Răzvan Exarhu a povestit despre una dintre cele mai grele perioade din viața lui, când s-a luptat cu depresia, se afla în fața divorțului, dar și a falimentului. Bucătăria i-a fost colac de salvare și, încet, încet, a reușit să scape de gândurile negre pe măsură ce se înfrupta zi, după zi, din bunătățile care îi ieșeau din mâini.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Gătitul a fost, astfel, pentru Răzvan Exarhu, o formă de terapie și de exprimare a sinelui. Prin intermediul preparatelor culinare, a găsit o modalitate de a-și exprima emoțiile.
Ce spune Răzvan Exarhu despre gătit ca formă de terapie anti-depresie
Răzvan Exarhu a vorbit despre o perioadă grea din viața lui în podcastul „Gând la gând cu Teo’, moderat de Teo Trandafir, oferindu-ne o privire în lupta sa cu depresia și în căutarea drumului spre lumină. A început să gătească și a observat astfel cum în sufletul lui se instalează bucuria, pas cu pas.
„Se gătea la restaurantul meu. Multă lume a zis că făceam mâncare de neuitat. E o perioadă destul de tubure din viața mea că eram depresiv atunci și bucătăria m-a ajutat, touși, să rămân pe linia de plutire, într-un fel. N-aș zice că a fost chiar soluția. Eram foarte intens și sălbatic în perioada aia. Dar am un talent nativ să gătesc și mi-e ușor să gătesc.
Eram profund nefericit. Dădeam faliment, eram praf, divorțam. Acum, nu știu dacă toate lucrurile astea merită să te împingă total în zid, dar cred că și trăim într-o lume care te ajută foarte mult să te duci cu capul, să te simți inferior, nepotrivit, greșit și cred că ăla a fost momentul în care, negăsind ceva de făcut cu mâinile, că nici nu prea mai reușeam să mă reabilitez social.
A fost și cam singurul lucru care îmi ieșea cât de cât. Nu era un succes economic, dar mintea mea se concentra pe ceva și exista un început și un final, livram ceva, ieșea ceva din mâinile mele. În rest, nu reușeam în timp să duc până la capăt linia asta, era întreruptă, așa mă gândesc acum la perioada asta’, a spus Răzvan Exarhu.
Răzvan Exarhu recunoaște că gătitul a fost un element vital, care l-a ținut pe linia de plutire în acea perioadă grea, în care nimeni și nimic nu-i mai aducea bucurie.
„Faptul că mâncarea aia reușea să nu aibă nicio legătură cu starea mea, mie mi se părea admirabil. Era absolut miraculos că mâncarea aia era mai bună decât orice altceva aveam eu atunci în minte, în suflet, aia era bună. Cumva, mă gândeam că și la mine ar trebui să mai fie un rest de lumină, de ceva bun. Că probabil mecanismul ăsta mizerabil te împiedică să mai crezi ceva bun despre tine’, a mai spus Răzvan Exarhu.
Cum l-a schimbat pe Răzvan Exarhu moartea tatălui său
Tatăl lui Răzvan Exarhu, actorul Marius Exarhu s-a stins din viață în urmă cu doi ani și fostul jurat Masterchef povestea, la scurt timp după aceea, cum l-a schimbat tragedia.
„Am simțit că s-a întâmplat ceva cu mine. Îți dai la o parte mintea care te face să bocești și să te întinzi pe jos, și îți spui nu, mintea ta trebuie să fie limpede, chiar dacă ești obosit (…), spunea Răzvan Exarhu atunci.
Tatăl lui a fost actor-păpușar la Teatrul de păpuși din Brăila, dar și cântăreț la pianină. În 2017, el oferea un interviu amplu pentru ziarul Adevărul, în care a vorbit și despre copilăria lui. A mărturisit că avea mereu nota scăzută la purtare, însă nu pentru că era golan. Spune el, avea o „atitudine sfidătoare, fără să fie mitocan.
„Aveam nota scăzută la purtare mereu, dar nu pentru că eram golan. Aveam o atitudine sfidătoare, fără a fi însă mitocan. Mă dădeau afară de la ore pentru că, se pare, mă uitam într-un anumit fel la profesori. Nu făceam nimic special, așa era privirea mea. Bine, eram scoși din minți că trebuie să purtăm uniforme și nimic altceva pe cap în afară de șapcă sau căciulă rusească.
Eu, în fiecare dimineață, din motive de luptă anticomunistă, intram pe poarta liceului cu fes și apoi eram dus la cancelarie de patrula de profesori și admonestat. Ca să nu mai zic vechea poveste că ne puneau să ne tundem scurt. Țin minte că atunci când ne creștea părul un pic mai mult, ca să nu se vadă, ne duceam în cofetărie și ne dădeam în cap cu apa de la flori și cu zahăr ca să se lipească, spunea Răzvan Exarhu la acea vreme.