Nadia Comăneci a păstrat păpușa care îi poartă numele. Celebra jucărie are 45 de ani

 Oana Pantazi
.

După Olimpiada de la Montreal, din 1976, unde a făcut istorie, în onoarea gimnastei Nadia Comăneci a fost fabricată, în România, păpușa care îi poartă numele. Anul acesta, faimoasa jucărie, care a fost dorită de multe generații de fetițe, va împlini 46 de ani, iar marea sportivă o ține la loc de cinste.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Nadia Comăneci și-a emoționat recent fanii de pe contul de socializare, arătându-le fanilor ei păpușa care îi poartă numele. Jucăria, care la fel ca posesoarea ei, a făcut istorie, a fost creată la fabrica Arădeanca după ce Nadia a câștigat la Montreal primul 10 din istoria gimnasticii. Faimoasa jucărie a fost prima jucărie personalizată apărută în România și, probabil, jucăria cel mai bine vândută a acelor vremuri.

img-1-3img-1-3

Nadia Comăneci a păstrat păpușa care îi poartă numele

Nadia Comăneci, alintată „Zeița de la Montreal’, are 60 de ani acum şi este un exemplu pentru tinerele generații de sportivi.

Pe 18 iulie 1976, Nadia a uimit o lume întreagă. Afişajul electronic de la Jocurile Olimpice de la Montreal nu era programat să arate nota 10, aşa că după evoluţia Nadiei Comăneci, pe ecran a apărut nota 1.00. Nadia Comăneci a obţinut, la acea ediţie a Jocurilor Olimpice, de şapte ori scorul perfect, câştigând trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi una de bronz (sol). De atunci, gimnasta din Oneşti a intrat în istorie drept prima sportivă cu un exerciţiu perfect.

Citește și: Nadia Comăneci, dezvăluiri despre primul 10 de la Montreal: „Eu eram concentrată pe următorul aparat”

Citește și: Oana și Viorel Lis vor deveni părinți: „O să-l fac pe Viorel tătic anul ăsta'

Citește și: Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au locuit în Irlanda. Ce probleme a avut soția actorului, acolo:„A fost un coșmar’ / EXCLUSIV

Citește și: Carmen Brumă, afirmație surprinzătoare despre relația cu Mircea Badea:„Nu cred că oamenii nu sunt făcuți să fie monogami’

Tot în același an, sportiva a fost recompensată de regimul comunist într-un mod inedit – pentru Nadia Comăneci a fost creată o păpușă care îi purta numele. Îmbrăcată în costum de gimnastică și cu medalie la gât, jucăria produsă la fabrica Arădeanca a devenit în cel mai scurt timp cea mai populară, dar și cea mai căutată jucărie a acelor vremuri. De atunci, generații întregi de fetițe s-au bucurat de păpușa Nadia.

Gimnasta a păstrat timp de 45 de ani celebra păpușă și, recent, și-a surprins fanii cu o fotografie în dreptul căreia a scris My little piece of history. Mesajele au început să curgă imediat:

„A fost cea mai iubită jucărie și aproape unica avută ce mi-a bucurat copilăria foarte mult timp! Unică precum modelul uman Nadia cea vie și adevărată”; „Doamneee, cât mi-am dorit-o! Câte scrisori i-am scris lui Mos Crăciun, să-mi aducă „Papușa Nadia”! N-a fost să fie…”Penar chinezesc” și „Păpușa Nadia”, dorințele aprige ale copilăriei mele!”; „Prea puțin doar această păpușă Nadia.. Toate fetele o voiam… Dar cel mai mult ma bucur ca ți-a rămas tinerețea intactă… Te iubim mult, frumoasa Nadia„, sunt doar câteva dintre zecile de comentarii emoționante.

Povestea păpușii Nadia

În 1977, Păpușa Nadia costa 200 de lei, o sumă destul de piperată pentru acele vremuri, însă aceasta se afla pe lista pentru Moș Crăciun a fiecărei fetițe. La scurt timp după Olimpiada de la Montreal, fabrica Arădeanca a scos pe piață prima păpușă personalizată. Jucăria devenise la un moment dat un fel de „monedă de schimb” în țările socialiste, unde cu o astfel de păpușă puteai lua o haină de blană sau un guler de vulpe… a povestit Cristian Dumitru, inițiatorul Muzeului jucăriilor.

„În 1976, Arădeanca a decis să facă o primă păpuşă personalizată, ceea ce nu existase în România pe vremea comunismului, nici până la ea, nici după ea. Au fabricat Păușa Nadia pe baza unui corp comun, cu o faţă uşor modificată, care nu semăna însă foarte mult cu Nadia cea de 14 ani. Dar păpuşa atrăgea cu un dublu echipament: cel de sală, cu care chiar a evoluat sportiva în competiţii şi echipamentul echipei olimpice de la ceremonia de deschidere.

Au adăugat şi o mică medalie olimpică, cu un tricolor, agăţată de gâtul păpuşii, pentru că fabrica avea şi secţie foarte bună de argintărie şi făcea, practic, toate cupele oferite sportivilor la concursuri în era comunistă. Prototipul a fost trimis cuplului prezidenţial, iar ulterior a fost inclus într-o expoziţie de mare succes în acest muzeu – colecţia cadourilor primite de cuplul prezidenţial.

Pentru o scurtă perioadă, în anul 1977, această păpuşă s-a găsit în comerţul socialist, în librării. Era o păpuşă scumpă. Avea ambalajul ei, cutia fiind chiar foarte bine lucrată pentru acele vremuri, cu o ferestruică şi un plexiglas prin care vedeai capul păpuşii şi medalia, a declarat, pentru Adevărul, Cristrian Dumitru.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton