Silvana Rîciu este obligată să restituie banii primiți de la Stat, în pandemie: "Nu avem de unde să-i dăm. Banii au fost cheltuiți". Ce sumă datorează cântăreața

 Dumba Gabriela
.

Silvana Rîciu este obligată să restituie banii primiți de la Stat, în pandemie și suma nu este deloc de neglijat. Vă reamintim că în timpul pandemiei de coronavirus mulți artiști din România au beneficiat de un ajutor financiar din partea statului, dat fiind faptul că nu au mai putut să cânte, însă condiția era ca ei să nu aibă alte surse de venit. Se pare că Silvana Rîciu primea bani în perioada aceea și din altă parte și de aceea este obligată să restituie ajutorul financiar primit în pandemie.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Mai mulți artiști sunt obligați să restituie acum banii primiți în pandemie, din partea Statului, printre ei numărându-se Vlăduța Lupău, dar și Silvana Rîciu. Aceasta din urmă săune că a apelat la instanță pentru a i se face dreptate, considerând că este doar o victimă în toată această situație.

4343243432

Câți bani a primit Silvana Rîciu, de la Stat, în pandemie

Silvana Rîciu și soțul ei, Nicușor Ioniță, sunt datori față de statul român cu suma de 40.000 de lei. Cântăreața spune că deja a cheltuit acei bani și că a aflat de impozitarea lor cu mult după ce i-a primit de la stat.

„În perioada pandemiei artiștii nu au fost lăsați să muncească, iar statul a dat indemnizații. Toată lumea s-a grăbit să spună că primim bani degeaba. Lucrurile nu au stat chiar așa, ulterior am aflat că din suma respectivă de 4000 de lei pe lună, trebuie să plătim 42%.

După ce s-a încheiat perioada, adică după ce banii au fost cheltuiți. Bineînțeles că nimeni nu a avut bani să dea pe atâtea luni cei 42% și ni s-a pus popriri pe conturi.

Până nu de mult am avut și eu poprire. În acest timp, statul a impus să se mai ia din aceste sume. Fiecare artist avea de dat banii înapoi pe 5, 6, 7 luni, alții pe 11 luni. Mie și soțului meu ne-a venit notificare să dam înapoi peste de 40.000 de lei.

Noi am plătit impozit pe banii aceștia. Am ajuns în această situație deoarece nu aveai voie să faci nici măcar 1 leu peste suma pe care o primeai din indemnizație, pentru că ți se ia indemnizația înapoi. Noi am mai primit de la acea asociație pentru drepturi de autor, din când în când, câte 100 de lei, câte 200 de lei. Acestea sunt drepturi intelectuale, nu am deschis gura să cântăm în acea perioadă, nici nu aveam unde', a declarat Silvana Rîciu, conform Spynews.ro.

Silvana Rîciu spune că nu are de unde returna acești bani Statului, mai ales că acum are trei copii.

„Nu avem de unde să dăm acești bani. După pandemie s-au desfințat foarte multe instituții de cultură cu care eu aveam contracte, câștigam bani. Deci… sursele de venit s-au diminuat considerabil. Noi suntem o familie cu trei copii, au necesități, merg la școală, grădiniță. Tind să am încredere în justiție, vreau să-mi găsesc dreptatea', a mai declarat artista.

Citește și: Care a fost ultima dorință a lui Petrică Mîțu Stoian, înainte să moară: „Toată viața…’

Citește și: Sofia Vicoveanca locuiește într-un bloc vechi, cu bulină roșie: ‘Când o să fie cutremur, eu o să fiu…’ Ce au zis colegii ei când au aflat / EXCLUSIV

Vlăduța Lupău, dosar penal pentru escrocherii cu ajutoarele din pandemie

Și Vlăduța Lupău s-a bucurat la câteva mii de lei oferite de Stat artiștilor afectați de pandemie și ar fi încasat ilegal de la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a județului Sălaj peste 8.000 de lei. În anii 2021 și 2022, Vlăduța Lupău primea ajutor de la Stat, dar în paralel își construia casă de 3 milioane de euro și a achiziționat o mașină de 150.000 de euro.

Conform unor surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, citate de Spynews.ro, în județ au fost deschise aproape 20 de dosare penale, iar unii artiști, care s-au lăcomit, au fost trimiși în judecată și au primit și condamnări.

Alții, cum e și cazul Vlăduței Lupău, au returnat banii imediat după ce s-au trezit cu dosare penale, așa că, indulgenți, procurorii au decis să-i ierte, în condițiile în care pagubele nu depășeau 10.000 de lei, iar suspecții nu aveau antecedente penale și au acoperit găurile provocate în bugetul statului.

„Întrucât pedeapsa pentru infracțiunea săvârșivă nu depășea șapte ani, iar persoana în cauză a acoperit, din proprie inițiativă, prejudiciul care depășea cu puțin suma de 8.000 de lei, procurorii din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus renunțarea la urmărirea penală. (…) Cu privire la fapte similare au fost înregistrate aproape 20 de dosare. Unii artiști, care au prejudiciat bugetul de statul cu sume mult mai mari, au fost trimiși în judecată și unii chiar au fost condamnați', au declarat, în exclusivitate pentru SPYNEWS.ro, surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Cine avea dreptul la indemnizații de la Stat, în pandemie

Indemnizațiile de pandemie puteau fi solicitate de către persoanele fizice autorizate (PFA-uri) și de către profesioniștii a căror activitate a fost întreruptă, total sau parțial, ca urmare a măsurilor implementate de autorități pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Indemnizația se acorda pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, însoțite de documentul care atesta întreruperea temporară a activității, total sau parțial.
Conform legii, indemnizația putea fi solicitată de:

  • profesioniștii reglementați de art.3 alin. (2) din Legea nr.287/2009 privind Codul civil (de exemplu, PFA, întreprindere individuală, persoane care desfășurau profesii liberale);
  • persoanele fizice care obțineau venituri din drepturi de autor și drepturi conexe, conform reglementărilor Legii nr.8/1996;
  • persoanele care aveau încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr.1/2005 a cooperației;
    sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți, cercetători, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton