Cine s-ar fi gândit că Petre Năstase, regizorul comediei „Retreat Vama Veche”, le-a distribuit în film pe Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi fără să știe că sunt prietene? Regizorul ne-a dezvăluit, într-un interviu savuros, detalii inedite despre prima comedie romantică românească din ultimele patru decenii, o producție cu o distribuție fabuloasă, dar și despre modul în care și-a ales protagonistele.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI
Fanii așteaptă cu mult interes comedia romantică „Retreat Vama Veche', care va avea premiera pe 18 octombrie. Am vrut să aflăm chiar de la regizorul producției detalii inedite despre filmări, dar și despre modul în care a ales distribuția. Asta cu atât mai mult cu cât în rolurile principale sunt trei actrițe între care există o chimie incredibilă. Paradoxal, Petre Năstase a mărturisit că nu știa că Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi sunt prietene bune.
Petre Năstase, regizorul comediei „Retreat Vama Veche', le-a distribuit în film pe Ada Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi fără să știe că sunt prietene
Filmul „Retreat Vama Veche' are nu doar un buget impresionant, ci și o producție pe măsură, reunind o mulțime de vedete extrem de îndrăgite de public. După cum ne-a mărturisit, pentru Petre Năstase a fost o surpriză să afle că protagonistele filmului sunt prietene și în viața reală, întâmplarea și coincidența ducând la un rezultat remarcabil.
Ne întâlnim într-un moment perfect! Luna aceasta are premiera mult așteptata comedie „Retreat Vama Veche’, al cărei regizor sunteți. Care este starea dvs. de spirit în momentul de față, cum faceți față emoțiilor?
În primul rând, vă mulțumesc mult pentru invitația la acest interviu, în această perioadă importantă pentru mine. Ca să răspund repede la această întrebare, trebuie să vă spun că emoțiile, oricât aș vrea să le îndepărtez, persistă. Sunt într-o permanentă căutare pentru a promova cât mai bine filmul, pentru a-l face cunoscut și pentru a-l aduce cât mai aproape de toți cei pentru care a fost făcut. Am emoții mereu pe acest subiect, dar cele mai mari emoții le-am avut atunci când am văzut pentru prima dată trailerul filmului în cinematografe. Să vă spun că merg la multe filme, aproape zilnic, doar ca să prind trailerul filmului și să văd reacțiile oamenilor din sală?! Mă bucur că am ajuns în acest punct în care filmul este gata de lansare și sper să placă tuturor celor care merg în cinematograf. Sper să fie cât mai mulți!
Este prima comedie romantică românească din ultimele patru decenii, ultima a fost „Buletin de București’, așadar așteptările sunt mari. Vorbim despre o producție grandioasă, cu un buget pe măsură, care a reunit un număr impresionant de vedete. Ce o diferențiază de alte filme românești recente, pe ce ați pariat în momentul în care ați început lucrul la „Retreat Vama Veche’?
Este o comedie romantică în care pentru prima oară în istoria cinematografiei românești, după câte știu eu, sunt în rolurile principale trei femei frumoase, trei femei care parcurg povești de viață complexe pe care le rezolvă în Vama Veche. Este un film în care femeia apare frumoasă, bine îmbrăcată, puternică, centrul universului, cu povești de viață în care se vor regăsi multe dintre femeile zilelor noastre, cu texte și secvențe presărate cu autoironie, dar deloc cu malițiozitate. Spuneam noi la întâlnirile noastre că este un film pentru și despre femei pe care ar trebui să-l vadă obligatoriu și bărbații. Filmul se diferențiază de restul comediilor românești independente printr-o anumită sensibilitate și emoție pe care am încercat să le dau fiecărei povești și fiecărui personaj. Filmul merge în paralel cu trei povești care în final au rezolvări foarte firești pe care mulți dintre noi le-au trăit.
