Amalia Năstase a vorbit despre lucrurile care o nemulțumesc în învățământul românesc. Fiica cea mare a Amaliei și a lui Ilie Năstase, Alessia, locuiește de trei ani în Franța, acolo unde studiază cu bursă la Școala de Design Parson din Paris. Amalia Năstase se pregătește să se despartă și de fiica mijlocie, Emma, care este acum în ultimul an de liceu și va studia și ea tot în străinătate, mai departe.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!
Amalia Năstase a vorbit despre problemele din învățământul românesc, așa cum le vede ea, și a explicat astfel și motivele pentru care fetele ei au ales să studieze în străinătate. Totodată, Amalia evită ca fiul său cel mic să acumuleze frustrări legate de educație și face tot posibilul ca acesta să învețe din plăcere, nu de teamă.
Ce o nemulțumește pe Amalia Năstase la învățământul românesc
Amalia Năstase este mama unei fiicei care a trecut clasa a 12, a unui băiețel care e clasa a-2a și trebuie să fie alături și de fiica cea mare, care studiază de mai bine de trei ani la Paris.
'Alessia este la școală la Paris, Emma este clasa a 12-a. Alessia este în anul trei la Paris. Iar Toma este clasa a 2-a. Iar eu sunt cu foarte multă treabă, cu foarte multe proiecte. Sunt niște fete foarte bune și foarte inimoase așa, mă bucur mult că sunt mama lor și că am putut să avem o relație așa frumoasă și să fie și ele așa de bune și frumoase', a declarat Amalia Năstase pentru ego.ro.
În timp ce Alessia, fiica cea mare, locuiește de trei ani în Franța, acolo unde studiază cu bursă la Școala de Design Parson din Paris, Amalia Năstase se pregătește să se despartă și de fiica mijlocie, Emma.
'Și noi suntem peste tot. Mergem și pe la Alessia când are ea mai liber. De ziua mea a fost la ea și ne-am sărbătorit acolo. La anul o să plece și Emma, deci suntem bine. Nu mă doare sufletul. Mie îmi crește sufletul că știu că se duc undeva unde este bine pentru ele și că or să fie foarte împlinite și or să facă ceea ce le place. Mi-aș dori foarte mult ca și în România sistemul de învățământ să se restructureze la un moment dat și să primească copiii cu dragoste', a povestit Amalia Năstase care de ceva vreme nu mai este deloc încrezătoare în sistemul de învățământ din România și de aceea alege pentru copiii ei un sistem diferit.
'La noi nu numai sistemul de învățământ, și sistemul medical, și sistemul administrativ, este un sistem punitiv. Tot timpul te acuză că n-ai învățat, că de ce ai venit târziu la doctor, că nu ți-ai plătit taxele. Și atunci este greu pentru orice român să interacționeze într-un mod prietenos cu impozite, cu taxe, cu școli.
Afară e altcumva. Te 'îmbrățișează' sistemul educațional, medical. Acolo te poți relaxa. Pe când în România de aceea toată lumea este nervoasă, toată lumea se ceartă. Pentru că pe noi tot timpul ne acuză cineva că am făcut ceva', a mai spus Amalia Năstase.
De unde crede Amalia Năstase că vin problemele în învățământul românesc
Amalia Năstase nu crede într-o schimbare a învățământului românesc, așa că nu își dorește ca fetele ei să crească și să acumuleze frustrări, așa cum s-a întâmplat cu mulți din generația ei. Amalia Năstase a dezvăluit ce anume o nemulțumește la învățământul românesc și de ce fetele sale au ales să studieze în străinătate.
'Toate lucrurile astea rele vin din această frustrare. Tu începi școala la mic și profesorii îți spun că ești un imbecil, nu o să ajungi niciodată undeva că ești leneș, ești 'brânză bună în burduf de câine'. Asta este propoziția pe care a auzit-o toată lumea.
Și atunci de mic ți se spune că ești un prost, un leneș și tu nu ai cum să crești cu încredere în tine și să iubești profesorii. Sunt puțin profesori care ajung să fie iubiți, dar pentru că sunt puțini, nu sunt capabili să schimbe un sistem. Sistemul trebuie să aibă grijă de copii, nu trei profesori', a mai declarat Amalia Năstase pentru EGO.ro.
'Eu nu sunt adepta cunoașterii de sine de la 18 ani, că nu ai ce să cunoști, ești nimeni la 18 ani. Trebuie să te cunoști pe tine însuți când știi să faci ceva. Eu am muncit de la 17 ani. Trebuie întâi să muncești, ca după aceea să ai ce să cunoști. Că ești copilul lui maică-ta și al lui taică-tu care stă pe banii lor, nu ai ce să te cunoști, trebuie să te cunoști prin prisma muncii tale. Și atunci trebuie niște chestii, dar nu trebuie să faci absolut tot ca să placi societății. Trebuie să faci ce îți place ție', mai spune Amalia Năstase.