Pompilia Stoian, interpreta piesei Prieten drag, amintiri despre participarea ei la Festivalul Mamaia, din 1966: „Nimeni nu anticipase că o studentă, fără studii muzicale, va…” / EXCLUSIV

.

Pompilia Stoian, interpreta piesei Prieten drag, amintiri despre participarea ei la Festivalul Mamaia, din 1966. Pompilia Stoian, interpreta celebrei piese Prieten drag, ne-a făcut unele mărturisiri emoționante despre lansarea ei ca studentă, fără studii muzicale. Cântăreața s-a stabilit ulterior peste hotare, dar nimeni nu a uitat vocea ei și interpretarea fabuloasă a melodiei amintite…

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!


Pompilia Stoian, interpreta piesei Prieten drag, amintiri despre participarea ei la Festivalul Mamaia, din 1966. Pompilia Stoian, interpreta celebrei piese Prieten drag, ne-a vorbit despre lansarea ei la Festivalul Mamaia, care se va relua anul acesta, în luna august. Artista le este și acum recunoscătoare celor care au crezut în ea și în talentul ei, acum 27 de ani, și au susținut-o pe scena Festivalului Mamaia.

Citește și: Dan Negru, după ce a primit, din nou, propunerea de a prezenta Cerbul de Aur: „Sunt sceptic. Noi ne pricepem să demolăm și…’. Trebuia să facă echipă cu Mihaela Rădulescu, în trecut / EXCLUSIV


Citește și: Festivalul Mamaia se reia, după 11 ani de pauză. Dan Negru și Octavian Ursulescu, doriți de organizatori să prezinte evenimentul / EXCLUSIV

Citește și: Imagini de colecție cu Adrian Romcescu, la Festivalul Mamaia. Ce spune despre regretatul Aurelian Andreescu: ‘Am plâns împreună cu el…’/ EXCLUSIV

Citește și: Cum se înțelege Monica Anghel cu soțul ei, Marian Caraivan, după 13 ani de căsnicie, și ce spune despre divorțul de Andrei Carandino: „Nu are cum să fie roz tot timpul’ / EXCLUSIV

Pompilia Stoian, interpreta piesei Prieten drag, amintiri despre participarea ei la Festivalul Mamaia, din 1966

Pompilia Stoian își amintește și acum cu drag cum a ajuns să cânte pentru prima dată pe scena de la Festivalul Mamaia. Cântăreața a obținut marele premiu încă de la prima participare a sa pe această scenă. De aceea, se simte mereu recunoscătoare personalităților de mare valoare cu care a colaborat.

Compozitorii Paul Urmuzescu, Radu Șerban, Aurel Giroveanu m-au îndrumat spre festival, încredințându-mi piesele domniilor lor, punând bazele activității mele muzicale la nivel înalt. Sunt mereu recunoscătoare tuturor personalităților de mare valoare cu care am avut privilegiul să colaborez’, a declarat Pompilia Stoian, pentru viva.ro.


Pompilia Stoian: ‘Nimeni nu anticipase că o studentă…’

Pompilia Stoian susține că prima sa participare la Festivalul Mamaia a fost de-a dreptul surprinzătoare pentru ea, întrucât melodia pe care a prezentat-o a obținut Marele Premiu al Festivalului.

‘Prima participare a fost în mod uimitor și primul succes de mare anvergură. „Prieten drag’, piesa emblematică a compozitorului Radu Șerban, a primit dintr-un foc Marele Premiu al Festivalului. Nimeni nu anticipase că o studentă la filologie anglistică, fără studii muzicale, va urca treapta cea mai înaltă.


Surpriza a explodat ca un foc de artificii. Toate cele trei piesele pe care le-am prezentat în concurs, ,,Prieten drag,’, ,,Prima chemare,, (compozitor Paul Hurmuzescu), ,,Visul meu, viața mea,, (compozitor Aurel Giroveanu) au fost încoronarea cu premii, care au răsplătit încrederea primită de la celebrii compozitori menționați mai sus’, a adăugat interpreta piesei ‘Prieten drag’.

Pompilia Stoian, despre Festivalul Mamaia

Pompilia Stoian susține că Festivalul Mamaia 1966 a propulsat-o imediat în inimile spectatorilor cu melodia ‘Prieten drag’ a lui Radu Șerban.


‘Mamaia 1966 înseamnă pentru mine legătura imediată cu piesa ‘Prieten drag’, care m-a instalat definitiv în memoria afectivă a publicului. Melodia, textul și interpretarea și-au dat mâna ca să exprime la unison candoarea sentimentului, autenticitatea momentului’, ne-a mai explicat Pompilia Stoian, care a făcut furori ani de zile cu piesa ‘Prieten drag’.

„A fost o vreme regina festivalurilor…’

Mamaia a fost o vreme regina festivalurilor din România. Nu știu dacă poate spune cineva, cu precizie statistică, în ce măsură a avut de suferit muzica ușoară româneasca după dispariția festivalului. Perspectiva mea este cea emoțională.’, a mai spus ea.


Pompilia Stoian are acum toată încrederea că Festivalul Mamaia va aduce iar pe scenă talente nebănuite și că manifestarea de la malul mării va renaște ca Pasărea Phoenix.

Nu am niciun dubiu. Nomen est omen (traducere – numele înseamnă destin). Pasărea PHOENIX va găzdui din nou talente nebănuite sub aripile ei.’, a mai declarat cântăreața.


Despre Pompilia Stoian:

În copilărie a studiat baletul, pianul şi limba germană, încă de la vârsta de 4 ani, şi a cântat în Corul de Copii al Radiodifuziunii Române. A absolvit Liceul „D. Cantemir’ şi Facultatea de Limbi şi Literaturi Germanice din cadrul Universităţii Bucureşti. În vacanţa de iarnă a anului 1962, pe când cânta – la Sinaia – melodii din repertoriul lui Cliff Richard, a fost remarcată de pianistul Horia Bădău, care a introdus-o în echipa Casei de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa’ din Capitală. Îl cunoaşte pe Dan Spătaru, alături de care va cânta timp de mai mulţi ani, duetul lor bucurându-se de mare succes. În 1965, la propunerea Electrecordului, Pompilia înregistrează primul disc, urmat –până în 1968 – de alte 6 materiale solo şi 14 compilaţii.


În 1966, a făcut parte din distribuţia spectacolului TV – „Omul şi camera’, realizat de Valeriu Lazarov şi premiat la Festivalul Internaţional al Filmelor de Televiziune (Montreux – Elveţia). Între 1966 – 1968 a fost profesoară de engleză la Liceul „D. Bolintineanu’ din Bucureşti şi, în paralel, ghid de turism la ONT Litoral. De altfel, aşa l-a şi cunoscut – în 1967 – pe primul soţ, un cetăţean german, cu care se va căsători în următorul an, împreună plecând în Germania. Între 1968 – 1975, acolo va înregistra mai multe discuri single sau EP, va merge în turnee internaţionale alături de formaţia muzicianului Ambros Seelos (din Munchen), va deveni cunoscută şi apreciată de publicul german.

Divorţează după trei ani, ulterior recăsătorindu-se cu un medic stomatolog, împreună având o fiică. Nu a renunţat niciodată la muzică, Pompilia a îmbrățișat cariera didactică, devenind profesoară de limbi străine. În 1994 şi 2006, a susţinut recitaluri pe scena Festivalului de la Mamaia. În 2006, a fost prezentă şi în cadrul unui spectacol omagial dedicat lui Dan Spătaru, la Sala Palatului.

Foto: Arhiva personală, Facebook.