Orlando Zaharia a gătit pentru Traian Băsescu și are multe amintiri plăcute din acea perioadă. Cheful susține că i-a plăcut personalitatea fostului președinte, pe care l-a descoperit într-o lumină cu totul nouă. Cunoscutul bucătar susține că dintre cei doi Maria Băsescu era mai pretențioasă, mai atentă la detalii.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Chef Orlando Zaharia impresionează cu povestea lui de viață, care este, înainte de toate, o lecție despre supraviețuire, urcușuri și coborâșuri. Cu o carieră impresionantă în gastronomie și o poveste de viață fascinantă, Chef Orlando Zaharia a dat detalii despre trăirile sale din această lume. Orlando Zaharia a gătit pentru oameni politici, pentru vedete, dar a lucrat și pe un vas de croazieră.
Cuprins
Orlando Zaharia, bucătar pentru Traian Băsescu și soția lui
Orlando Zaharia susține că Traian Băsescu mânca orice și era o prezență plăcută, pe vremea când gătea pentru el și pentru soția lui. Maria Băsescu se impunea însă.
„Nu erau reproșuri, era mult mai atentă. Domnul era foarte chill, foarte calm, mânca orice, vorbea cu oricine. Mie mi-a plăcut foarte mult personalitatea lui și felul lui de a fi. Doamna era mult mai atentă la detalii’, a dezvăluit juratul de la „Chefi la cuțite’.
„Eu nu eram bucătarul personal al președintelui. Eu, împreună cu echipa mea, găteam pentru mesele oficiale pe care le avea președintele sau Președinția României. Erau alți bucătari, era alt protocol acolo acasă la ei. În primul rând trebuia să fii ofițer. Un bucătar al președintelui niciodată nu este un bucătar, este un ofițer‘, a explicat el, în podcastul lui Adrian Artene.
Orlando Zaharia a lucrat pe un vas de croazieră
Celebrul bucătar a vorbit și despre primul său job, acela de pe un vas de croazieră, cu care a străbătut mai mult insule grecești, fără să stăpânească foarte bine limba engleza. Adaptarea a fost grea, dar a meritat.
„La mine este și o poveste din asta tragico-comică… cum am plecat eu pe vasul de croazieră. Nu știam engleză deloc. Mă învățaseră câțiva prieteni, câteva cuvinte. Pe scurt, la interviu mă întreabă: Where do you like to work? Hot kitchen or cold kitchen? Eu lucrasem la bucătăria caldă și am zis: cold, ăla. Și am ajuns acolo, ne-a prezentat, ne-a făcut un tur al vaporului, ne-au împărțit în grupe. A doua zi dimineața ne-am întâlnit pe deck, am făcut apelul. Exact ca la armată.
Apoi urcăm într-un lift și coborâm și coborâm și coborâm. Două etaje sub nivelul apei, acolo era bucătăria rece, unde se curățau toate legumele, toți peștii, toată carnea, toate lucrurile. Și eu am stat acolo patru luni de zile, cu apă. Pentru că la acel nivel apa este o chestie normală. Și cu tot felul de instructaje și exerciții. Ce faci în caz de….’, a povestit chef Orlando Zaharia.
Orlando Zaharia a vorbit despre salariile specialiștilor din domeniu
Într-o industrie gastronomică în continuă transformare, chef Orlando Zaharia crede în importanța bucătarilor calificați și impactul pe care aceștia îl au asupra restaurantelor. Zaharia afirmă că un chef de renume poate comanda salarii exorbitante, de peste 5.000 de euro, dar în același timp, în România, un chef talentat are puterea de a influența nu doar preparatele din meniu, ci și strategia financiară a restaurantului în care lucrează.
„Un bucătar român, dacă ajunge chef în România, poate să câștige atât cât vrea el, pentru că la el este meseria, la el sunt orele de program, la el este evoluția restaurantului, la el sunt banii care intră în buzunarul proprietarului’, a spus Zaharia, care consideră că succesul se află în mâinile chef-ului. Aceasta evidențiază cât de crucial este rolul unui chef în stabilitatea și succesul pe termen lung al unei afaceri în domeniul alimentației.
Chef Zaharia a remarcat, de asemenea, că în restaurantele mici, amprenta unui chef devine evidentă datorită implicării directe în procesul culinar. „Este o singură persoană care conduce o echipă’, a adăugat el, sugerând că atingerile personale ale chef-ului pot face diferența între un preparat obișnuit și o creație culinară de excepție’, spune el.