Profesorul Marius Pieleanu de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București a anunțat că pleacă de la universitate după acuzațiile de hărțuire sexuală. Mai multe foste studente au relatat experiențe traumatizante în urma interacțiunilor cu profesorul Marius Pieleanu. Scandalul a prins contur după ce profesorul Alfred Bulai a fost acuzat și el de hărțuire sexuală de zeci de foste studente.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI
Profesorii Alfred Bulai și Marius Pieleanu, de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), au fost acuzați de foste studente de agresiuni sexuale. Ministrul educației, Ligia Deca, a declarat joi, 1 august, la începutul ședinței de Guvern, că există discuții despre schimbarea legislației în sensul în care să fie analizate rapid orice sesizări, anonime sau nu, referitoare la încălcarea deontologiei universitare.
Marius Pieleanu pleacă de la SNSPA, după acuzațiile de hărțuire sexuală
Alfred Bulai, șef al Departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA din București, a fost acuzat de foste studente că le cerea să se dezbrace, că le mângâia și chiar că a făcut sex cu unele. Ulterior, acuzații similare au apărut în spațiul public și în privința lui Marius Pieleanu, conferențiar universitar și prodecan al Facultății de Științe Politice la SNSPA.
Una dintre cele care a făcut astfel de acuzații la adresa lui Pieleanu este Ana Birchall, fost ministru al Justiției. În urma scandalului, Marius Pieleanu a demisionat de la SNSPA. Sociologul a spus că a luat decizia de a pleca de la universitate și că de mâine va răspunde „doar în calitate de persoană fizică'.
„De mâine voi răspunde doar în calitate de persoană fizică. A fost greşeala mea că nu am intervenit de acum patru zile că poate nu ajungeam aici. Lucrurile au escaladat. Sunt supus unui linşaj mediatic în sensul cel mai ştiinţific şi epistemiologic al sintagmei', a declarat Pieleanu pentru Rise Project.
Marius Pieleanu a declarat că părăseşte SNSPA pentru că nu vrea să implice instituția în acest scandal.
„Pentru a elimina orice fel de discuţie şi asociere cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, la care ţin foarte mult, am luat o decizie, astăzi, unilaterală. De mâine voi răspunde doar în calitate de persoană fizică. A fost greşeala mea că nu am intervenit de acum patru zile că poate nu ajungeam aici. Lucrurile au escaladat. Sunt supus unui linşaj mediatic în sensul cel mai ştiinţific şi epistemiologic al sintagmei. Deci trebuie să răspund ca atare', a afirmat el.
Marius Pieleanu a respins acuzaţiile privind eventuale abuzuri şi gesturi cu tentă sexuală.
„E adevărat că eu sunt mai puţin convenţional, nu e niciun secret, dar asta nu înseamnă că nu sunt normativ. Depinde cum definiţi adecvarea, inadecvarea, nu am ce să comentez (…) Acum că cineva spune despre mine că aveam împreună cu nişte colegi de-ai mei un limbaj sau un comportament neadecvat, definiţi conceputul, pentru că discuţia e lungă. Definiţi conjunctura, relaţia de apropiere', a continuat Marius Pieleanu.
Marius Pieleanu, despre profesorul Alfred Bulai, și el acuzat de hărțuire sexuală: „Este un tip absolut fabulos”
În ceea ce priveşte acuzaţiile de hărțuire sexuală aduse lui profesorului Alfred Bulai, Marius Pieleanu a declarat:
„Unele lucruri le cunoaştem, alte lucruri nu le cunoaştem. Eu nu am stat după Alfred niciodată să văd… Apropo… el este un tip absolut fabulos din punct de vedere ştiinţific. Una-i una, alta-i alta. Asta e societatea post adevăr, în care simpla acuzaţie ţine post de probă. De asta legiuitorul zice: orice afirmaţie trebuie să o probezi cu nişte lucruri'.
Copreşedinta REPER, Ramona Strugariu, a cerut, joi, în contextul cazului Bulai, extinderea anchetei penale în ceea ce priveşte acuzaţiile de hărţuire sexuală în spaţiul public, inclusiv asupra sociologului Marius Pieleanu.
REPER a cerut modificarea urgentă a Codului cadru de etică şi deontologie universitară, acuzând Guvernul Ciolacu că a blocat posibilitatea sesizărilor anonime printr-o Hotărâre de guvern recentă.