Pe 28 de noiembrie s-au împlinit 112 ani de la nașterea lui Colea Răutu, unul dintre cei mai mari actori din istoria cinematografiei românești. Cu acest prilej, actorul Ștefan Velniciuc, care i-a fost coleg de filmări, dar și bun prieten maestrului Colea Răutu, a vorbit despre acesta și a dezvăluit câteva momente inedite din timpul filmărilor.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI
Colea Răutu a rămas în memoria colectivă dreptul unul dintre cei mai mari actori români, cu o carieră desfășurată de-a lungul a câteva decenii, timp în care a jucat în peste 70 de filme. A jucat în multe filme istorice, precum Mihai Viteazul sau Haiducii lui Șaptecai. A apărut și în filme din seria Comisarului Moldovan – Revanșa sau Duelul, însă a interpretat un rol și în legendara comedie Nea Mărin Miliardar.
Ștefan Velniciuc, povești memorabile despre Colea Răutu
Cu ocazia a 112 ani de la nașterea lui Colea Răutu, Ștefan Velniciuc a vorbit despre marele actor, care a plecat dintre noi în anul 2008.
„Era un om de viață, un om care trăia cam toate sentimentele omenești. Asta îl ajuta și în meserie. Îmi aduc aminte acum de o întâmplare hazlie. Filmam la Ștefan cel Mare. Împreună cu Colea Răutu eram cuplul de comandanți ai oștirii otomane. În foarte multe cadre eram amândoi călare. Filmam la Viișoara și s-a stricat vremea, chiar dacă era aprilie. Timp de două săptămâni a trebuit să filmăm cortegiile sosirii trupelor otomane în Moldova.
Filmam de la 6 dimineața la 6 seara, ne bătea viscolul și aveam niște costume foarte subțiri, făcute de scenografă dintr-un fel de pânză de plapumă. Costumele arătau foarte bine, dar erau foarte strâmte, nu puteai să pui nimic pe dedesubt. După primele două zile de filmare eram toți vineți la culoare și rebegiți de frig.
Atunci mi-am adus aminte de niște povești de-ale bunicului care luptase în primul război mondial. Ca să se apere de frig, soldații își înveleau picioarele în ziare. M-am dus la hotel, am cerut toate ziarele Scânteia pe care le aveau și, a doua zi, m-am înfășurat în ziare. Foșneau tare când mă mișcam, dar nu mai simțeam vântul pătrunzător.
Asta l-a cam intrigat atunci pe nenea Colea, nu înțelegea ce se întâmplă cu mine. Seara i-am vândut și lui pontul și astfel am reușit să scăpăm de chinul gerului în care am lucrat două săptămâni’, a dezvăluit pentru FANATIK actorul Ștefan Velniciuc.
„Colea Răutu venea la filmări cu o sacoșă plină de mirodenii'
Gurmand recunoscut, Colea Răutu avea tot timpul după el, la filmări, mirodenii speciale care să dea gust preparatelor oferite de la cantină. Ștefan Velniciuc își amintește cum actorul contribuia la savoarea meselor pe care le aveau în timpul filmărilor.
„Distractiv era și și când venea, la filmări, cu o sacoșă plină în care avea tot ce este necesar pentru asezonarea mâncărurilor de la cantină. Chema bucătarul și îi dădea din mirodeniile lui să le pună în mâncare. Având în vedere că, în vremea aceea, oferta gastronomică nu era așa de bogată, cu contribuția lui Colea Răutu puteam mânca foarte bine.
Îi plăcea să trăiască viața din plin. Nu de puține ori mesele la care participam se terminau cu cântec, iar nenea Colea făcea dovada experiențelor lui anterioare în raport cu opereta.
Avea, în experiența lui și întâmplări picante în raport cu sexul frumos. Din când în când ne mai povestea una, alta. Făcea parte dintr-o specie aparte a actorilor români. Cred că poți fi numărați pe degetele de la două mâini acești actori. Avea o naturalețe, o spontaneitate și un firesc aparte. Făcea parte dintr-un pluton al actorilor caracterizați cu aceste date speciale’, mai mărturisește Ștefan Velniciuc.
Colea Răutu se autoironiza: „Iar am dormit pe grătarul de mititei’
În timpul celui de al doilea război mondial, actorul Colea Răutu se înrolează alături de un coleg cu care juca la teatrul Nottara. A fost foarte bun prieten cu Sergiu Nicolaescu și cu Gheorghe Dinică, cu care mai obișnuia să iasă la un chef, din când în când.
Actorul Ștefan Velniciuc divulgă faptul că maestrul Colea avea foarte bine dezvoltat simțul autoironic.
„Îi plăcea să se autoironizeze pentru că avea niște trăsături ale chipului asemănătoare cu ale lui Charles Bronson. Când venea dimineață la filmare ne spunea ‘iar am dormit pe grătarul de mititei’. Destindea atmosfera de fiecare dată.
Originile lui era de undeva din Basarabia și avea chiar descendența găgăuză. Nu sunt sigur, dar este foarte posibil. Și ne-a mai unit ceva, faptul că amândoi eram foarte buni călăreți. Chiar dacă diferența de vârstă dintre noi era mare nu se făcea simțită. Colea Răutu stabilea legăturile cu cei din jur la modul direct și fără reticențe’, a mai spus actorul Ștefan Velniciuc.
Colea Răutu a murit în 2008, la vârsta de 96 de ani
Colea Răutu s-a stins în anul 2008, la vârsta de 96 de ani, din cauza cirozei.
„Din păcate, acum vorbim la trecut de marele actor. Din ipostaza de secretar al Asociației actorilor a trebuit să mă îngrijesc și de cele lumești atunci când el a părăsit această lume. Avea o personalitate foarte bine structurată, oamenii nu ar trebui să îl uite. Chiar dacă trăsăturile lui din filmele istorice îl trimiteau în zone mai deosebite, de turc și de tătar, Colea Răutu nu a însemnat doar asta.
A fost folosit în filmul românesc și pentru a intepreta oameni simpli, din popor. Cu foarte mult har a jucat și secretari de partid, activiști. Înnobila prin interpretarea lui multe dintre personajele care ar fi putut fi umbrite de spectrul ideologic’, a mai declarat marele actor Ștefan Velniciuc.