Papa Francisc, o viață dedicată credinței, păcii și compasiunii. Cum a ajuns preot din tehnician chimist, faptele prin care a impresionat omenirea și controversele în care a fost implicat

.

A fost unul dintre cei mai iubiți lideri ai Bisericii Catolice din timpurile moderne, iar stilul său modest, apropierea de oameni și accentul pus pe probleme sociale au rezonat cu mulți credincioși și necredincioși deopotrivă. Acum, o lume întreagă e tristă, după ce Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, s-a stins din viață, în urma gravelor probleme de sănătate cu care s-a confruntat.

Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!


Vineri, 27 martie 2020, Vatican. Pandemie. Atunci, omenirea a văzut una dintre cele mai tulburătoare imagini din istoria modernă – Papa Francisc rugându-se singur, în Piața Sf. Petru, altă dată plină până la refuz…

papa francisc 7papa francisc 7

„Ne-am trezit înfricoșați și rătăciți. Asemenea discipolilor din Evanghelie, am fost luați prin surprindere de o furtună neașteptată și furioasă. Ne-am dat seama că suntem în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în acelaşi timp importanţi şi necesari, chemaţi cu toţii să rămânem împreună, având toţi nevoie să ne aducem mângâiere unii altora. Pe această barcă… suntem cu toţii, spunea atunci Suveranul Pontif.

Citește și: Care au fost ultimele cuvinte rostite de Papa Francisc. Suveranul Pontif și-a petrecut ultima zi a vieții muncind: „A ales să nu se menajeze, transmițând un mesaj prin suferința sa”

Citește și: Andreea Esca și Paula Seling, despre întâlnirile cu Papa Francisc: „Binecuvântată să fiu martora și parte dintr-un moment de har'. Ce au transmis Dan Negru și Oana Roman după moartea Pontifului

Citește și: Mioara Velicu a fost la Ierusalim să vadă pentru prima dată Lumina Sfântă! La 80 de ani, artista a mers pe jos kilometri întregi: 'Nu m-a durut nimic. Mă bucuram ca un copil când vedeam cum coboară aceste globuri de lumină'/ EXCLUSIV

Citește și: Andreea Raicu și Maria Marinescu au avut relații cu aceiași trei bărbați. Arestat și căsătorit cu creatoarea de modă, Frank Colin și-a atacat fosta iubită: „Singura persoană care s-a aflat în inima mea este mama fiului meu'

Furtuna aceea a trecut, însă au urmat și vor urma altele, pentru că umanitatea pare să nu învețe din greșelile trecutului. Dar oameni ca Papa Francisc sunt dovada vie că dragostea de semeni și compasiunea nu au dispărut.

Perceput ca un papă al schimbării, viața lui Jorge Mario Bergoglio, devenit Papa Francisc, a fost o poveste de devotament, modestie și angajament față de valorile creștine fundamentale, reflectând călătoria de la o copilărie modestă, în Buenos Aires, la conducerea uneia dintre cele mai influente instituții religioase  din  lume. Ales pe 13 martie 2013, Papa Francisc a fost primul suveran pontif din istorie provenit din America de Sud și, totodată, primul iezuit care a devenit liderul Bisericii Catolice.

ORIGINI ȘI COPILĂRIE

Jorge Mario Bergoglio a venit pe lume în Buenos Aires pe 17 decembrie 1936, într-o familie modestă de imigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai soților Mario José Bergoglio și Regina María Sívori. Tatăl său a fost contabil la o companie de cale ferată, iar mama sa, casnică. În copilărie, Jorge era pasionat de fotbal și a fost suporter al echipei San Lorenzo de Almagro. De asemenea, a manifestat un interes deosebit pentru literatură și muzică, învățând să cânte la pian. Cele mai emoționante amintiri sunt legate de bunica sa, Rosa, mama tatălui său, care în 1929 emigrase din Asti (Piemont, Italia) în Argentina. Era în perioada izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, iar familia sa era îngrozită. Băiețelul era dus în fiecare dimineață la bunica sa, care locuia în apropierea familiei, pentru a petrece întreaga zi cu ea și cu fratele lui mai mic, Oscar.

„A fost una dintre cele mai importante persoane în educația mea. Ea nu locuia la mai mult de 50 de metri de casa noastră. Mă lăsa să mă joc și îmi cânta cântece din copilăria ei. O ascultam adesea discutând cu bunicul meu în limba piemonteză, pe care am învățat-o ca fiind limba amintirilor ei. Uneori mă ducea și la vecinii ei cu care bea Mate. Sau mă lua cu ea când avea diverse lucruri de făcut în cartier, înainte de a mă aduce înapoi acasă. Și înainte de asta se ruga cu mine, povestea Papa Francisc în cartea sa biografică.

Cu toate că avea doar 5-6 ani în acea perioadă, războiul i-a marcat copilăria. „Ascultam atunci cum adulții, în timpul meselor, sau când un văr și un unchi erau în vizită, spuneau cu toții 'Hitler este un monstru'. Eram prea mic pentru a înțelege ce se ascundea în spatele numelui, a mai povestit el.

EDUCAȚIE ȘI ÎNCEPUTURILE CARIEREI

Înainte de a intra în seminar, Jorge a studiat chimia și a obținut diploma de tehnician chimist. După o perioadă de muncă în acest domeniu, a simțit chemarea către preoție și a decis să urmeze această cale. A fost profesor de literatură și psihologie la Colegiul „Preacurata Fecioară Maria din Santa Fe și, ulterior, la Colegiul „Mântuitorul Isus din Buenos Aires.

