Regizoarea Chris Simion a învins cancerul și construiește un teatru de la zero: "Fără aceste valori nu existăm"

.

Regizoarea Chris Simion a învins cancerul și construiește un teatru de la zero. Chris Simion Mercurian, 45 de ani, este una dintre cele mai apreciate regizoare de teatru și autoare din România și una dintre pionierele teatrului independent, după ’90. Simion a trecut printr-o mare cumpănă, când în urmă cu câțiva ani a fost diagnosticată cu cancer la sân. După ce a depășit acestă perioadă, regizoarea a decis să ridice un teatru independent de la zero, primul de acest fel după anii ’90.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!


Regizoarea Chris Simion a învins cancerul și construiește un teatru de la zero. Chris Simion Mercurian este o adevărată forță, în teatrul independent din România. Ea a fost unul dintre primii profesioniști care a regizat spectacole în spații neconvenționale. Chris Simon a avut un rol marcant pentru teatrul independent, activând ca regizoare la Teatrul Undercloud, ce se se afla chiar pe acoperișul Teatrului Național. Acel spațiu suspendat deasupra Bucureștiului purta denumirea de „La Motoare' și a constituit ani la rând un mediu emblematic de formare pentru mulți artiști tineri.


Momentul de cumpănă din viața lui Chris Simion Mercurian a venit în urmă cu câțiva ani când a fost diagnosticată cu cancer la sân. După ce a învins lupta cu boala, Simion a decis să ridice un teatru din mica moștenire pe care i-o lăsase bunica, mare parte a construcției fiind realizată din donații.

Regizoarea Chris Simion a învins cancerul și construiește un teatru de la zero

Chris Simion Mercurian și-a dedicat întreaga viață teatrului, iar de câțiva ani a început să lucreze la marele ei vis, acela de a construi primul teatru național din România, de după 90. Proiectul lui Gris Simion se numește Grivița 53. Simion a menționat că ultimul teatru independent care s-a construit în București a fost Teatrul Nottara, ridicat în 1946, Teatrul Nottara, de către care arhitectul și inginer constructorul Liviu Ciulei l-a ridicat pentru fiul său, marele regizor Liviu Ciulei.


Citește și: Chris Simion, regizoarea care s-a luptat cu cancerul, scrisoare de încurajare în perioada pandemiei de COVID-19:’Acum ai șansa să trăiești autentic. Nu mai aștepta salvarea din exterior, e în tine’

Citește și: Chris Simion, destăinuiri neașteptate despre lupta cu boala: „Pentru mine cancerul a fost un dar, nu o nenorocire'

„Fără aceste valori nu existăm. Din punctul meu de vedere, imobile pot construi foarte mulți oameni. Dar eu cred că ce am pierdut și este vital să recuperăm este spiritul. Și în momentul în care Grivița va fi gata, nu va fi un simplu teatru ca definiție- imobil- ci va fi un reper pentru toate generațiile care vin după noi, pentru generația noastră care am avut acest curaj și am putut să ridicăm în picioare un gest istoric’, a spus Chris Simion-Meridian, în podcast-ul Digi 24. 


Chris Simion: „Vând cărămizi să construim un teatru de la zero'

Pentru construirea Teatrului Grivița 53, Chris Simion a reușit să obțină susținerea a 10.000 de ctitori. Cei care doresc să contribuie o pot face accesând site-ul www.grivita53.ro. Lucrările vor începe în ianuarie, însă, mai este nevoie de finanțare pentru construcția clădirii.

„Vând cărămizi să construim un teatru de la zero. Am semnat contractul cu constructorul pentru începerea șantierului în primele zile ale lui ianuarie. Trecem de la vis la inițiativă, la concret, la șantier.


(…) O coagulare cum am făcut noi în Grivița nu s-a întâmplat niciodată în România. Poate doar cu Ateneul: ‘Dați un leu pentru Ateneu, dar este prima dată când un teatru se construiește de la zero din contribuția comunității. Suntem într-un decalaj de 70.000 de euro față de 2019. E important să spunem că noi am strâns 500.000 de euro din comunitate, de la ctitori, din donații și din micile sponsorizări pe care le-am primit. Așteptăm să semnăm contractul cu două firme care și-au arătat interesul pentru proiectul nostru și sponsori importante. ‘, a spus inițiatoarea proiectului Grivița 53.


Când se va deschie Teatrul Grivița 53

Teatrul Grivița 53, înființat de Chris Simion, ar trebui să-și deschidă ușilor în aprilie 2024. Cu toate acestea Chris Simion se află într-o cursă contra-timp pentru a strânge fondurile necesare.


Citește și: Cyndi Lauper a fost diagnosticată cu o boală autoimună:Este îngrozitor. Te doare în interior fiindcă te simți neputincios…

Citește și: Cine este și cu ce se ocupă sora lui Gabi Bădălău.Sabina a fost implicată într-un scandal

„Avem 1 an și 4 luni să strângem cei 700.000 de euro, în paralel cu șantierul. Șantierul va curge. Ne vom adresa cel puțin Primăriei de sector sau Primăriei Capitalei să ne susțină demersul artistic, prin finanțarea producțiilor. Banii de la Norvegieni i-am primit prin UMP, care ține din Ministerul Culturii.


Am primit acest sprijin. A fost prima dată când o fundație a putut să acceseze, de obicei puteau să aplice doar instituțiile publice, de aceea a și durat 2 ani’, a explicat Chris Simion.

Chris Simion: „După boală, m-am îndrăgostit de viață'

Chris Simion a relatat cum a schimbat-o diagnosticul de cancer la sân și cum a reușit să-și înfrângă temerile în fața unei boli ce pare a fi de multe ori o sentință la moarte.

După boala asta m-am îndrăgostit iremediabil de viață. Trăim într-o țară unde cancerul este o sentință. Și e important să vorbești despre frica asta, e vital să schimbi prejudecățile astea tâmpite, să ieși din mentalitatea asta înapoiată de pe vremea bunicilor. E uman să dai încredere oamenilor, să oferi speranță și să le arăți că se poate depăși. Cancerul se tratează dacă este depistat la timp. Cercetarea evoluează, se descoperă tratamente… pacienții se prind cum să îl abordeze și îi diminuează și puterea.„, a declarat Chris Simion pentru revista Avantaje.ro în urmă cu ceva timp.