Sicriul Papei Francisc este mutat în Bazilica Sfântul Petru. Credincioșii au la dispoziție trei zile pentru a-i aduce un ultim omagiu

.

Astăzi, sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc va fi mutat în Bazilica Sfântul Petru, unde credincioșii îi vor putea aduce un ultim omagiu. Pontiful va fi condus pe ultim drum sâmbătă, 26 aprilie, unde sunt așteptați lideri mondiali și zeci de mii de oameni din toate colțurile lumii.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!


Papa Francisc a avut ultima apariție publică duminică, 20 aprilie, când a apărut în fața credincioșilor, la balcon, în Piața Sfântul Petru, pentru a rosti binecuvântarea pascală. Cuvintele sale, încărcate de iubire și compasiune, au atins inimile tuturor celor prezenți, iar mulțimea l-a aplaudat cu recunoștință și respect. La o zi distanță, pontiful a încetat din viață, după ce a suferit un accident vascular cerebral și un stop cardiac.


Sicriul Papei Francisc va fi mutat în Bazilica Sfântul Petru

Trupul neînsuflețit al Sfântului Părinte va fi purtat miercuri dimineață într-o procesiune solemnă, de la reședința sa din Vatican până la Basilica Sfântul Petru. Începând cu ora 9:00 (ora locală), sicriul va fi condus pe uşa centrală a bazilicii, în sunetul cântărilor latine și în prezența cardinalilor.

După oficierea unei slujbe de pomenire în Bazilica Sfântul Petru, credincioșii vor avea ocazia să-și ia rămas-bun de la fostul Suveran Pontif. Ușile lăcașului de cult vor rămâne deschise publicului până vineri, la ora 19:00 (ora Romei), timp în care mii de pelerini sunt așteptați pentru a rosti o rugăciune sau a lăsa o floare.

Cum se va desfășura înmormântarea și ce lideri sunt așteptați

Sâmbătă, 26 aprilie, Piața Sfântul Petru va deveni loc de reculegere pentru zeci de mii de credincioși veniți să-și ia rămas-bun de la fostul Papă. Slujba de înmormântare, oficiată în aer liber, va fi condusă de cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani.


La funeralii sunt așteptați să participe numeroși lideri internaționali. Printre cei care și-au confirmat prezența se numără președintele american Donald Trump, însoțit de soția sa, Melania, precum și liderii din Italia, Franța, Germania, Marea Britanie, Ucraina și România. Vor fi prezenți, de asemenea, reprezentanți ai instituțiilor europene și ai statului natal al Papei Francisc, Argentina. Din partea Republicii Moldova, președinta Maia Sandu va lua parte la ceremonie.

Citește și: Alegerile de la Vatican sunt influențate de modificările făcute de Papa Francisc conclavului: „Nu este obligatoriu să fii cardinal sau chiar preot în momentul alegerii’


Citește și: Care au fost ultimele cuvinte rostite de Papa Francisc. Suveranul Pontif și-a petrecut ultima zi a vieții muncind: „A ales să nu se menajeze, transmițând un mesaj prin suferința sa'

Citește și: Răspunsul dat de Betty Salam, întrebată despre relația cu soția tatălui ei: „Și Roxana știe, mie dacă nu-mi place de cineva, poți să fii tu oricine. Ce e acasă, rămâne acasă’

Citește și: Dinu Maxer are un nou job, datorită iubitei lui: „Vă aștept să mă redescoperiți’. Magdalena Chihaia e vecină cu Deea Maxer, fosta soție a artistului


135 de cardinali sunt eligibili pentru funcția de papă

Un conclav pentru alegerea unui nou papă are loc în mod normal la 15-20 de zile după moartea unui pontif, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să înceapă înainte de 6 mai. Data exactă va fi decisă de cardinali după funeraliile lui Francisc.


135 de cardinali sunt eligibili pentru a participa la scrutinul secret, care se poate întinde pe mai multe zile înainte ca fumul alb care iese din hornul Capelei Sixtine să anunţe lumea că a fost ales un nou papă.

Printre cardinalii sub 80 de ani se numără unii favoriţi, cunoscuţi sub numele de „papabili, dar dincolo de aceştia, cel puţin pe hârtie, regulile de eligibilitate nu sunt atât de stricte, scrie Le Figaro.

Sursa foto: Hepta & Profimedia