Papa Francisc și-a pregătit funeraliile cu 152 de zile înainte să moară. Unde va fi înmormântat Suveranul Pontif, după ce a refuzat să-și doarmă somnul de veci în Grotele Vaticanului

.

Papa Francisc a dispus revizuirea ritualurilor funerare papale, cu 152 de zile înainte de moartea sa și a refuzat să fie înmormântat în Grotele Vaticanului, criptele de sub Bazilica Sfântul Petru, acolo unde își dorm somnul de veci aproximativ 100 de papi. Suveranul Pontif a vrut astfel să evidențieze rolul său de simplu episcop, ceea permite înmormântarea sa în afara Vaticanului, așa cum și-a dorit.

Vezi și acest video VIVA!:

Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!

La 20 noiembrie, publicația Vaticanului, „L’Osservatore Romano', a publicat detalii despre cartea liturgică actualizată, pe care Papa Francisc a aprobat-o pe 29 aprilie și care înlocuiește ediția anterioară, publicată ultima oară în 2000.

Pope Francis Meeting With US Vice-President JD Vance in VaticanPope Francis Meeting With US Vice-President JD Vance in Vatican

După moartea unui papă, seria de proceduri tradiționale:

1. Confirmarea decesului: Camerlengo-ul (în prezent Cardinalul Kevin Farrell) confirmă oficial moartea papei și informează Colegiul Cardinalilor. El supraveghează distrugerea inelului papal și sigilarea apartamentelor papale. 

2. Perioada de doliu (Novendiale): Durata este de nouă zile, timp în care au loc slujbe zilnice de rugăciune și Liturghii de Requiem în întreaga lume catolică. 

3. Înmormântarea: Are loc între patru și șase zile după moarte, cel mai probabil în Piața Sfântul Petru sau Bazilica Sfântul Petru. Papa Francisc a ales să fie înmormântat la Santa Maria Maggiore din Roma

4. Conclav pentru noul papă: După perioada Novendiale, Colegiul Cardinalilor se reunește în conclav pentru alegerea noului papă. Procesul este secret; fum negru indică lipsa unui rezultat, iar fum alb anunțarea unui nou papă (Habemus Papam), citează Antena 3.

Citește și: Papa Francisc a murit la 88 de ani, în a doua zi de Paște: „Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Tatălui”

Citeste si: Ultima întâlnire oficială a Papei Francisc. Ce a discutat cu JD Vance, la Vatican, cu o zi înainte să moară/ Mesajul vicepreședintelui american după moartea Suveranului Pontif

Citește și: Actorul Alexandru Georgescu a murit la 76 de ani. Mesaje emoționante transmise de Oana Pellea, Mihai Bobonete, Cezara Dafinescu și Mihai Mălaimare

Unde va fi înmormântat Papa Francisc

Istoric, papii erau adesea îmbălsămați și unora li se îndepărtau organele înainte de înmormântare – o biserică de lângă Fontana di Trevi din Roma păstrează inimile a peste 20 de papi în urne de marmură, păstrate ca relicve sfinte – dar aceste practici au căzut în dizgrație.

În mod tradițional, papa este apoi înmormântat în Grotele Vaticanului, criptele de sub Bazilica Sfântul Petru. Aproape 100 de papi sunt înmormântați acolo, inclusiv Papa Benedict al XVI-lea, predecesorul lui Francisc, care a demisionat în 2013 și a murit în 2022.

Dar Papa Francisc a declarat într-un interviu în 2023 că a ales bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, una dintre bisericile sale preferate și cele mai frecventate, ca loc final de odihnă, devenind primul papă într-un secol care va fi înmormântat în afara Vaticanului.

Papii din trecut erau înmormântați în trei sicrie: unul din chiparos, unul din zinc și unul din ulm, așezate unul în interiorul celuilalt, dar Francisc a ordonat să fie înmormântat într-un singur sicriu, făcut din lemn și zinc.

Când Benedict al XVI-lea a fost înmormântat, sicriul său conținea și monede bătute în timpul domniei sale, precum și un tub metalic care închidea un sul de hârtie rulat, numit rogito, un document de 1.000 de cuvinte care repovestea viața și domnia sa. Francisc va fi probabil înmormântat cu propriul său rogito detaliind pontificatul său unic, citează Libertatea.

După funeraliile Papei Francisc se va alege un nou papă

Funeraliile Papei Francisc vor avea loc cel mai probabil în Piața Sfântul Petru, între patru și șase zile după moartea sa, cu mulțimi de oameni în doliu adunându-se la Vatican pentru slujbă. Aceasta va fi condusă de decanul Colegiului Cardinalilor, în prezent italianul Giovanni Battista Re, în vârstă de 91 de ani.

La două până la trei săptămâni după funeraliile papei, Colegiul Cardinalilor se va întruni în Capela Sixtină pentru a ține un conclav, procesul extrem de secret de alegere a unui nou papă. În teorie, orice bărbat romano-catolic botezat este eligibil pentru papă, dar în ultimii 700 de ani, papa a fost întotdeauna ales din rândul Colegiului Cardinalilor.

Vasta majoritate a celor 266 de pontifi aleși de-a lungul istoriei au fost europeni. Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio în Argentina, este primul pontif non-european în 1.300 de ani. Spre deosebire de politica obișnuită, candidații pentru papă nu fac campanie deschisă pentru această poziție.

În ziua votului, Capela Sixtină, cu faimosul său plafon pictat de Michelangelo, este sigilată fizic, iar cardinalii, care au depus un jurământ de confidențialitate, sunt închiși înăuntru.

Numai cardinalii sub vârsta de 80 de ani sunt eligibili să voteze. În jur de 120 vor vota în secret pentru candidatul ales, scriindu-i numele pe un buletin de vot și plasându-l într-un potir deasupra altarului.

Odată ce un papă este ales, un reprezentant al Colegiului Cardinalilor citește anunțul în latină Habemus papam, care înseamnă „Avem un papă', de la balconul principal al Bazilicii Sfântul Petru, cu vedere spre miile de credincioși nerăbdători.

Apoi, proaspătul papă ales, după ce și-a ales un nume papal (cel mai probabil unul care onorează un sfânt sau un predecesor) și a îmbrăcat un veșmânt alb, iese la balcon pentru a rosti primul său discurs în fața publicului. Și, odată cu aceasta, lumea catolică are un nou lider.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton