Moștenirea lui Rafael Nadal după o carieră de 20 de ani de glorie. Ce lasă în urmă marele campion spaniol, dincolo de reușite de neegalat

.

Una dintre personalitățile marcante ale sportului mondial, Rafael Nadal, se retrage din tenis la finalul lui noiembrie, după 20 de ani la cel mai înalt nivel și o carieră poleită în glorie. Ce rămâne după Rafael Nadal, dincolo de trofee? Remus Dinu, jurnalist GSP.ro, scrie în revista VIVA! despre moștenirea marelui campion spaniol.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI


Rafael Nadal, unul dintre cei mai mari jucători ai tuturor timpurilor, un sportiv care a depășit de mult timp granițele tenisului și a îmbrăcat chip de legendă încă din prima parte a carierei, și-a anunțat retragerea din circuit. A făcut-o cu aceeași decență și modestie care i-au însoțit întreaga activitate, printr-un videoclip emoționant postat pe rețelele de socializare. Finalul unei ere, amurgul unui zeu al sportului și un strop de melancolie în inimile celor care i-au urmărit aventura de la bun început. Ne-am fi dorit să-l vedem etern, veșnic sprinten și ridicând trofee deasupra capului, doborându-și însetat adversarii unul câte unul, dar Timpul i-a venit și lui de hac.


Rafael Nadal: Sunt norocos că am putut să-mi transform hobby-ul într-o meserie’

La 38 de ani și jumătate și cu propriul corp îngenuncheat de accidentări, Matadorul din Insulele Baleare a închis definitiv capitolul numit tenis. Plănuise de ceva timp ca 2024 să fie ultima haltă, dar spera cu tot dinadinsul că o să iasă din scenă cu o ultimă victorie majoră, o ultimă tresărire a spiritului său incomparabil. Numai că fizicul l-a trădat iarăși, iar speranțele de la Roland Garros și Jocurile Olimpice i s-au sfărâmat repede. N-a mai fost visul unei nopți de vară, iar toamna a venit cu un rămas bun dulce-amărui. Câteva luni de introspecție au adus inevitabilul, anunțul pe care niciun fan al tenisului nu voia să-l audă. Cu lacrimi în ochi, și-a anunțat plecarea definitivă din sportul căruia i s-a dedicat ca nimeni altcineva. Nadal va mai juca un singur turneu, alegând să-și termine cariera într-un mod poetic, elocvent pentru valorile sale. Va reprezenta Spania în faza finală a Cupei Davis, la Malaga, la 20 de ani de când călăuzea echipa iberică spre triumful în fața Statelor Unite.


Citește și: Cum a ajuns Nadia Comăneci să poarte torța olimpică la Paris, alături de Serena Willaims, Rafael Nadal şi Carl Lewis: „Se pare că m-am descurcat destul de bine’ / La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, jurnaliștii de la BBC nu au recunoscut-o

Citește și: Familia lui Șerban Copoț, urmărită de Securitate. Cum s-a schimbat viața lor în timpul regimului comunist: „Mama e o eroină și nu exagerez cu nimic. I-a fost extrem de greu, dar nu am văzut-o plângând. Mă sfătuiesc cu ea și acum’


La 18 ani, adolescentul inepuizabil, cu plete, maiou și pantaloni pirat, învingea SUA lui Andy Roddick și deschidea șirul unei serii formidabile pentru spanioli. Două decenii mai târziu, ciclul se încheie definitiv. În aceeași competiție, cu aceeași motivație și cu o țară întreagă punându-și din nou toate speranțele pe umerii săi. Rafael Nadal, cel care și-a căpătat supranumele de „Regele Zgurii', își încheie cariera cu 22 de trofee de Grand Slam, 14 dintre ele la Roland Garros, și 209 săptămâni petrecute pe primul loc. Însă nu recordurile sale formidabile îi definesc pe deplin cariera, nici statornicia pe care a avut-o la vârful tenisului mondial.


Monument de fair-play, ibericul s-a remarcat întotdeauna printr-un discurs realist, o generozitate ieșită din comun în raport cu jurnaliștii și fanii și o manieră unică de a gestiona gloria, dar și eșecul. Îmi vine în minte poate una dintre cele mai reprezentative declarații, care spune totul despre Nadal și felul în care a perceput tenisul: „Sunt norocos că am putut să-mi transform hobby-ul într-o meserie și s-o fac, totodată, la un nivel bun. Sunt recunoscător și nu am ce să cer mai mult. Sper că am putut fi un exemplu bun pentru noile generații, asta e mai important decât titlurile. Și sper că v-am putut oferi emoții plăcute'.


Faima nu i-a schimbat valorile

Moștenirea spaniolului nu e doar în vitrina sa de trofee, ea se reflectă cel mai bine în amintirile și senzațiile transmise celor care l-au urmărit. Felul său de a se comporta pe teren, simplist și atrăgător deopotrivă, i-a conferit statutul de legendă pe care-l vedem azi. Rafa se numără printre cei cărora parfumul faimei nu le-a schimbat valorile. A rămas întotdeauna cu picioarele pe pământ și umil, un atribut care l-a făcut atât de îndrăgit pe mapamond. Nu degeaba Ion Țiriac l-a perceput întotdeauna ca pe cel mai uman dintre cei trei mari campioni, peste Federer și Djokovic la acest capitol.


