Simona Halep, proces de trei zile în Elveția pentru ridicarea suspendării de patru ani: "Îmi pare rău. Voi vorbi după aceea!"

.

Simona Halep s-a prezentat azi pentru prima dată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Elveția, acolo unde speră să îi fie redusă pedeapsa de 4 ani, primită de la ITIA în scandalul de dopaj. Urmează un proces de trei zile, timp în care Simona Halep nu are voie să facă declarații publice. De aceea, sportiva și-a cerut scuze și a precizat că va vorbi cu presa la finalul procesului.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!


Astăzi a început procesul Simonei Halep de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Tenismena a ajuns în Elveţia, la sediul TAS, în această dimineață, însoţită fiind de fratele ei, Nicolae, şi de trei avocați. Conform jurnaliștilor de la iam.sport, Simona Halep are în spate o adevărată „armată' de apărători. În cadrul procesului, 6 experți toxicologi vor depune mărturie în favoarea sa.

A început procesul de trei zile al Simonei Halep pentru ridicarea suspendării de patru ani!


Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) este ultima instanţă la care poate apela Simona Halep, pentru a-şi salva cariera. Dubla campioană de Grand Slam speră să poată demonstra că este nevinovată pentru suplimentul contaminat pe care l-a consumat în timpul US Open 2022.

Procesul a început astăzi, la ora 10:30, ora României, cu pledoariile de deschidere ale părţilor, urmate de depoziţiile martorilor şi ale experţilor. Audierile se vor încheia pe vineri, în jur de ora 15:30, potrivit Antena 3.

Potrivit Tribunalului de la Laussane, toate mărturiile vor avea loc cu uşile închise, deoarece niciuna dintre dintre părţi nu a solicitat o audiere publică.

Mai mult, atât acuzarea, cât şi echipa Simonei Halep, au cerut ca instanţa să nu furnizeze nicio informaţie cu privire la identitatea martorilor şi experţilor. TAS a precizat sportiva nu va avea voie să facă nicio declaraţie pentru mass-media înainte de sfârşitul audierilor.

„Îmi pare rău. Voi vorbi după aceea', a declarat campioana de la Roland Garros și Wimbledon, potrivit EuroNews.


Citește și: Simona Halep revine pe teren, după o pauză de aproape 2 ani. Anunțul sportivei: „Abia aștept să ne vedem la Cluj'

Citește și: Simona Halep merge la psiholog, în plin scandal de dopaj: „De când am primit suspendarea, am în fiecare zi aceste dureri și anxietate

Citește și: Simona Halep a recunoscut că este dezamăgită de Patrick Mouratoglou și a vorbit despre posibila retragere din tenis: „Încrederea mea a fost zdruncinată. Este o catastrofă’

Cazul Simonei Halep este analizat de trei arbitri, echivalentul a trei judecători


Cazul Simonei Halep este analizat de trei arbitri, echivalentul a trei judecători. Unul dintre ei este desemnat chiar de Simona Halep.

Deşi avea la îndemână varianta unui arbitru român, sportiva a ales un judecător străin. Este vorba despre fostul patinator Jeffrey Benz, care a analizat şi cazurile similare de dopaj în care au fost acuzaţi Maria Sharapova şi Marin Cilici. De fiecare dată, sportivii au reuşit să obţină reducerea suspendării.

Simona Halep ar putea aştepta câteva săptămâni pentru a afla hotărârea arbitrală finală.


Fostul lider mondial a ispăşit deja un an de suspendare, din cei patru dictaţi de tribunalul independent Sport Resolutions.

Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat, pe 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). ITIA a precizat că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).


Prima încălcare a regulamentului în cazul Simonei Halep (32 ani), dublă campioană de Mare Şlem (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019), este legată de identificarea substanţei interzise roxadustat la US Open în 2022, în urma unui test antidoping în timpul competiţiei, iar a doua este legată de neregularităţile din paşaportul său biologic (ABP).

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a decis că jucătoarea a comis 'violări intenţionate' ale Regulamentului Antidoping potrivit articolului 2 din TADP: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.


Tribunalul a acceptat argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate, dar a determinat că volumul ingerat de jucătoare nu putea da ca rezultat concentraţia de roxadustat identificată în mostra pozitivă. Şi acuzaţia legată de paşaportul biologic a fost menţinută, tribunalul susţinând că nu există motive pentru a pune la îndoială 'puternica opinie' unanimă a celor trei experţi independenţi (APMU) care au considerat că „probabil dopajul' este explicaţia pentru neregularităţile din paşaportul biologic al sportivei.Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026, scrie eurosport.ro.

foto: Facebook Simona Halep