Corina Chiriac a spus povestea melodiei 'Rața'. Vedeta a rememorat anii tinereții și a dezvăluit cum problemele din comunism au fost puse pe versurile acestei melodii, dar nimeni nu și-a dat seama. Vedeta a mai menționat, într-un interviu pentru Viva.ro, că se va afla la Iași, săptămâna aceasta, la Serile Filmului Românesc.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI
La recitalul susținut sâmbătă, la Grădina Herăstrău, Corina Chiriac a povestit cum a ajuns Eugen Rotaru să scrie textul piesei 'Rața', fără să aibă probleme, în perioada comunistă.
Corina Chiriac, povestea melodiei 'Rața'
Doamna muzicii românești se va afla la Iași, săptămâna aceasta, la evenimentul Serile Filmului Românesc.
Rochiile vedetei, dar și mai multe obiecte de-ale sale donate Muzeului Național de Istorie, vor putea fi admirate în cadrul acestui eveniment, care se desfășoară în perioada 31 iulie-4 august, la Iași.
Pe 26 octombrie, Corina Chiriac va împlini 75 de ani. Și, pentru că umorul a caracterizat-o toată viața, artista glumește și spune că va împlini doar… 12 ani.
'Noi am fost o generație miștocară. Noi ăștia, care am… Am făcut un calcul de curând. 7 și cu 5 fac 12. Deci, am împlinit 12 ani. Mă simt foarte bine. Trebuie să glumim. Asta o să fie mai încolo (va împlini 75 de ani pe data de 26 octombrie-n.r.).', a spus Corina Chiriac pe scenă și s-a întrerupt iar, pentru a primi flori de la admiratori.
Vedeta a povestit și cum a ajuns să interpreteze melodia 'Rața', compusă de un italian, și cum a fentat cenzura comunistă textierul Eugen Rotaru, cel care i-a făcut versurile.
Corina Chiriac: 'A luat foc planeta de drăguță ce era piesa…'
Corina Chiriac a povestit cum 'a explodat' melodia 'Rața', în anul 1983, aidoma celebrei 'Macarena' și cui aparține. Este vorba de un compozitor italian, care a găsit cu greu o casă de discuri care să îi producă melodia. Ulterior, avea să interpreteze piesa și soția lui Al Bano, Romina Power.
'De câte ori am ocazia să cânt 'Rața', îmi face plăcere să le spun celor mai tineri, că ea s-a lansat în Italia. A lansat-o un compozitor care nu era foarte cunoscut și, la început, era o piesă instrumentală. Și s-a dus cu ea pe la diferite case de discuri. A bătut pe la uși. Era în 1983. Pe vremea aceea erau Mina, Iva Zanicchi, Geani Morandi… Și i-au spus: 'Ce vii, dom’le cu fleacul ăsta la noi? Compune un cântec!' În fine, a găsit o casă de discuri mititică: 'Bine, ți-o produc'. A mai venit un coregraf, a făcut un dans, și a luat foc. Exact ca Macarena și ca alte piese. A luat foc planeta de drăguță ce era piesa. Sigur că probabil toate casele alea de discuri mari s-au zgâriat pe ochi, că nu au produs ele melodia… Se lansează piesa în 1983…', a povestit Corina Chiriac.
'Cine a trăit vremurile acelea, le știe!'
Corina Chiriac a povestit cum stătea la mare, alături de colegi, la un pahar de 'vorbă'. Nemulțumit de problemele din comunism, textierul Eugen Rotaru le-a spus celor din jur că nu ar fi rău să facă textul unei piese care să fie așa: 'Asta nu e viață…'. Toți cei de față i-au recomandat o găleată cu apă rece, de frică.
'Stăteam de vorbă creatorii, textierii… Și eram la mare într-o seară… Asta o povestesc, dar vă rog să o duceți mai departe. Un foarte bun colaborator al nostru, domnul Eugen Rotaru… Era 1983. Eram sătui, vara la mare nu era bere, nu era nimic. Cine a trăit vremurile acelea, le știe. Într-o seară noi eram la o bere caldă pe plajă, după Festivalul de la Mamaia, într-o pătrățică… Ne mâncau păianjenii, țânțarii… pe plajă. Era ceva groaznic. Și zice: 'Cum ar fi să scriu un text eu, într-o zi, în care să spun 'Asta nu e viață.' Noi i-am propus imediat o găleată de apă rece, o compresă… 'Măi, ai înnebunit, ne ia dreptul de a cânta. Lasă…', povestește îndrăgita artistă.
Corina Chiriac: 'Nu am o rață și nu sufăr…'
Corina Chiriac a reușit să intre în posesia compoziției și l-a rugat pe textierul Eugen Rotaru să îi compună versurile melodiei. Când a primit textul de la acesta, vedeta a fost surprinsă să constate că refrenul piesei începea așa: 'Asta nu e viață..' și s-a mirat cum a reușit acesta să fenteze cenzura comunistă de pe vremuri, care le-a dat mereu bătăi de cap.
'Fac eu rost de piesă, mă asigur că pot să o înregistrez la radio, că nu era pe banii noștri ca acum, și îi spun lui Jack Rotaru, așa îi spuneam noi… Și i-am spus, 'Jack, fă-mi un text la piesa asta, să fie ceva haios.' Și peste un timp mă trezesc cu textul. Ce scrie la refren? 'Asta nu e viață!' Și pe urmă o cotise, 'singur tot mereu/ n-am și eu o rață, să-mi fie soață/ soț să-i fiu eu.', a completat celebra interpretă, în mare formă.
'Astă seară am patru rățuște. Așa că, începem piesa și am să invit… Boboceii, poftiți!', a încheiat Corina. Așa i-a invitat Corina Chiriac pe balerinii Teatrului de Revistă Constantin Tănase, care au dansat pe melodia 'Rața', în show-ul ei de zile mari de sâmbătă.
În cadrul evenimentului Serile filmului românesc ce are loc la Iași, până duminică, 4 august, miercuri, 31 iulie, Corina Chiriac își va expune rochiile și alte obiecte donate Muzeului de Istorie la Palatul Culturii din Iași. Vernisajul expoziţiei artistei are loc la ora 16.00, iar intrarea este liberă. Perioada expoziţiei este 31 iulie – 13 octombrie 2024. Vineri, 2 august, la ora 18.30, la Hotel Unirea din Iași, (Sala Cuza Centru) are loc evenimentul 'Horia Moculescu şi muzica de film'. Printre invitați se numără: Ileana Popovici și Corina Chiriac.
Foto: VIVA; Facebook.