Paul al României, primul interviu după extrădarea din Malta: "Nu sunt obișnuit să fiu arestat. Mi-e foarte rușine de ceea ce a făcut România"

 Dumba Gabriela
.

Curtea de Apel din Malta a respins aducerea în România a fugarului Paul-Philippe al României, condamnat definitiv, în decembrie 2020, la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. Aflat acum în Franța, Paul al României a acordat un interviu publicației Times of Malta în care a declarat, printre altele, că îi este foarte rușine pentru ce a făcut România.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

Prințul Paul de România a declarat într-un interviu publicat luni, 19 august, de Times of Malta, după ce a fost eliberat recent din arest, că „este foarte enervant să vii într-un loc frumos și să te trezești dus la închisoare' și că mandatul european emis de România a fost unul politic, care i-a adus aminte de „Securitatea lui Ceaușescu'.

56293476379648040785629347637964804078

Paul de România, primul interviu după arestarea în Malta

Paul al României a vorbit printr-un apel video de la Paris, acolo unde s-a întors după ce a scăpat de extrădarea din Malta și a povestit cum a fost arestat în aprilie, la un eveniment organizat de Cavalerii de Malta, la hotelul de lux Westin Dragonara. Era dat în urmărire în 2020 după ce a fugit din România înainte de a fi condamnat definitiv la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.

„Nu sunt obișnuit să fiu arestat, așa că atunci când vii în Malta pentru un eveniment important în care devii mare maestru și invitat de onoare și ești abordat de patru persoane care îți spun că ești arestat, nu este foarte plăcut', a spus Paul de România pentru Times of Malta.

În aprilie, Ordinul Suveran Militar de Malta a susținut că prințul nu era membru al organizației și nici nu a fost invitat la vreun eveniment. Prințul a fost arestat în timp ce se întorcea la hotel după o zi petrecută cu soția sa, Lia, care a descris arestarea soțului ei ca fiind făcută „profesionist', dar „suspectă' pentru că a avut loc într-o duminică, zi în care „puțini avocați' ar fi răspuns la telefon.

„Nu l-au maltratat pe soțul meu. A fost surprinzător pentru că erau polițiști în civil și într-o mașină nemarcată, așa că nu eram siguri ce se întâmplă… Din fericire, nu a fost în fața demnitarilor care au venit, ar fi fost un circ în acel moment', a spus soția lui.

Descriind condițiile de detenție din Malta, Paul a explicat că a fost ținut împreună cu alte șapte persoane într-o „cameră destul de mare', cu o curte pentru exerciții.

„Nu a fost prea rău. Oamenii au fost decenți, destul de corecți cu mine… Dar este foarte enervant să vii într-un loc frumos precum Malta și să te trezești dus la închisoare', a spus el, adăugând că a trebuit să își spună numele dimineața și seara, simțindu-se „ca în armată'.

Citește și: Cristi Minculescu, adevărul despre rivalitatea cu Dan Bittman. L-a înlocuit o perioadă în trupa Iris: „Eram foarte tineri și…’ / EXCLUSIV

Citește și: Care este cea mai mare dorință a lui Victor Rebengiuc, la 91 de ani: ‘Eu nu renunț la scenă. Cel mai bine mă simt atunci când joc. Cât timp trăiesc o să continui să joc…’ Ce spectacole a avut, recent / EXCLUSIV

Paul: „Mi-e foarte rușine de ceea ce a făcut România'

Aflat acum din nou în Franța, Paul al României a susținut că mandatul european de arestare emis de România pe numele său, și care l-a adus la închisoare în Malta, a fost „folosit politic' de unii politicieni de la București și de „oameni din securitate… relicve de pe vremea lui Ceaușescu'.

„Cei din spatele mandatului nu înțeleg ce înseamnă să faci parte din Uniunea Europeană… Au arestat oameni din motive politice și încearcă să influențeze guverne străine. S-au gândit că poate se pot descurca cu Malta, pentru că Malta avea probleme, corupție… Au pus Malta într-o situație jenantă și mi-e foarte rușine de ceea ce a făcut România. Cred că este destul de dezgustător, de fapt', a afirmat Paul al României.

El a susținut că atunci când s-a întors în România imediat după Revoluție, în 1990, nu a făcut-o pentru a revendica proprietățile familiei regale, ci „pentru că am vrut să văd dacă putem ajuta orfanii', menționând „situația teribilă' din orfelinatele și școlile din țară.

Răspunzând afirmațiilor că nu este moștenitorul legitim al Regelui Carol al II-lea, care a condus România între 1930 și 1940, prințul Paul a catalogat varianta drept „ridicolă' și a adăugat că a fost recunoscut de Curtea Supremă în 2012.

Lui Paul al României îi este frică de închisorile din România

Întrebat dacă îi este frică să facă închisoare în România, în închisori descrise ca fiind „dure și supraaglomerate' de ambasada SUA în țară la începutul acestui an, Paul al României a spus: „Oricui i-ar fi frică de asemenea condiții'.

El a precizat că a vizitat închisorile românești împreună cu soția sa în calitate de sponsori ai poliției militare și că au fost „șocați' de ceea ce au văzut: „Știind asta, bineînțeles că am fost destul de îngrijorat de perspectivă să fiu dus acolo, dar am fost mai îngrijorat știind că sunt nevinovat'.

El a susținut că se va întoarce în Malta într-o zi, pentru că acolo este „casa noastră'. „Mă voi întoarce. Trebuie să diger ceea ce s-a întâmplat, dar nu dau vina în totalitate pe Malta. Dau vina pe românii care încearcă să corupă Malta', a spus el.

De ce a fost arestat Paul al României

Potrivit Ministerului de Justiție, Paul al României este urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu – pagubă: 9.523.769 euro.

El a fugit din țară și a fost prins la Paris în iunie 2022. O Curte de Apel din Franța a refuzat să-l extrădeze în România. În luna septembrie a aceluiași an, a fost eliberat din închisoare printr-o decizie a Curții de Apel Paris, fiind plasat sub control judiciar.

La finalul lunii aprilie, Paul al României a fost prins în Malta și a fost arestat preventiv. Procesul referitor la predarea către autoritățile române a început pe 14 mai, potrivit libertatea.ro.

Inițial, pe 20 mai, maltezii nu au vrut să îl extrădeze, susținând că există un „risc real' ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale. Apoi, pe 25 iunie, instanța de fond din Malta a decis extrădarea lui Paul, însă hotărârea nu a fost definitivă.

Ulterior, Tribunalul din Malta a stabilit că Paul de România va fi pus sub control judiciar și eliberat pe cauțiune, după ce a stat mai mult de 2 luni în arest. Pe 12 august instanța a decis că Paul nu va fi extrădat susținând că există un „risc real şi personal' de încălcare a drepturilor fundamentale ale fugarului.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton