„Plămânul alb”, una dintre complicaţiile grave ale coronavirusului. Ce este şi ce se întâmplă atunci când apare această afecțiune

 Dumba Gabriela
.

Una dintre cele mai grave complicaţii ale infectării cu noul coronavirus COVID-19 este „plămânul alb', respectiv situaţia în care plămânul nu-şi mai poate exercita funcţia de schimb de gaz şi devine complet alb.

Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila', a explicat că 2% dintre cazurile infectate cu noul coronavirus COVID-19 ajung în stare extrem de gravă în care plămânul mai funcţionează doar cu ventilare mecanică.

„La 5-7 zile de la debutul infecţiei pot să apară semne de pneumonie cu tuse şi dificultăţi respiaratorii. Iniţial debutează cu febră, cu dureri musculare, stare de oboseală. Apare tusea şi ulterior se instalează dificultăţile respiratorii, asta în cele 15% din cazuri, unde situaţia este moderată spre acută, iar la 2-3% din cazuri apare situaţia extrem de gravă cu sindrom de detresă respiratorie acută (plămân alb)', a declarat la Gândul LIVE, medicul Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, „pacientul pe ventilator (cu plămân alb) poate să aibă orice evoluţie, prelungită de la 2 la 8 săptămâni, peste care se pot adăuga alte complicaţii legate de ventilaţia mecanică. La debutul pneumoniei se pare că sunt afectate regiunile periferice ale plămânilor, o afectare mai degrabă bilaterală. Se formează o afectare de tip geam mat, o scădere a transparenţei pulmonare. Acea unitate care se ocupă de schimbul de gaze este afectată', a declarat medicul Gheorghiţă.

Cum știm dacă ne-am infectat cu coronavirus

„Dacă îți curge nasul și ai secreții galben-verzui, nu înseamnă că ești infectat cu coronavirus. Coronavirusul provoacă un tip de pneumonie cu tuse uscată fără nasul curgător. Acesta este cel mai simplu mod de a identifica. Vă rugăm să spuneți prietenilor dvs. că dacă știți mai multe despre cunoștințe medicale, veți avea mai multă conștientizare a identificării și prevenirii', susţine un medic din Wuhan, care continuat cu alte sfaturi:

„Virusul COVID 19 nu este rezistent la căldură și va fi ucis la o temperatură de 26-27 de grade.  Prin urmare, bea mai multă apă fierbinte. Puteți spune prietenilor și rudelor dvs. să bea mai multă apă caldă pentru a o preveni sau să stea la soare. A bea apă caldă este eficient pentru toți virușii.  Încercați să nu beți APĂ RECE, amintiți-vă!

Simptomele pneumoniei cauzate de coronavirus

1. Va infecta mai întâi gâtul, astfel încât gâtul va avea senzația de durere uscată, care va dura 3 până la 4 zile.

2. Apoi, virusul se va amesteca în lichidul nazal, va picura în trahee și va intra în plămâni, provocând pneumonie.  Acest proces va dura 5 până la 6 zile.

3. Cu pneumonia, apar febră mare și dificultăți în respirație. Congestia nazală nu este ca cea normală. Vei simți ca și cum te-ai înecat în apă.  Este important să mergi să solicitați asistență medicală imediată dacă simți asta.

Metode de prevenție

1. Cel mai obișnuit mod de a te infecta este prin atingerea lucrurilor în public, deci trebuie să te speli pe mâini frecvent. Virusul poate trăi doar pe mâini timp de 5-10 minute, dar se pot întâmpla foarte multe în acele 5-10 minute (vă puteți freca ochii sau puteți alege nasul în mod nedorit).

2. În afară de spălarea pe mâini frecvent, puteți face gargară cu Betadine Sore Throat Gargle, pentru a elimina sau a reduce la minimum germenii în timp ce aceștia sunt încă în gât (înainte de a vă picura în plămâni).'.

sursa foto: descopera.ro

Citeşte şi:

Cum știm dacă ne-am infectat cu coronavirus. Un medic din Wuhan ne învață cum să prevenim boala!

VITAMINA C tratează coronavirusul COVID-19 / Anunțul important făcut de cercetătorii chinezi

Stiri coronavirus Romania – citește cele mai noi informații despre cazurile din țară

Vezi și: Simptome coronavirus – cum se manifestă și cum se transmite

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton