc să le fie viaţa îmbelsugată, liniştită, sănătoasă şi în voie bună!‘, au fost ultimele cuvinte scrise de Maria Tănase, notează Adevărul.ro.
Foto: VIVA