Jorge Mario Bergoglio a fost hirotonit preot în 1969 și a intrat în ordinul iezuit. A urcat treptat în ierarhia bisericească, devenind arhiepiscop de Buenos Aires în 1998. În această poziție, s-a remarcat prin modestia sa, alegând să locuiască într-un apartament simplu și să folosească transportul public. La 13 martie 2013, a fost ales papă, succedându-i lui Benedict al XVI-lea. A ales numele Francisc în onoarea Sfântului Francisc de Assisi, simbolizând angajamentul său față de săraci și față de simplitate.

UN OM DE O SIMPLITATE EMOȚIONANTĂ

De la înscăunarea sa, în 2013, Papa Francisc a realizat numeroase gesturi emoționante ce reflectă compasiunea și umilința sa. Într-un gest care a devenit viral, Papa Francisc a refuzat ca oamenii să-i sărute inelul papal, acest lucru subliniind modestia sa și dorința de a se distanța de tradițiile monarhice ale papalității. Acest fapt a generat discuții în rândul credincioșilor și a fost interpretat ca o dorință a Papei de a se prezenta ca un slujitor al oamenilor, nu ca un monarh. Un moment memorabil a avut loc în timpul unei vizite la Budapesta, când Papa Francisc a vizitat copii nevăzători și cu dizabilități, oferindu-le atenție și afecțiune. Aceștia i-au oferit cadouri simbolice, iar Papa a fost profund mișcat de întâlnire, demonstrându-și încă o dată empatia față de cei marginalizați.

Un alt gest uimitor l-a făcut la împlinirea vârstei de 80 de ani. Atunci, Suveranul Pontif a ales să-și petreacă dimineața alături de opt persoane fără adăpost, inclusiv doi români și un moldovean. Le-a oferit micul dejun și a petrecut timp în compania lor, subliniind astfel importanța solidarității și a grijii față de cei defavorizați.

Întâlnirea cu Lidia Maksymowicz, o supravieţuitoare a Holocaustului, a fost iarăși un moment care s-a viralizat. Femeia, care avea atunci 81 de ani, fusese deportată la Auschwitz Birkenau pe când avea doar trei ani. Când l-a întâlnit pe Papa Francisc, aceasta i-a arătat numărul de pe braţ, pe care naziştii i l-au tatuat în lagărul de concentrare. Atunci, Suveranul Pontif i-a sărutat braţul femeii, iar apoi a îmbrăţişat-o.

De asemenea, în 2024, aflat în scaun cu rotile, Sanctitatea Sa a spălat picioarele a 12 femei dintr-o închisoare din Roma, înainte să le șteargă și să le sărute, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic. „Cu toţii avem eşecuri mici şi mari, iar spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi, a spus el atunci.

VIZITA ISTORICĂ A PAPEI FRANCISC ÎN ROMÂNIA

În 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul suveran pontif care s-a deplasat într-o țară majoritar ortodoxă. Douăzeci de ani mai târziu, Papa Francisc a vizitat România, între 31 mai și 2 iunie 2019. Papa a fost primit cu entuziasm de români, vizita sa având ca obiectiv major beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici uciși de regimul comunist din România.

Sub deviza „Să mergem împreună!, Papa a transmis un mesaj puternic de unitate și reconciliere între confesiuni și comunități. La Iași, într-un discurs emoționant, a afirmat: „Toți înflorim când ne simțim iubiți. Iubirea ne cheamă să ne deschidem inimile și să ne sprijinim unii pe ceilalți.

CONTROVERSE

Papa Francisc a fost implicat și în controverse de-a lungul pontificatului său, generate atât de declarațiile sale, cât și de acțiunile întreprinse. Iar acest lucru reflectă din plin tensiunile dintre viziunile sale progresiste și pozițiile tradiționale ale unor segmente din cadrul Bisericii Catolice.

Una dintre controverse este legată de poziția sa față de binecuvântarea cuplurilor de același sex. Vaticanul a permis preoților catolici să ofere binecuvântări cuplurilor de același sex, cu condiția ca acestea să nu facă parte din ritualurile obișnuite ale Bisericii. Papa Francisc și-a exprimat în repetate rânduri susținerea față de aceste cupluri, ceea ce a stârnit controverse în rândul conservatorilor din Biserică.

De asemenea, în timpul unui sinod, Papa Francisc a fost acuzat de unii tradiționaliști că a participat la un ritual considerat de aceștia drept „închinare idolatră la zeitatea păgână Pachamama, ceea ce a generat nemulțumiri în rândul credincioșilor conservatori.

Suveranul Pontif a criticat și politicile de deportare ale fostului președinte american Donald Trump, îndemnând la respectarea demnității migranților și a refugiaților. Această poziție a fost apreciată de unii, dar a generat critici din partea susținătorilor politicilor restrictive în domeniul imigrației.

Papa Francisc a agitat apele și când a comparat avortul cu angajarea unui „asasin plătit, afirmând că este echivalent cu un omor. Această poziție fermă a generat reacții puternice atât de susținere, cât și de opoziție, în funcție de perspectivele diferitelor grupuri.

Nu în ultimul rând, la începutul pontificatului său, Suveranul Pontif a fost acuzat, după ce a primit documente referitoare la abuzuri și afaceri necurate din cadrul Bisericii Catolice, că reacția sa nu a fost suficient de fermă, deși a luat măsuri pentru a aborda aceste probleme.

Foto: Arhivă

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton