10 beneficii neașteptate ale cafelei! Câtă cofeină este indicat să consumi zilnic

.

Dacă ai impresia că o cafea, cu sau fără lapte, te pune pe picioare, trebuie să știi că nu ești sub efectul Placebo! Pe lângă gustul ei delicios, cafeaua crește nivelul de adrenalină din sânge, iar cofeina pe care o conține stimulează mai multe funcții ale creierului, cum ar fi memoria, dispoziția, nivelurile de energie, timpul de reacție și, în general, funcțiile cognitive.

Oamenii de știință
consideră că doza zilnică recomandată de cofeină este 2-3mg/0,5 kilograme de
greutate corporală, ceea ce înseamnă că un adult de 70 de kilograme poate să
consume 315 mg de cafea.


Potrivit specialiștilor, 400 mg – echivalentul a 5 cești de cafea pe zi reprezintă un consum moderat de cofeină. Ca să vă fie mai clar ce înseamnă acest dozaj, un espresso sau o ceașcă de cafea preparată la moka poate conține între 35 și 100 mg de cofeină, în timp ce un cappuccino conține 70-80 mg.

De ce să bei cafea în fiecare zi

  1. Cafeaua conține vitamine

În ceșcuța cu licoarea aromată, închisă la culoare, găsim vitaminele B2 și B5, Magneziu și Potasiu. În plus, în cafea găsim o cantitate mare de antioxidanți, iar studiile au arătat că în cafea găsim chiar mai mulți antioxidanti decât în multe fructe și legume.


2. Cafeaua protejează ficatul

De regulă, ficatul se regenerează, însă atunci când este atacat de boli și ficatul încearcă să se repare singur, se alege cu cicatrici pe suprafața lui și, în timp, apare ciroza. Studiile arată că persoanele care beau minim patru cești de cafea pe zi au un risc cu 80% mai redus de a dezvolta boli de ficat.

3. Cafeaua reduce riscul apariției bolilor Alzheimer, Parkinson, Demență

În urma influenței cofeinei asupra creierului, acesta este protejat împotriva a mai multor boli care afectează în special vârsta a 3-a, precum Alzheimer, Parkinson, Demență.

4. Cafeaua sporește atenția

O serie de studii realizate pe un eșantion considerabil de sportivi au relevat faptul că, după consumarea unei cești de cafea, aceștia și-au îmbunătățit viteza de reacție. În plus, reduce febra musculară. Cafeina blochează activitatea unei substante chimice care stimuleaza receptorii durerii in celule.

5. Cafeaua scade „colesterolul rău’

Datorită  antioxidanților pe care îi conține, cafeaua contribuie la creșterea colesterolului bun (HDL) și la scăderea inflamațiilor din organism.


6. Cafeaua îmbunătățește sănătatea dinților

Cafeaua împiedică formarea plăcii bacteriene din gură, ceea ce duce la scăderea riscului apariției cariilor.

7. Te scapă de durerea de cap!

Cafeina contribuie la micșorarea inflamațiilor la nivelul vaselor de sânge din creier, ceea ce contribuie la minimalizarea durerilor de cap cauzate de suprastimularea nervilor, potrivit sfatulparintilor.ro.

8. Cafeaua protejează împotriva cancerului de piele

Antioxidanții din cafea contribuie la menținerea sănătății pielii și reduce riscul dezvoltării cancerului de piele. Totodată, cafeaua te scapa de radicalii liberi si reduce astfel si probleme precum eczemele sau acneea.


9. Reduce riscul de diabet de tip II

Cafeaua este un inhibitor pentru efectul toxic al HIAPP (Human Islet Amyloid Polypeptide), o substanta care se formeaza in pancreas. Aceasta substanta a fost descoperita la oamenii care sufera de diabet de tip II. 

10. Cafeaua crește nivelul de energie

Cafeaua contine o substanta numita cofeina, substanta care odata ingerata ,
prin intermediul sangelui ajunge la creier si blocheaza un neurotransmitator
numit Adenosine. Acest lucru permite altor neurotransmitatori sa actioneze,
crescand astfel activitatea neuronala. Mai multe studii au dovedit faptul ca un
consum constant stimuleaza mai multe functii ale creierului, cum ar fi :
memoria, dispozitia, nivelurile de energie, timpul de reactie si in general
functiile cognitive.