Ștefan Hrușcă împlinește astăzi 66 de ani! De ce a plecat în Canada cel mai cunoscut colindător din Maramureș, acum 32 de ani

 Dumba Gabriela
.

Ștefan Hrușcă împlinește astăzi 66 de ani, dintre care 32 și i-a petrecut în Canada! Născut în Maramureș, cel mai cunoscut colindător român a ales să locuiască departe de țară, dar vine în fiecare iarnă pentru tradiționalul concert de colinde dinaintea Crăciunului. Ștefan Hrușcă a fost blamat de mulți colegi de breaslă și fani că a ales să locuiască în Canada, însă artistul susține că a avut motive bine întemeiate.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Într-o zi de 8 decembrie, acum 66 de ani, se năștea în pitorescul Ieud din Maramureș, un nume care avea să devină sinonim cu colindele și muzica folk în România, Ștefan Hrușcă. El a debutat ca artist în anul 1981 cu Cenaclul Flacăra, până în 1984 și a susținut peste 1000 de spectacole împreună cu cenaclul.

10805815_307422459454117_284796502573965818_n10805815_307422459454117_284796502573965818_n

Care este motivul pentru care Ștefan Hrușcă a ales să se mute în Canada

Ștefan Hrușcă a fost descoperit de către poetul Adrian Păunescu, artistul făcându-l debutul la Cenaclul Flacăra – un adevărat fenomen în perioada comunistă – alături de care a avut peste 1000 de spectacole. În acest interval, a obținut distincții notabile precum Marele Premiu al Muzicii Folk în 1982, Premiul pentru Creație în 1983 și Premiul pentru Întreaga Activitate în 1984.

După plecarea sa din Cenaclul Flacăra în 1984, Ștefan Hrușcă a intrat într-o perioadă prolifică, colaborând în special cu Vasile Șeicaru. Spectacolele „Nocturne” susținute la Teatrul Țăndărică au marcat o altă etapă a carierei sale, iar albumele „Ruga pentru părinți” (1984) și „Urare pentru îndrăgostiți” (1986) au confirmat maturizarea și diversificarea talentului său.

După Revoluție, în 1990, Hrușcă și-a extins prezența în afara granițelor țării, susținând primele concerte pe continentul nord-american. Acolo, a obținut premiul Discul de Aur în 1991 pentru albumul „Colinde I”. Anii următori au fost marcați de turnee anuale de colinde în România și de lansarea altor albume, precum „La sfârșitul Lumii” (1993) și „Ziurel de ziurel” (1995), potrivit kanald.ro.

Ștefan Hrușcă s-a stabilit la sfârșitul anului 1991 în Toronto, Canada, din dorința de a oferi o viață mai bună familiei sale. Din anul 1993 a avut în fiecare an spectacole de colinde în România. În 2004, Președinția României i-a conferit Ordinul 'Meritul Cultural' în grad de Cavaler, categoria B – Muzică, 'pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești'.

Citește și: De ce s-a măritat Andreea Berecleanu cu medicul Constantin Stan abia după 3 ani de la cererea în căsătorie: „Nu am vrut să risc deloc să-i rănesc printr-un gest de nerăbdare’ / EXCLUSIV

Citește și: Cum și-a cunoscut Daniel Mischie de la Imperiul Leilor soția: „Avem trei copii și locuim cu mama mea’. Cu ce se ocupă partenera lui și cum a fost la nunta lor / EXCLUSIV

La un moment dat, Ștefan Hrușcă a vorbit despre decizia de a pleca din România. Artistul se declara un om fericit. Spunea că atmosfera din Canada este una calmă, iar stresul nu prea este prezent.

„Acolo atmosfera e un pic mai calmă, adică nu este stresul aşa de puternic aici, ca în Europa. Suntem foarte fericiţi. Avem doi copii faini și foarte cuminţi', declara Ștefan Hrușcă în urmă cu ceva ani.

Cu ce se ocupă copiii lui Ștefan Hrușcă în Canada

Copiii lui Ștefan Hrușcă și-au moștenit tatăl, fiind amândoi pasionați de muzică, așadar reputatului artist are cine să-i ducă numele mai departe și pe plan muzical… cu toate că ocupațiile lor de bază sunt altele. Artistul locuiește de peste 30 de ani în Canada, împreună cu soția și copiii lor, însă pe cât este el de cunoscut, pe atât de discretă este familia artistului.

Foarte discret cu viaţa privată, Ştefan Hruşcă și-a expus foarte rar spre deloc familia. Puțini știu amănunte despre viața lui în Canada sau despre soția și cei doi copii ai lor.

Copiii lui Ștefan Hrușcă, o fiică și un fiu, acum în vârstă de 22 de ani și, respectiv, 31 de ani, au venit pe lume în Canada și, din fericire, au moștenit talentul muzical al celebrului lor tată. Cu toate acestea, ocupațiile lor de bază sunt altele.

Steven Hrușcă este pasionat de muzica rock și are o trupă. El este de meserie programator. Andra Hrușcă joacă volei și iubește colindele.

„Ei fac parte din tânăra generație, care-s mai grăbiți decât noi. Am încercat să le dau cât am putut din căldura pe care am adus-o de acasă, de la mama și de la tata, dar e prea puțin. Dacă s-au schimbat lucrurile este pentru că așa merge lumea. M-aș fi bucurat să trăiască măcar un Crăciun cum l-am trăit în copilărie. N-am avut unde să le dau asta. Știu colindele, le-au ascultat, se bucură de cadouri. Dar așa cum era în Maramureș nu am cum să le dau pentru că nici Maramureșul parcă nu mai e cum era odată. S-a schimbat, s-a schimbat', spunea Hrușcă într-un interviu mai vechi.

Numele doamnei Hrușcă este Gianina și este din Iași, iar în Canada i se spune Gia sau Genny. Într-un interviu mai vechi, artistul a povestit că imediat după Revoluție, aceasta l-a urmat în Canada, la jumătate de an după ce el ajunsese acolo în căutarea unei vieți mai bune și se pare că le-a ieșit.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton