Simona Țăranu, diagnosticată cu o boală autoimună, Basedow: „Am ajuns târziu la medic, pentru că am pus toate aceste simptome pe seama oboselii"

 Tudorache Simona
.

Simona Țăranu a descoperit în urmă cu patru ani că suferă de o boală autoimună, Basedow. Frumoasa prezentatoare de la Digi 24 se lupta cu oboseala, avea palpitații, ritm cardiac alert și palpitații, dar a găsit explicațiile abia atunci când a ajuns la medic. După acest episod viața ei s-a schimbat radical.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Tratamentul i-a pus probleme la început, asta pentru că organismul nu era obișnuit. A fost sfătuită să se interneze, dar a refuzat. Treptat a reușit să crească numărul pastilelor și să țină boala sub control. Cu toate astea, medicii au sfătuit-o să nu devină mamă, asta pentru că fătul ar putea avea probleme.

simona-taranu-88simona-taranu-88

Cum a fost Simona Țăranu diagnosticată cu boala Basedow

Simona Țăranu a început lupta cu această afecțiune, despre care nu știa nimic, în urmă cu patru ani, după ce a avut câteva simptome contradictorii. „În primăvara anului 2020 am avut primele simptome. Oboseală, palpitații, ritm cardiac alert (peste 160 la repaus), îmi tremurau mâinile, amețeam, nu mai aveam stabilitate și forță în picioare. Nu mai reușeam nici măcar să trasez dung de tuș la ochi cu pensula de machiaj, nu reușeam să mențin piciorul pe pedală atunci când eram la volan, iar majoritatea timpului îl petreceam la orizontală din pricina amețelii și a ritmului cardiac alert.

Am ajuns târziu la medic, pentru că am pus toate aceste simptome pe seama oboselii, proiectelor, programului încărcat. Deși nu mă mai confruntasem niciodată cu astfel de simptome. Însă atunci când am avut câteva zile libere și am vrut să le petrec împreună cu familia pe munte, eu nu reușeam să urc. La efort îmi simțeam pulsul în urechi, parcă îmi exploda capul de la tensiune”, precizează Simona Țăranu pentru CSID.ro.

De ce a fost sfătuită de medici să nu devină mamă

S-a întors în București și a mers la specialist. A fost diagnosticată cu o boală autoimună. A ajuns la trei medici endocrinologi, dar răspunsul a fost același. I s-a recomandat să nu devină mamă, pentru că ar putea avea un copil cu malformații.

„Am fost mustrată considerabil de primul medic la care m-am prezentat cu rezultatele analizelor. Am așteptat prea mult și am dus valoarea unor indici (Trab, TSH) la valori colosale.

Odată declanșată această boală autoimună, ea nu se vindecă. Te obișnuiești cu ea și faci tot posibilul să o menții la valori cât mai scăzute. După diagnosticare mi s-a recomandat de către trei medici endocrinologi, din cauza valorilor extrem de mari ale unor indici tiroidieni, să iau în serios varianta de a nu deveni mamă. Pentru că șansele de a avea un copil cu malformații sunt considerabile. Iar acesta era cel mai „optimist' scenariu. Eu având metabolism accelerat, mama transmite fătului exact aceeași boală. Așadar nu poate supraviețui dacă nu ia în greutate.

Am fost extrem de dezamăgită, însă doar pe mine, fiind singură responsabilă pentru situația în care mă aflam. Dar cu răbdare și tratament am reușit să depășesc acea perioadă', mai spune Simona Țăranu.

Simona Țăranu: „Practic, am ajuns să dereglez întreg organismul”

Vedeta nu a stat prea mult pe gânduri și a început tratamentul medicamentos, atât pentru tiroidă, cât și pentru ritmul cardiac mărit. „Practic, am ajuns să dereglez întreg organismul. Pastilele prescrise pentru această boală autoimună (Thyrozol) sunt destul de toxice și pot declanșa multe reacții adverse. Cu toate acestea eram foarte încrezătoare în tratament și chiar speram că îmi voi reveni rapid', precizează ea.

Simptomele cu care s-a luptat Simona Țăranu la debutul tratamentului

După două săptămâni de tratament a simțit mâncărimi puternice la nivelul palmelor și a tălpilor, urmate la scurt timp de umflături, înțepături.

„A fost primul semn că organismul meu respinge tratamentul. Pentru că nu putea fi întrerupt, dar nici nu trebuia să continui în acest mod, medicul mi-a recomandat să mă internez timp de 2 săptămâni pentru a mi se administra tratamentul în mod intravenos. Fiind astfel sub supraveghere medicală în permanență, ei vor monitoriza ce cantitate acceptă treptat organismul. Am refuzat imediat și am continuat cu medicamente în doze foarte mici pentru a ține cât de cât boala sub control. Organismul meu nu a mai respins tratamentul, am crescut treptat doza zilnică până am ajuns din nou la 9-10 pastile pe zi (inclusiv cele de inimă, protecție ficat, digestie)”, mai spune vedeta.

Citește și: Ioana Ginghină a început să mănânce carne după opt ani în care a fost vegetariană. Ce probleme de sănătate a întâmpinat: „Nu îmi ieșeau bine analizele”/ EXCLUSIV

Citește și: Cum arată apartamentul Claudiei Pătrășcanu din București după amenajare: „Nu mai stăm prin hoteluri. Cinci ani am petrecut prin casele prietenilor”

Citește și: Smiley, replică pentru Dinu Maxer după ce el și Damian Drăghici au fost acuzați că s-au inspirat de la el: „Acum vreo 8 ani am avut ideea de a face piesa «S-a furat mireasa»”

Citește și: Teo Trandafir, despre despărțirea de Mircea Badea, care i-a fost coleg de emisiune: „E ca un divorț. A fost tragedia vieții mele'. Imagini de colecție cu ei, din urmă cu 30 de ani

De ce nu are voie Simona Țăranu să stea la soare

Acum are o viață cu numeroase restricții și merge frecvent la analize. Medicii au sfătuit- o să evite expunerea la soare, care întreține această boală. „După doi ani de tratament merg frecvent la recoltare analize, ecografie. Am redus considerabil zahărul, am eliminat alimentele procesate, sucurile carbogazoase, nu consum alcool, nu fumez și încerc să evit și expunerea directă la soare (medicul mi-a spus că expunerea la soare întreține această boală).

Ritmul cardiac este în parametri normali, însă valorile hormonilor tiroidieni nu am reușit să îi aduc la indicii de dinaintea acestei boli. Am înțeles că aceste valori nu mai revin la normal, însă cu un stil de viață sănătos, echilibrat, un mediu cât mai puțin stresant, îi pot ține la un nivel ușor peste valorile normale. Sunt în permanentă observare, am un dosar stufos și acord foarte mare atenție sănătății. Dar la primele simptome, imediat fug la medic. Și nu mă tratez niciodată după ureche, după sfaturile vecinilor, leacuri băbești sau social media. Cred în medicină, în știință și în Dumnezeu', mai spune Simona Țăranu.

Foto: Facebook

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton