Regele Charles vine astăzi în România. Cine este stră-stră-străbunica sa din Transilvania

.

Regele Charles vine astăzi în România și va fi primit la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse, Regele Charles al III-lea nu va fi însoţit de Regina Camilla, soţia sa. Regele va merge şi la reşedinţa sa de la Viscri. Regele Charles are o stră-stră-străbunica în Transilvania.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!


Primirea Regelui Charles al III-lea la Palatul Cotroceni va avea loc la 15.30. Potrivit agendei şefului statului, după ceremonia primirii oficiale, cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic. Ultima vizită în România a Alteţei Sale Regale Charles, pe atunci Prinţ de Wales, a avut loc în luna mai 2022.

Regele Charles vine de peste 20 de ani în România


Regele Charles al III-lea este cunoscut pentru relația sa specială cu România, țară în care vine constant de peste 20 de ani și unde are mai multe proprietăți. Dincolo de frumusețea României pe care o remarcă atunci când are ocazia, rădăcinile sale sunt de aici.

„Iubesc România! Si cred ca ați uitat ca am o stră-stră-strabunică din Transilvania, deci am toate motivele’, a spus el întrebat în urmă cu câțiva ani de ce a ales țara noastră, potrivit hotnews.ro.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a declarat pentru Agerpres, că vizita pe care regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat, adăugând că monarhul se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, ca gest de curtoazie.

„Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie.


După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private', a spus Noble.

El a explicat că implicarea din trecut a Prinţului de Wales în activităţile organizaţiilor non-guvernamentale se înscrie în activităţile pe care le întreprinde şi Guvernul britanic. „Guvernul nostru colaborează în mod profund cu ONG-urile, pe toate domeniile. Aşa că nu există o problemă legată de posibilitatea de a lucra cu ONG-uri în calitate de rege, numai că atunci când acţionează în calitate de rege face acest lucru consiliat de Guvern. Aceasta este o vizită privată', a adăugat ambasadorul.


Citește și: Ce spune Alina Sorescu despre o altă căsătorie, după divorțul de Alexandru Ciucu: „Am o familie extinsă foarte unită, care… / EXCLUSIV

Citește și: Florin Salam, primele declarații după ce a ieșit din spital: ‘E norocul meu că sunt iubit de Dumnezeu. Vreau să vă anunț că…

Citește și: Jador s-a împăcat cu fosta iubită, Alexandra Dobbia: „Ea este Hoder, aleasa inimii mele. Prima imagine în calitate de cuplu

Cine este stră-stră-străbunica din Transilvania a Regelui Charles


Claudia Rhedey este strămoş al casei regale Windsor, adică Hanovra – casa britanică schimbându-şi, în anul 1914, numele din Hanovra în Windsor, atunci când Anglia a intrat în Primul Război Mondial împotriva Germaniei.

Strămoaşa familiei regale a Marii Britanii s-a născut în 1812, la Sângeorgiu de Pădure. Ea s-a căsătorit în 1835 cu Alexandru de Wurttemberg, devenind contesă de Hohenstein. Cei doi au avut trei copii: Claudine Henriette, Franz Alexander şi Amalie Josephine. Fiul ei, Franz (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck) s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II.


Claudia Rhedey a murit la 29 de ani, în urma unui accident petrecut în localitatea Pettau, în Slovenia de astăzi, în timpul unei călătorii întreprinse cu scopul de a-şi vizita soţul, pe Alexandru Paul, principele de Wurttemberg, aflat în acel moment la Gratz. Ea era însărcinată în acel moment cu al patrulea copil al lor.

Trăsura în care se afla Claudia şi cei trei copii – Claudine Henriette, Franz Alexander şi Amalie Josephine – s-a răsturnat şi, în ciuda traumelor suferite, ea şi-a continuat drumul călare, lucru ce i-a fost fatal. Durerea lui Alexandru a fost atât de mare, încât acesta i-a păstrat inima într-o sticluţă pe care o ţinea cu el şi a condus singur caii care însoţeau cortegiul funerar până la Sângeorgiu de Pădure.


Stră-stră-străbunica Regelui Charles are un muzeu în castelul familiei de la Sângeorgiu de Pădure

Claudiei Rhedey are un muzeu dedicat în cinci săli ale Castelului Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, monument istoric din secolul al XVIII-lea.

Domiciliul familiei nobiliare Rhedey a fost construit în secolul al XVIII-lea, pe locul unui alt castel, a fost renovat în 1759 şi 1809, când a căpătat actuala înfăţişare, iar localnicii susţin că era legat printr-o pasarelă de biserica ridicată vis-a-vis în urmă cu aproape 700 de ani.


Legătura între Castelul Rhedey şi Biserica Reformată, aflată în imediata sa apropiere, persistă şi astăzi, însă doar spiritual, în sensul că în cripta de sub podelele acesteia sunt îngropaţi mai mulţi membri ai familiei Rhedey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhedey.

Cripta familiei Rhedey, în care se află Claudia Rhedey, moartă în 1841, a fost complet zidită în 1614 din cauza ciumei şi redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă – respectându-i-se astfel ultima dorinţă. Cripta a stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii, potrivit Agerpres.

Claudia Rhedey este înmormântată faţă în faţă cu amvonul bisericii, trupul ei fiind identificat după un colier pe care îl primise de la naşii ei de botez.

Deasupra mormântului ascuns sub podeaua bisericii tronează două plăci comemorative din marmură neagră: prima placă a fost donată bisericii în 1905, de către Mary Victoria, prinţesă de Wales, iar cea de-a doua tot de către ea, dar în 1935, când era deja Regină a Angliei.