Povestea emoționantă a lui Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României. Un accident rutier grav i-a schimbat total viața: "Asta a fost soarta mea!"

 Dumba Gabriela
.

Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României, își va începe competiția la Jocurile Paralimpice de la Paris pe 4 septembrie 2024. Aflat la cea de-a șasea participare la acest eveniment sportiv de anvergură, Novak va concura în probele de ciclism rutier, pistă și velodrom. Puțină lume știe, însă, că un accident rutier grav i-a schimbat total viața fostului ministru al Sportului.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI

Eduard Novak are o poveste emoționantă de viață, care ar putea servi drept exemplu de curaj și determinare pentru oricare dintre noi. Un accident rutier grav l-ar fi putut pune la pământ, însă pe Eduard Novak l-a făcut și mai puternic.

406224994_915146569973411_805864665543897318_n406224994_915146569973411_805864665543897318_n

Povestea emoțioantă de viață a campionului paralimpic Eduard Novak

Născut la Miercurea Ciuc, Eduard Novak s-a dedicat, încă din copilărie, patinajului viteză, un sport în care a demonstrat rapid un talent deosebit. Cariera sa promițătoare a fost însă întreruptă brusc în 1996, când, la vârsta de 20 de ani, un accident de mașină i-a schimbat complet viața.

În drum spre un concurs în Italia, Novak a fost implicat într-un accident auto, soldat cu amputarea labei piciorului, dar în loc să renunțe la sport, a decis să se reinventeze și să își dedice energia unui nou sport – ciclismul.

„Eu nu mi-am pierdut doar laba piciorului drept, eram în lotul pentru Nagano la patinaj şi mi-a luat doi ani să-mi dau seama care este menirea vieţii mele. Poate asta a fost soarta mea, ca viaţa mea să se îndrepte către ciclism', povestea Eduard Novak în trecut.

Novak a descris, în 2012, la emisiunea „Romania, te iubesc!' această perioadă ca fiind una extrem de dificilă, marcată de pierderea gloriei și a disciplinei care îi dictaseră viața până atunci. Deși tranziția nu a fost ușoară, Novak a reușit să se adapteze și să exceleze în această nouă disciplină, folosind o proteză de carbon pentru a pedala zeci de kilometri zilnic.

Eduard Novak a devenit un ciclist de top la nivel mondial, reușind să obțină performanțe remarcabile, care l-au adus în elita sportivilor paralimpici. La ediția de la Beijing, din 2008, a cucerit medalia de argint în proba de contratimp pe șosea, iar în 2012 a cucerit la Londra medalia de aur în proba de urmărire pe pistă și pe cea de argint în proba de contratimp pe șosea. În plus, la Tokyo, în 2020, a obținut medalia argint la ciclism.

Ba mai mult, chiar și în 2020, Eduard Novak a reușit să cucerească nu mai puțin de trei medalii la Campionatele Mondiale de Paraciclism pe Velodrom. După bronzul cucerit în proba de un kilometru contratimp și argintul în proba de 4 km urmărire individuală, Novak a urcat pe poziția a treia la general la finalul competiției. Cu un an în urmă, Eduard Novak a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial de Paraciclism pe Șosea de la Emmen (Olanda).

În decembrie 2020, a fost numit ministru al Sportului în România. A ocupat această funcție în guvernele conduse de premierii Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, până în 2023.

Citește și: A murit regizorul Dan Necșulea: „A fost fără îndoială unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai televiziunii…'

Citește și: Prinţesa Sofia a Suediei e însărcinată a patra oară! În prima fotografie cu burtica de gravidă a apărut alături de soțul ei, Prinţul Carl Philip și cei trei copii

Eduard Novak la un pas să fie lovit din nou de o mașină, iar fiul său a fost în comă în urma unui accident rutier

Eduard Novak a fost la un pas să fie lovit din nou de o mașină înainte de Jocurile Paralimpice de la Londra (2012), pe când se afla în Anglia, la Manchester:

„Înainte de paralimpiadă am fost foarte aproape să fiu călcat de o maşină la Manchester şi am zis că dacă nu m-a călcat nici acum, atunci voi avea succes', a mărturisit ciclistul.

În anul 2019, Eduard Novak a suferit o nouă dramă, după ce fiul său de doar 13 ani a fost lovit de o mașină în timp ce era pe bicicletă, de către președintele lui AFK Csikszereda și a fost la un pas de moarte:

„Cum să conduci în halul ăsta? Cum poți să fii atât de arogant și să tai curbele? Copiii erau pe sensul lor, iar el a venit cu mașina, în curbă, pe contrasens. El făcea raliu în curbele acelea…Când am ajuns m-am liniștit pentru că băiatul meu era conștient. Stătea acolo în șanț, dar putea să vorbească. Am văzut că semnele lui vitale sunt în regulă, dar… Dacă aș fi fost în momentul accidentului nu știu ce aș fi făcut, îmi venea probabil să îl strâng de gât. Am fost șocat. Să îți vezi copilul în șanț și să știi că a zburat patru metri', a declarat Eduard Carol Novak pentru FANATIK.

Din fericire fiul său s-a recuperat și astăzi este perfect sănătos.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton