Ernest Maftei a iubit, viața, teatrul, dar mai ales femeile. Era un personaj în adevăratul sens al cuvântului, care reușea să impresioneze cu felul lui de a fi și dincolo de cortină. Își expunea trăirile într-un fel anume, cu limbajul lui savuros. Nu părea niciodată trist, prefera să ia ce era mai bun din fiecare experiență și să lase în urmă lucrurile care l-ar fi îngreunat.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
A ajuns actor, deși tatăl lui îl voia învățător. Ernest Maftei „Bădia' s-a născut pe 6 martie 1920 și a murit pe 19 octombrie 2006 . Actorul a apărut în peste 225 de roluri și a cucerit cu fiecare apariție. A jucat în Drumul oaselor', „,Păcală se întoarce', 'Dumbrava minunată' sau „Cireşarii' etc. A refuzat să apară în anumite producții pentru care ar fi primit bani buni, dar nu se alătura unui proiect în care nu credea.
Cum a ajuns Ernest Maftei actor, deși tatăl lui îl voia învățător
Tatăl nu i-a sprijinit decizia atunci când a aflat că vrea să devină actor. Visa altceva pentru el,, mai ales că scris și versuri și meșterea frumos cuvintele.
„Am făcut şi vioara vreo patru ani. Tata n-a fost prea încântat când a auzit că mă fac actor. Vrei să ajungi la circ?', zicea. La el nu era tocmai limpede cum e cu teatrul ăsta. Teatrul îmi plăcea. Jucasem eu dintr-a cincea până-ntr-a opta, şi la şcoală. Am jucat Alecsandri. Roluri de femei… În „Dezertorul', îmi aduc aminte, eram fată', mărturisea actorul Ernest Maftei, citat de Ziarul Metropolis.
Cum a renunțat Ernest Maftei la timiditate
Din 1949 până în 1952 joacă la Teatrul de Stat din Ploieşti, apoi ajunge în Bucureşti la Teatrul Tineretului, unde apare sub numele de Erman Valahu. Era perioada în care „Bădia' era un tânăr timid și excesiv de rușinos. Dar aceste lucruri aveau să se schimbe în timp.
„După ce am absolvit Institutul la Iași și am venit în București, luam la mine agheasmă, pentru că auzeam numai prostii. În primul turneu, artistele din București m-au văzut că sunt un țăran blând, m-au întrebat dacă am pupat vreodată o femeie peste tot locul. Repede m-am dus și am înghițit o gură de agheasmă. Eram de o pudoare până la Dumnezeu', rememora „Bădia', conform Newsweek.
Unde se retrăgea Ernest Maftei
Ernest Maftei avea o casă la țară unde făcea agricultură și o garsonieră „de burlac', aşa cum îi plăcea să-și numească locuința din Bucureștii Noi. La 22 de km de Bucureşti, pe malul lacului Buftea, în comuna Samurcaşi, o casă cu o curte largă, boltită toată în viţă de vie, plină cu trandafiri înfloriţi vara, cu un umbrar care adăpostea un puţ, era paradisul unde actorul Ernest Maftei se retrăgea între filmări şi făcea gospodărie.
Ernest Maftei, o singură căsătorie, dar mai multe iubiri
Ernest Maftei a fost căsătorit o singură dată, dar spunea, cu umorul ce îl caracteriza, că soția îl mai trimitea și la altele, ca să scape de el, iar el nu refuza. Actorul și-a cunoscut soția în primul an de facultate.
.„A fost o epocă în care, dacă nu făceam dragoste, nu puteam să dorm. Aşa îmi era firea. Nevasta mea mă trimitea şi la altele ca să mai scape de mine. Câştigam 40.000 de lei pe film şi veneam acasă, de la femei, fără niciun leu. De îmbătat nu m-am îmbătat niciodată, dar n-am mai băut apă de 50 de ani” , mai spunea el.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-4-40.jpg)
Ernest Maftei, tată pentru doi copii
Actorul a lăsat în urma lui doi copii, pe Gheorghe (Gheorghiță) Maftei, care este un artist plastic cunoscut, fiul lui legitim, dar și unul nelegitim, care este inginer în America. A părăsit această lume la 86 de ani, învins fiind de un cancer pulmonar.
A refuzat oferta de a juca într-o telenovelă românească, în ciuda onorariului impresionant de 300 euro pe zi, considerând-o o producţie mediocră.