Parastas la 60 de ani de la moartea Mariei Tănase. Au trecut 60 de ani de la moartea cântăreței simbol Maria Tănase. Valeria Arnăutu și Elena Merișoreanu au organizat un parastas pentru Păsărea Măiastră a folclorului românesc, alături de preoții de la biserica Sf Nicolae Broșteni. Cântărețele de muzică populară au dezvăluit și care au fost ultimele dorințe ale Mariei Tănase.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Parastas la 60 de ani de la moartea Mariei Tănase. La 60 de ani de la moartea celebrei Marina Tănase, Valeria Arnautu împreună cu Elena Merișoreanu și alți colegi au comemorat-o pe cea care a plecat dintre noi în floarea vârstei, după ce s-ar fi luptat mult timp cu cancerul pulmonar.
Valeria Arnăutu și Elena Merișoreanu au organizat un parastas pentru Maria Tănase
Am luat o decizie, într-un moment de nostalgie, combinat cu dragoste și recunoștință față de Maria Tănase și față de zestrea inestimabilă pe care ne-a lăsat-o. Am decis, împreună cu câțiva colegi de cântec, Vasile Topârceanu, Constantin Badea, Elena Merisoreanu și părintele Ilie Dragomir, să-i face un parastas Mariei Tănase.
Cei doi preoți aflați acolo, de la biserica Sf Nicolae Broșteni, au îmbrățișat această inițiativă și ne-au sprijinit'. a declarat Valeria Arnautu pentru fanatik.ro.
La parastas, în afară de artiști și de prietena mea Elena Merișoreanu, au participat câțiva dintre elevii mei de la clasa de canto, a Școlii de artă București.
Mereu le spun, începând cu Maria Tănase și continuând cu alți artiști de aur care nu mai sunt printre noi, că atunci când învață un cântec să aibă mereu sentimentul de recunoștință față de cel care l-a creat. Și la zile sfinte să-i aprindă o lumânare. Să ducă mai departe, cu deminitate, tot ce ne-au lăsat înaintașii', mai mărturisește Valeria Arnautu.
Care a fost ultima dorință a Mariei Tănase
Solista de muzică populară Valeria Arnăutu a dezvăluit și care au fost dorințele Mariei Tănase legate de înmormântare.
Am citit foarte multe scrieri despre Maria Tănase, m-a interesat, mai ales când făceam la Antena Bucureștilor emisiuni despre ea. Am citit foarte mult tot ce s-a scris și mi-a rămas întipărit în minte că a murit destul de tânără.
Maria Tănase și-a dorit să fie înmormântată pe o pernă cu petale de trandafiri și desculță. Toată viața au chinuit-o pantofii și știm exact ce vrea să spună', a mai spus Valeria Arnautu.
De ce a murit Maria Tănase
Născută pe 25 septembrie 1913, într-o familie modestă, Maria Tănase a avut o pasiune pentru muzică încă din copilărie. Și-a făcut debutul muzical în 1921, la serbarea de final de an de la școala primară. A fost nevoită să renunțe la studii pentru a-i ajuta pe părinți să muncească la câmp, astfel că a făcut doar trei clase.
În anul 1963, Maria Tănase Moare. Diagnosticul a fost cumplit, cancer la plămâni. În 1962 i-a fost descoperită această boală și atunci a aflat că nu va mai putea cânta. Sigur că nu și-a ascultat medicul și, la ultimul concert susținut, a leșinat pe scenă în fața oamenilor.
În testament, Maria Tănase a spus clar că nu vreau să Iise facă parastase și ca banii adunați să fie dați studenților talentați.
Pentru mine, că pentru orice român, Maria Tănase este un simbol. Este mai mult decât o artistă care ne-a reprezentat și care, încă, ne reprezintă. Și la ora actuală cântecele ei sunt de mare actualitate și vorbesc din punctul de vedere al profesorului. Sunt piatră de temelie pentru orice interpret de folclor.
Nu poți porni pe acest drum dacă nu ai studiat și nu ai aprofundat repertoriul Mariei Tănase. Le sugerez celor aflați la început de drum să studieze și să citească despre ea, să îi cunoască sufletul pentru a-i înțelege stilul de interpretare.
Am eu o vorbă, nimic nu-l poate defini mai bine pe un interpret de muzică populară decât cântecul sau. Acolo el a pus toate trăirile și simțirile sale și o parte din sufletul sau', a mai spus Valeria Arnautu.
foto: Fanatik