Ce a spus președintele juriului de la Cannes după ce filmul românesc "Trei kilometri până la capătul lumii" a câștigat Premiul Queer Palm: "În acest film hipnotizant, oamenii par să..."

 Oana Pantazi
.

Ce a spus președintele juriului de la Cannes, Lukas Dhont, după ce filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii” a câștigat Premiul Queer Palm. Cel de-al treilea lungmetraj semnat de regizorul Emanuel Pârvu a câștigat prestigiosul premiu în urmă cu două zile. Distincția a fost acordată, în afara competiției oficiale de la Cannes, unui lungmetraj ce abordează tema minorităților sexuale. 

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” a câștigat Premiul Queer Palm, fiind premiat, sâmbătă, la Cannes, în afara competiției. Alături de regizorul român Emanuel Pârvu, au pășit pe covorul roșu de la Cannes 2024 și actorii Bogdan Dumitrache, Valeriu Andriuță, Ciprian Chiujdea și Ingrid Micu-Berescu. Lukas Dhont, președintele juriului, a fost impresionat de producția românească, despre care a vorbit în termeni laudativi.

441958689_10161398591334591_3914874574982184520_n441958689_10161398591334591_3914874574982184520_n

Ce a spus președintele juriului de la Cannes după ce filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii” a câștigat Premiul Queer Palm

Cel de-al treilea lungmetraj semnat de regizorul Emanuel Pârvu, „Trei kilometri până la capătul lumii', a fost filmat la finalul anului trecut la Sfântu Gheorghe și Dunavăț și spune o poveste cutremurătoare. Subiectul filmului aduce în atenție o problemă actuală, dureroasă în egală măsură. Adi, interpretat de Ciprian Chiujdea, un tânăr de 17 ani, este victima unui atac brutal deoarece este homosexual.

Citește și: Cum își educă Dana Rogoz copiii și ce așteptări are de la ei, în privința carierei: „Se vorbește mult prea mult în generația lor despre bani. Este ceva care mă ucide

Citește și: Achim, fiul Cătălinei Grama, merge la școala de actorie, dar vrea să plece în străinătate: „Vreau în America. Îmi place actoria, dar nu cred că o să fac asta’

Acela este momentul în care viața tânărului se schimbă la 180 de grade – părinții, în loc să-l sprijine, îi întorc spatele și chiar consideră necesar să-l exorcizeze pentru a-l scăpa de demonul care îl chinuiește… Filmul este o radiografie a unei societăți dominate de prejudecăți, iar după acordarea distincției, președintele juriului a explicat care a fost motivația acordării premiului.

„O descompunere dură și prețioasă a unui sistem al violenței. Perspectiva sa dezvăluie încet lumea patriarhală în care au crescut personajele noastre în care spațiul de a exista pe deplin este făcut imposibil de structurile ideilor adânc înrădăcinate. […] În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ținuți de sfori care îi îndepărtează de lumină, până când unii dintre ei încep să se elibereze', a spus Lukas Dhont.

Emanuel Pârvu, despre filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”

Proiecția filmului românesc „Trei kilometri până la capătul lumii' a avut loc vineri la Festivalul de Film de la Cannes. La finalul proiecției, filmul a fost „premiat’ deja de public, cu un rând generos de aplauze. De altfel, și recenziile apărute vineri seară, la cald, laudă filmul românesc, dar și pe regizorul său, fiind confirmate ulterior de Premiul Queer Palm, primit de producția românească.

„Mi se pare că iubirea, cu cea mai puternică formă a ei (părinte – copil) poate fi un teritoriu infinit. Când am pornit la drum cu Miruna Berescu (producătorul filmelor) nu ne-am gândit inițial la o trilogie. Gândul ne-a venit abia la Marocco / Mikado, când am văzut că, de fapt, familia cu care porniserăm la drum în Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor, s-a mărit. Acolo aveam doar un tată, fără mamă și cu un copil de la orfelinat, în Marocco avem un tată și o fiică, cu o mamă adoptată' în familie, iar în Trei kilometri până la capătul lumii avem familia completă. Punctul de plecare este perspectiva dublă în care ne aflăm (Miruna și cu mine), cea de copii ai părinților noștri și cea de părinți ai copiilor noștri' spune Emanuel Pârvu într-un interviu pentru like5.ro.

Din distribuția filmului produs de Asociația FAMartfac parte: Bogdan Dumitrache (Pororoca, Sieranevada, Poziția Copilului), Laura Vasiliu (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile), Ciprian Chiujdea (aflat la debut în lungmetraj), Valeriu Andriuță (Miracol, După Dealuri), Adrian Titieni (Familiar, Bacalaureat), Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea, Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor, Marocco), Richard Bovnoczki (Balaur, Aurora), Alina Berzunțeanu (Metronom, Q.E.D.) și Vlad Brumaru (Marocco).

Foto: Facebook Trei kilometri până la capătul lumii 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton