„Povestea de dincolo de mărgele', expoziția cu tablouri inedite a octogenarei Dr. Mariana Casian (86 ani) a avut vernisajul luni, la Sala Rondă a Cercului Militar Național din București. Expoziția cuprinde 48 de tablouri realizate din mii de mărgele de dimensiuni foarte mici, lipite una câte una. Tablourile, adevărate bijuterii artistice, pot fi admirate în perioada 29 iulie – 11 august, la Sala Rondă a Cercului Militar Național din București. Intrarea este liberă.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI
Dr. Mariana Casian, fost medic stomatolog în Oradea, este un artist plastic atipic cu o metodă unică de exprimare a artei. Tablourile sale nu sunt pictate, ci sunt realizate din mii și mii de mărgele de dimensiuni de 1-2 mm. Fixate pe carton, fără șablon, prin lipirea individuală una câte una, mărgelele compun chipuri, flori și peisaje. Tablourile conțin între 10.000 și 100.000 de mărgele, în funcție de dimensiuni, iar fiecare imagine spune în felul său povestea din spate. „Micuța artistă', „Puritate și gingășie', „Strada cu scări' „Ochiosul', „Frații', „Catedrala din Sevilla' sau „Aburul cafelei' sunt doar o parte dintre tablourile „mărgelite' de Dr. Mariana Casian.
Citește și: A murit fotbalistul Valentin Ioviță! Fostul mijlocaș s-a stins din viață la doar 40 de ani, în urma unui accident vascular cerebral
Povestea impresionantă de viață a Marianei Casian, medicul stomatolog devenit artist plastic
Privite de aproape, tablourile dezvăluie o frântură din metoda de lucru și munca din spatele lor. Miile de mărgele alese cu grijă, după nuanță și colorit, formează chipuri ale căror priviri te urmăresc ca vizitator, indiferent în ce unghi te-ai afla. Cu un efect straniu 3D, peisajele din mărgele reproduc asfințituri blânde sau răsărituri cu lumini intense și umbre care se pierd.
Cum arată tablourile ei, realizate din mii și mii de mărgele
La vernisaj au fost prezente personalități din lumea artistică și iubitori de artă, iar muzeografa Dr. Liana Cristina Pușcaș a susținut discursul din deschidere. Dr. Mariana Casian lucrează de 25 de ani la aceste tablouri, pe care le-a expus în expoziții personale la: Oradea, Cluj și în Debrețin, în Ungaria.
Cum a apărut pasiunea aceasta a dumneavoastră?
Inițial, am început cu lucru de mână, goblene artistice și pictură în vârf de ac. În secolul XV, pictura în vârf de ac bătea pictura clasică, după cum spunea Prof. Universitar Nicolae Florea. Cu asta am început. Apoi, am lucrat cu noduri celtice, am făcut o față de masă din 35.000 de noduri. Colegele mele îmi spuneau: „Scapă soțul tău o picătură de cafea pe fața de masă și s-a zis cu ea'. Din cauza aceasta, am ținut toată viața fața de masă în dulap. Când m-am pensionat, am citit în ziar că o meșteră populară oferă ore, cursuri, la noi în Oradea, ca să ne învețe să facem coliere. Am dus nepoata să învețe, dar până la urmă am învățat eu.
Nu m-au satisfăcut colierele și am întrebat-o pe meșteră dacă pot să realizez tablouri prin această tehnică. Mi-a spus că nu. La care eu m-am dus acasă și am încercat să fac, la un mic război, fetița bucălată a lui Grigorescu. Din păcate, din fetița bucălată a ieșit o țărancă slută. (râde). N-a fost metoda cea mai bună, așa că m-am înfuriat și am zis să lipesc mărgică cu mărgică. Și așa am început să mărgelesc!
Mai există cineva în lume care folosește tehnica dumneavoastră?
Eu nu cunosc. Sunt tot felul de kitschuri pe piață, după calculator, cu o exuberanță decorativă formidabilă și strălucire dureroasă. Personal, nu cunosc dacă există și alte persoane care să lucreze ca mine.
Cum realizați acest efect de 3D? Mărgelele par lipite în straturi.
Efectul de 3D apare datorită combinației de nuanțe. Am citit enorm de mult ca să obțin treaba asta. Altfel, nu puteam să fac tablourile la cotele cele mai înalte, iar eu doream varianta mea cea mai bună. Și, sper că am reușit! Dar să știți un lucru, am tot mai multe probleme cu artiștii, pentru că întreabă ce cursuri de artă am. Nu am! Eu am citit, am fost autodidactă.
Am citit și citesc și astăzi foarte mult. Eu sunt medic stomatolog, iar de când m-am pensionat mărgelesc. Asta m-a salvat! Talentul meu este de la tata (n.r.: fost ofițer în Armata Regală, ajuns deținut politic). După ce a ieșit din pușcărie, el nu găsea de muncă și câștiga din tablouri. Realiza tablouri de familie, cum era moda pe atunci. Îi duceai o poză cu o persoană, fie ea și decedată în sicriu și îți făcea tablou cu ea și rudele sale aflate în viață. Un mare talent a fost tatăl meu!
Cât timp lucrați la un tablou?
Nu știu să spun cât timp lucrez la un tablou. În timp ce le lucrez sunt și gospodina casei, iar la bucătărie caut să fiu la superlativ. Lucrez când am timp, uneori stau și câte 12 ore. Dar să știți că pasiunea aceasta îmi fură sănătatea. Eu m-am cocoșat nudin stomatologie, ci din mărgelit.
Ce planuri de viitor aveți?
Este cam greu (râde). Visuri sunt, am multe idei, dar devin greu de realizat. La vârsta mea (n.r.: 86 ani), deja totul este mai greu. Timpul fuge din ceas.
Expoziția „Povestea de dincolo de mărgele' semnată de Dr. Mariana Casian este deschisă în perioada 29 iulie – 11 august și poate fi vizitată zilnic, gratuit, în intervalul 11:00 – 19:00, la Sala Rondă a Cercului Militar Național din București.