Între protagoniste – Eva Condeescu, Adela Popescu și Laura Cosoi – există o chimie care trece sticla. Sunt curioasă cum le-ați ales și, nu în ultimul rând, dacă știați că ele sunt bune prietene și în viața reală…
Castingul a trebuit să-l fac într-o viteză foarte mare, pentru că noi ne-am hotărât să facem filmul foarte repede, în februarie anul trecut și imediat am intrat în perioada de preproducție, perioadă care este foarte complicată și care, dacă nu se desfășoară conform unor reguli foarte stricte, îți poate îngreuna producția foarte mult. Atunci când m-am hotărât la cele trei, am pornit de la un personaj pe care îl aveam foarte clar în minte și anume personajul Adelei Popescu, care este medic stomatolog de succes și are anumite probleme în căsnicie, ea având și un copil foarte mic pe care trebuie să îl crească. Având-o pe Adela Popescu foarte clar în minte, atunci am făcut conexiuni, am stat, m-am gândit și, fără să știu că cele trei actrițe sunt prietene în realitate, le-am chemat la casting pe fiecare dintre ele. Atunci când s-au întâlnit, a fost un mix de sărbătoare cu emoție, chimia între ele era deja creată, evidentă, minunată, iar eu abia atunci am aflat că sunt prietene bune și, practic, întâmplarea și coincidența asta nu au făcut decât să-mi ușureze foarte, foarte mult munca în crearea personajelor, iar lor să le aducă timp împreună, o colecție nouă de amintiri și o superatmosferă în echipă.
Filmul spune povestea a trei femei – un medic, un psiholog specializat în terapia de cuplu și o directoare de agenție publicitară. Este întâmplător faptul că ați ales trei femei de carieră? Care este mesajul pe care îl transmite, ce se află, de fapt, în spatele acestei comedii spumoase?
Aceste personaje sunt femei puternice, de succes, iar eu nu am făcut altceva decât să încerc să fac radiografia femeii moderne, femeia modernă care are probleme în căsnicie, pentru că trebuie să performeze în două locuri, femeia modernă care se sacrifică în cele două planuri, personal și profesional, și mereu merge mai departe, pentru că trebuie. Fiecare personaj este total diferit de celălalt, are povestea lui, traumele lui și problemele lui nerezolvate, sunt caractere complet diferite, ce le leagă este prietenia care le aduce împreună și alături una de alta în momentele esențiale. Ele se află sub un jurământ al tinereții lor, așa că își păstrează cuvântul și merg într-o petrecere a burlăcițelor în Vama Veche care va fi revelatoare, pe lângă foarte distractivă. Nu vreau să dezvălui mai mult despre poveștile lor, pentru că trebuie să vedem filmul, dar ce este foarte important este că am încercat să fac o radiografie a femeii moderne de succes din România în care sunt convins că se vor regăsi foarte mulți.
Petre Năstase: „Am lucrat extraordinar de bine și cu cei care nu sunt actori de profesie'
Vă rog să dați puțin din casă și să ne vorbiți despre ce nu se vede pe marele ecran… Cum ați ales locațiile în care ați filmat, cât de importantă este coloana sonoră și, nu în ultimul rând, cum ați lucrat cu un număr atât de mare de vedete… nu toți actori de profesie?
O locație trebuie să fie cinematografică, ea trebuie să se potrivească acțiunii pe care regizorul o construiește, acțiunii unei secvențe, iar o secvență este o unitate de timp și spațiu dramaturgic. O locație trebuie să vibreze, să fie plastică, să aibă perspectivă, iar în funcție de starea personajelor, să aibă culoare, lumină, deci locația și alegerea locațiilor reprezintă un proces de creație foarte complex. Eu am vrut să dau un anumit stil acestui film, să fie un stil minimalist, dar frumos și încărcat de elemente vizuale plastice. Am mers pe o variantă cât mai stylish, pentru că personajele sunt îmbrăcate bine, ele fiind femei de succes, a fost necesar să avem mare grijă de partea de styling, machiaj, păr. Toate aceste elemente se combină într-un tablou general al filmului de bun-gust, asta e părerea mea.
În general, distribuția este 80% formată din actori profesioniști și aici lucrurile sunt foarte clare. Ei au ascultat, ne-am înțeles bine, a fost o stare de creație la cadru. Dacă anumite replici pe care scenaristul filmului le-a scris la masa lui, iar în platou nu picau bine în gura personajelor, le modificam păstrând sensul, dar dându-le lejeritate actorilor să interpreteze firesc. În general, am lucrat extraordinar de bine și cu cei care nu sunt actori de profesie, iar o surpriză foarte plăcută, extraordinară a fost Adelina Pestrițu, care s-a comportat ca un profesionist, nu a existat niciun moment în care ea să nu intre sau să nu facă tot posibilul să se apropie de ceea ce-mi doream eu. În general, toți actorii au fost plăcut surprinși de producție, s-au integrat, au intrat în poveste și și-au dat interesul să construiască personaje cât mai plăcute și de bun-gust.
Citește interviul integral în revista VIVA! din luna octombrie!
Foto: Facebook