Radu Banciu a făcut o afirmație șocantă în direct, la TV, despre care ulterior a spus că a fost „o fabuloasă satiră, o discuție făcută ca să râdem de prostie, nu să incităm la violență”. Radu Banciu a afirmat că femeile cunoscute de el își doreau să fie plesnite din când în când și fug de femeile care se poartă frumos cu ele.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Nici bine nu s-a stins scandalul George Buhnici – celulită- vergeturi, că Radu Banciu pune sare pe rană și susține că femeilor le place, de fapt, ca bărbații să se poarte urât cu ele. Jurnalistul Radu Banciu a strecurat, printre știrile din fotbal din emisiunea sa de joi Fotbal All Inclusive de la Prima Sport, și mai multe comentarii la adresa femeilor, spunând că 99% dintre femeile pe care le-a cunoscut „asta își doreau: să le mai și plesnești din când în când'.
Femeile cunoscute de George Buhnici vor să fie „plesnite din când în când”
Emisiunea în care Radu Banciu a făcut comentariile a fost în direct pe postul Prima Sport și pe pagina de Facebook a emisiunii. Pe rețeaua socială, ediția din 1 septembrie avea sâmbătă dimineață peste 6.600 de vizualizări.
„Atât timp cât pari inabordabil, toată proasta-i topită după tine. Atât timp cât te dai cocoș, femeia e în jurul tău. În momentul în care dai un pic în tandrețe, în nostalgie, nu o mai interesezi', a spus Radu Banciu pe la jumătatea ediției de joi a emisiunii Fotbal All Inclusive.
Jurnalistul a răspuns în acest fel la comentariul unui urmăritor care a spus că prezentatorul „a alungat toate muierile de pe chat'.
Radu Banciu a mai spus că femeilor le place ca bărbatul să fie dur cu ele, „să fie bărbat': „Așa era și Alexandra Brad (una dintre urmăritoarele emisiunii, care a comentat de mai multe ori în chat-ul live, n.r.), de câte ori ne răsteam la ea, în genunchi venea. O dată i-am zis: nu ieșim și noi să bem o…? Gata, n-a mai intrat pe chat o săptămână'.
În emisiunea de joi, Banciu a continuat să insinueze că femeile își doresc să fie lovite, însă recunosc asta doar în cuplu.
„Bărbații în tandrețuri sunt plictisitori. Bărbatul trebuie să fie puternic, nu moale. De aceea ne plac bărbații inabordabili', a comentat aceeași Alexandra Brad, la un moment dat. „Da, până la un punct. Că pe urmă veniți și vă plângeți că v-a dat cu ranga sau cu parul', i-a răspuns Banciu.
Apoi a adăugat: „Toate femeile pe care le-am cunoscut, mă rog 99%, asta își doreau: să le mai și plesnești din când în când, să vadă că există o autoritate. Dar asta nu o spune niciuna în viața reală. Ele o spun așa, în cuplu”.
Citește și: Alex Mica a vrut să-și pună capăt zilelor:„Se mai întâmplă să treci prin tot felul de stări și gânduri’
Radu Banciu a insinuat că femeilor le place să fie bătute
„Nu se duce nici una la televizor să spună: eu de abia aștept să vină bărbatul acasă să îmi dea două-trei dosuri de palmă de să mă lase lată. Sau sa îmi dea în fiecare seară numai la ficat.
Nu spun asta, dar sunt atât de proaste cele mai multe dintre ele că asta își doresc. O relație de tipul ăsta. Este inacceptabil. Atunci ia-ți un măgar sau un mistreț și stai cu ăla', a mai spus Radu Banciu.
Un alt urmăritor i-a atras atenția că „jurnaliștii buni chelesc'. „Chelia nu e, până la urmă, o dovadă de bărbăției?', i-a răspuns prezentatorul TV.
„Dumneavoastră, domnișoara Alexandra, nu vreți să luați un cap în gură de la un bărbat zdravăn? Vreți de la un molatec, de-ăsta? Cred că v-ar conveni mai degrabă să vă plesnească de să vă meargă fulgii unul care arată a bărbat. N-am auzit să vină vreuna să spună; vai, abia aștept să mă plesnească unul cu părul creț! Nu, crețul arată ca un pudel și o să spuneți că e prea tandru. Să vă altoiască un cârciumar de-ăsta, un stahanovist (muncitor care lucrează mult, n.r.)', a spus Banciu.
Cum scuză Radu Banciu derapajul său grav la adresa femeilor
Contactat de Libertatea, realizatorul TV a spus că totul a fost o ironie făcută „în cadru foarte intim, într-o discuție absolut neoficială'.
„Sunt niște stigmate, o satiră la adresa prostiei societății. Eu v-aș sfătui să nu vă băgați unde nu e nimic de găsit. Nu e un îndemn la violență. Apăram împotriva violenței. Era o fabuloasă satiră. Cum să incităm? E o discuție făcută ca să râdem de prostie, nu să incităm la violență.
Cei care v-au semnalat n-au priceput, n-au ținut cont de context. Îi stigmatizam exact cum nu trebuie să faci', a declarat Radu Banciu.
„Când îi faci curte uneia, asta îți spune, că nu ești bărbat. A se înțelege că nu ești destul de autoritar, îți reproșează că ești poet. Și asta am spus, că dimpotrivă, bărbatul nu e polițist, nu trebuie să se impună în familie ca autoritar.
Dacă vrei autoritar, îți iei un bizon. Nu vă băgați, că nu vă pricepeți. Nu sunteți la nivelul de a înțelege o satiră', a încheiat jurnalistul discuția.
Ce măsuri ia centrul FILIA împotriva lui Radu Banciu
Andreea Rusu, directoarea Centrului FILIA, ONG care luptă pentru drepturile femeilor și combaterea violenței domestice, atrage atenția că glumele și ironiile despre lovirea femeilor nu fac decât să perpetueze un fenomen grav și să reconfirme niște stereotipuri de gen. ONG-ul este hotărât să facă plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
„Nu văd asta ca pe o glumă. Nu este în regulă să glumim despre violența împotriva femeilor, mai ales când avem 426 de femei ucise de familie în opt ani. Nu este în regulă să glumim despre asta, cu atât mai mult să spunem că femeilor le place. Orice om citește sau aude asta înțelege că femeile și-o cer, o vor și chiar că pleacă din relație dacă nu sunt lovite', a declarat Andreea Rusu pentru Libertatea.
A devenit un obicei ca persoanele publice care fac afirmații rasiste sau discriminatorii să se ascundă în spatele glumei atunci când publicul reacționează critic, remarcă ea.
„Nu putem glumi despre orice. Sper că este la înțelegerea comună că nu putem glumi despre război, la fel cum nu putem glumi despre violență. Victimele violenței domestice se lovesc de blamare, atât din partea autorităților, cât și din partea familiei, care le spun că trebuie să treacă peste abuzuri. Dacă noi continuăm să reconfirmăm aceste stereotipuri nu facem decât să păstrăm greutatea și responsabilitatea pe umerii victimei violenței domestice', conchide Andreea Rusu.
În 2021, au fost raportate peste 44.500 de fapte de violență domestică, cu peste 4.000 mai multe decât în primul an de pandemie. Violența domestică înseamnă de la omor, viol și hărțuire până la loviri și șantaj.