Nadal a manageriat bine nu doar triumfurile și gloria venită la pachet, el a reușit să „îmblânzească’ și demonii înfrângerilor. „Nu poți fi frustrat tot timpul pentru că vecinul are o casă mai mare decât tine, un televizor mai mare sau o grădină mai frumoasă. Nu așa văd viața, știți’. Un discurs la care a apelat deseori atunci când jurnaliștii îl chestionau despre bătălia de la distanță cu rivalul Djokovic. Altă caracteristică inconfundabilă a lui e că a rămas pe toată durata carierei înconjurat de aceeași echipă. Nu a luat decizii abrupte când lucrurile nu funcționau, nu a uitat de cei alături de care a crescut în Manacor. Le-a rămas fidel și devotat, într-o reciprocitate care a contribuit și ea la succesul din teren.


Performanța se poate obține doar cu sacrificii

Nadal provine dintr-o familie de sportivi și a început tenisul sub atenta supraveghere a unchiului său, Toni. Celălalt unchi faimos, Miguel Angel, a fost fotbalist și a evoluat la Barcelona, deci gena familiei se intersectase de dinainte cu sportul. Pe teren, unchiul Toni l-a crescut cu strictețe și nu l-a menajat o clipă, inducându-i de la bun început ideea că performanța se poate obține doar cu sacrificii și scrâșnete din dinți. Acasă, părinții Sebastian și Ana Maria i-au susținut în permanență visul și i-au oferit o educație pe alese. Așa a fost posibil ca Nadal să-și termine cariera fără să fi rupt nici măcar o rachetă, unul dintre lucrurile fascinante la el.

„Încă de la începutul carierei nepotului meu, am încercat să-i clădesc un caracter puternic și hotărât, care să-l ajute să înfrunte dificultățile din tenis, dar și din viață, în general. Am făcut asta pentru că întotdeauna am fost de părere că cele două, tenisul și viața, au lucruri în comun’, mărturisea unchiul Toni în 2017, elocvent despre valorile pe care i le-a transmis nepotului său. Deși a fost atras și de fotbal, s-a dedicat definitiv tenisului și a început să-și etaleze măiestria de la o vârstă fragedă. Și asta în ciuda faptului că a avut de înfruntat toată cariera o accidentare complicată, mai exact o afecțiune congenitală, sindromul Muller-Weiss, o boală rară care constă în deformarea scafoidului, un os mic situat în partea mediană a piciorului. A fost nevoie de multe sacrificii și de soluții medicale care de care mai diverse pentru ca el să-și poată continua cariera.

„Aș prefera ca fiul meu să facă alt sport’

Viața personală a fost o extensie a conduitei exemplare pe care Nadal a afișat-o pe teren. Soția marelui campion, Maria Francisca Perello, a fost, cu toată popularitatea partenerului său, o apariție mai mult decât discretă de-a lungul timpului, ferindu-se de lumina reflectoarelor. „Xisca', cea care îi e alături lui Rafael Nadal încă din adolescență, a preferat să-și țină viața privată departe de ochii presei, aparițiile sale în presă fiind aproape inexistente. Ca fapt divers, soția ibericului nu are conturi oficiale pe rețelele de socializare.

Cei doi s-au căsătorit în toamna lui 2019, după ce au început să formeze un cuplu încă din 2005, dinainte ca spaniolul să ajungă un superstar global. În octombrie 2022, Rafael și „Xisca’ au devenit pentru prima oară părinți, cei doi având un băiețel, Rafael Nadal Perello, ale cărui apariții la meciurile tatălui au făcut deliciu în 2024. Va duce el mai departe tradiția familiei în tenis, un sport al sacrificiilor și uneori al durerii? Nadal a oferit un răspuns emoționant în presa din Spania: „Aș prefera să facă alt sport. Când spun asta, mă doare, având în vedere toate lucrurile pe care tenisul mi le-a oferit. Dacă va dori să joace tenis, îl voi încuraja 100%, dar dacă va face alt sport, cu atât mai bine’.

A rămas fidel originilor și familiei sale’

Familia Nadal deține o fundație de caritate, condusă chiar de către soția fostului lider mondial, în timp ce în Manacorul natal a fost inaugurată în 2016 una dintre cele mai moderne academii de tenis din lume. Dincolo de sportul care l-a făcut celebru, Rafael Nadal s-a preocupat și de alte business-uri în ultimii ani. A făcut investiții în diverse sectoare, hoteluri, restaurante, parfumuri și televiziune. Popularitatea lui Nadal a fost o constantă, l-a însoțit de la începutul până la finalul aventurii în tenis și i-a adus parteneriate de imagine pe măsură, cu mari branduri sau artiști de talie mondială. În 2009, la doar 23 de ani, a apărut în videoclipul unei piese interpretate de Shakira.

Peste ani, a devenit un ambasador global al sportului, iar la Jocurile Olimpice de anul acesta a purtat Flacăra Olimpică, într-o imagine care a făcut înconjurul planetei la acel moment. De referință pentru el sunt și imaginile din 2018, când a trecut la munca de jos și s-a implicat activ în ajutorarea comunităților afectate de inundațiile de amploare din Insulele Baleare. Mărinimia sa a fost tot timpul ipostaza care l-a făcut apreciat în rândul publicului. Ambasadorul Spaniei la București l-a descris excelent într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor: „Ceea ce îl face special este legătura sa autentică cu țara natală și dorința sa de a fi prezent fizic atunci când comunitatea sa are nevoie de el. El face acest lucru nu pentru publicitate, ci pentru că este în natura sa să ajute într-un mod dezinteresat. Deși este un star internațional, el locuiește încă în Mallorca, locul său de origine, și a rămas fidel originilor și familiei sale, ceea ce transmite o imagine de simplitate și autenticitate'.

Rafa Nadal a ieșit din scenă, iar mulți dintre fanii lui vorbesc despre o pierdere ireparabilă. Poate că rana li se va vindeca în timp sau poate că nu, cert e că bucuria de a fi fost contemporani cu Nadal rămâne de neegalat.

Foto: Hepta