Nicu Covaci, despre marele său regret. Phoenix și regretatul Nicu Covaci au fost, decenii întregi, un stindard al muzicii rock de bună calitate, generații întregi crescând cu piesele lor. Artistul a părăsit această lume însă cu regretul că nu a făcut și altfel de piese…
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI
În 1962, în plin comunism, „cei mai răi băieți din Timișoara” puneau bazele trupei, iar în 2022 au marcat a 60-a aniversare, însă drumul iconicei trupe rock a fost unul sinuos, în anii comunismului, când Phoenix a trebuit să treacă adeseori pe sub radar și învingă de nenumărate ori cenzura. Iar regretatul Nicu Covaci a fost, fără doar și poate, liantul, cel fără de care Phoenix n-ar fi existat. Paradoxal, cu niște ani în urmă, acesta mărturisea că are și regrete privind activitatea sa muzicală.
Nicu Covaci, despre marele său regret
Cine nu a fredonat vreodată Zori de zi, Fata verde sau Andrii Popa, piese iconice ale faimoasei trupe Phoenix? De-a lungul carierei, Nicu Covaci a compus, conform spuselor sale, circa 300 de piese. Cu toate acestea, artistul avea și unele regrete, în ultima perioadă a vieții, și își propusese să schimbe puțin registrul.
„Sunt destul de dezamăgit şi sunt năpădit de coşmaruri. Fac ce pot, eu încerc să întăresc şira spinării la români. Simt că este de datoria mea şi a celorlalţi artişti care comunică cu publicul. Nu numai manele şi „porcărele, fă artă cu mesaj, încearcă să ajuţi ţara dacă poţi. Dar şi publicul este manipulat în aşa fel încât nu mai savureze o chestie autentică, bărbătească, patrioată. Vrea numai «distracţie».
Adevărul este că oamenii sunt tracasaţi permanent şi au nevoie de această degajare, au nevoie de distracţie. Şi va trebui să fac nişte piese mai vesele, mai optimiste. Pentru că am făcut greşeala ca ultimul disc să-l fi făcut îngrozitor de negativist. Este foarte patriotic şi va trebui să fac nişte piese care să încurajeze lumea', spunea, în 2017, Nicu Covaci, pentru Adevărul.
Nicu Covaci: „Suntem singura formaţie din lume care şi-a riscat viaţa să poată cânta liber”
În pofida faptului că, în deceniul 1965-1975, în România apăruse o oarecare relaxare în ceea ce privește latura culturală, propaganda funcționa perfect, iar piesele tuturor trupelor erau trecute prin filtrul cenzurii. Chiar dacă au reușit să păcălească cenzura uneori, băieții de la Phoenix au fost interziși de mai multe ori, în cel edin urmă Nicu Covaci fiind obligat să părăsească țara.
„Recunosc că am avut şi pe vremurile acelea probleme, pentru că noi aveam curajul să deschidem gura şi să spunem ceea ce credem. Piesele noastre erau încărcate de anumite tensiuni, lucruri pe care publicul le aprecia, dar celor de sus nu prea le convenea. De aceea am fost şi interzişi de multe ori.
Am cântat interzişi fiind, până la urmă n-au mai putut să ne blocheze, noi spărgeam stadioane pe vremea aceea. Au vrut să mă bage la puşcărie şi a trebuit s-o tai din ţară. Singur nu aveam ce să fac afară, aşa că m-am întors şi mi-am scos toată formaţia peste cinci graniţe. Suntem singura formaţie din lume care şi-a riscat viaţa să poată cânta liber', a mai spus artistul.