Sanda Țăranu aduce un omagiu emoționant în memoria soțului. Sanda Țăranu a scris o carte despre el, pe care o va reedita, după ce i-a găsit cronicile pierdute în cutremurul din ’77. Când s-a zguduit blocul, nici ea nu era acasă, nici soțul ei, Nicolae Țăranu, prim solist la Teatrul de Operetă din București. Cronicile rătăcite atunci, le-a găsit abia peste ani, iar acum vrea să le includă în lucrarea sa.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Sanda Țăranu s-a gândit să aducă un omagiu emoționant în memoria soțului ei, Nicolae Țăranu. Fosta prezentatoare TV a scris o carte despre el, după ce a găsit cronicile lui, pierdute în cutremurul din ’77. Ce a pățit la cutremur celebra prezentatoare din Epoca de Aur ne spune chiar aceasta într-un interviu emoționant pentru viva.ro.
Citește și: Cum se descurcă Sanda Țăranu, de una singură, la 83 de ani: „Este un mod de a ține la distanță problemele'
Sanda Țăranu, omagiu în memoria soțului
Sanda Țăranu a scris o carte despre soțul său, Nicolae Țăranu, prim solist la Teatrul de Operetă din București. Văduvă de peste 13 ani, fosta prezentatoare de la TVR a reeditat volumul, pe care l-a îmbogățit cu niște cronici, unele pe care le-a crezut pierdute. N-a apucat să facă o lansare a volumului, așa cum a procedat cu ani în urmă, dar poate va intenționa acest lucru la toamnă, când va reveni în București. Fosta prezentatoare locuiește vara la munte, departe de căldurile toride din București.
'Nu am lansat cartea, pentru că a trebuit să plec din București și probabil că o să amintesc de ea prin toamnă. Eu am scris o carte despre soțul meu, Nicolae Țăranu, care a fost prim solist la Teatrul de Operetă din București. Este a doua ediție a cărții. Este îmbogățită, revizuită, pentru că am mai adăugat câte ceva. Am scris această carte în urmă cu 7 ani. Se împlinesc 8 ani acum.
Și, între timp, eu am găsit niște cronici muzicale atât din țară, cât și din străinătate. Eu credeam că aceste cronici le-am pierdut. Am crezut că s-au pierdut la cutremurul din anul 1977. Atunci am pierdut tot din carte. Dar asta nu are importanță. Dar așa s-a întâmplat atunci. Eu eram pe post la televiziune, Nicolae avea spectacol. N-a fost niciunul, nici altul acasă. Nu s-a întâmplat nimic cu imobilul în care stăteam. Locuiam într-un bloc la etajul 5',a declarat Sanda Țăranu, pentru viva.ro.
Fosta prezentatoare a scris o carte despre el, după ce a găsit cronicile lui, pierdute în cutremurul din ’77
Sanda Țăranu nu a mai găsit cronicile soțului său o lungă perioadă de timp, după cutremurul din anul 1977. Aceasta a povestit că atunci când s-a zguduit blocul în care locuiau, nu era nimeni acasă. Însă, din cauza impactului puternic, a rămas doar cu pianul și mobila de bucătărie…
'Din cauză că am avut peste tot covoare care să ne acopere… Era un apartament bun, frumos, în care ne-am simțit bine, dar avea linoleum pe jos, nu avea parchet. Și din cauza aceasta, eu m-am dus la Cisnădie covor. Le vremea aceea nu se făceau mochete. Și am comandat un covor pe dimensiunile camerei, care să îmi acopere absolut toate colțurile, să nu se vadă linoleumul deloc. Așa cum faci cu mocheta. La cutremur, din cauză că nu au avut mobilele pe ce să alunece, când s-a zguduit blocul, au căzut unele peste altele.
Așa s-a pierdut absolut tot. Numai pianul s-a salvat și mobila de bucătărie, care era fixată în perete. Cu atât m-am mutat de acolo, la un an de zile de la cutremur. Cu atât am rămas. În rest, absolut tot s-a distrus. Și atunci, am crezut că am pierdut și aceste cronici.
Nu le-am găsit. Nu le-am găsit nici când am făcut prima ediție a acestei cărți, care se numește 'Conversații în foaier'. Am imaginat o conversație între reporterii, criticii muzicali, care i-au luat interviuri și l-au întrebat, și el a răspuns. A avut astfel de interviuri și la radio și la televiziune.', a mărturisit Sanda Țăranu, pentru viva.ro.
Ce amintiri prețioase are Sanda Țăranu despre regretatul ei soț
După ce Sanda Țăranu a găsit cronicile despre soțul ei, aceasta promite că ele se vor găsi în cea de-a doua ediție a volumului scris în memoria lui Nicolae Țăranu. Fosta prezentatoare își aduce și acum aminte cu drag de călătoriile alături de soțul ei, în turneele pe care le efectua acesta, dar și cu meseria pe care o avea la TVR. Sanda Țăranu susține că a fost privilegiată pe vremuri, având șansa să îl însoțească pe soțul ei, Nicolae Țăranu, atunci când acesta pleca în turneele din Occident.
'Găsind aceste interviuri, mi-a venit ideea să scriu. În această carte este și public – pentru că am găsit și niște scrisori din partea publicului – am găsit și aceste interviuri la radio și la televiziune. Și sunt și amintirile mele. Mai sunt și părerile oamenilor care l-au cunoscut, referințe din partea unor colegi care mai trăiau la vremea aceea, când am făcut eu prima ediție a cărții.
La prima ediție am putut să fac și o lansare la Muzeul Enescu, acum acesta este în renovare, nici nu mai ai unde să faci lansare. Nu poți face un eveniment de acest gen, doar ca să bifezi o manifestare. Și atunci am renunțat și am zis să văd ce fac la toamnă. Volumul este un dialog și cu părerile mele și cu turneele pe care le-am făcut. Eu l-am însoțit pe soțul meu; am avut șansa să fiu lăsată să călătoresc cu el, în turneele pe care le-a făcut, chiar dacă au fost în Occident. Am văzut cum este și acolo. În volum mai sunt și gândurile mele…', a mai povestit sanda Țăranu, pentru viva.ro.
Sanda Țăranu: „Am prezentat și la alte televiziuni…'
Sanda Țăranu își aduce aminte cu drag și de perioada ei de glorie, în televiziune. Conform spuselor ei, a avut ocazia să prezinte la mai multe posturi, din mai multe țări.
'În afară de deplasările pe care le-am făcut prin televiziune – pentru că eu am fost și am prezentat și la alte televiziuni, din alte țări. În multe țări. În fiecare an, mergeam într-o altă țară și aveam de prezentat o seară românească de televiziune, care începea, de regulă, în jurul orei 17:00 după-amiază. Se termina la miezul nopții, cu o pauză de o jumătate de oră sau trei sferturi de oră maxim. Cam cât erau știrile la ei', și-a amintit fosta prezentatoare de la TVR, în anii de comunism.
Foto: arhiva personală, arhiva VIVA.