20 de ani de la adoptarea Conventiei Drepturilor Copilului

.

20 noiembrie este o zi istorica pentru cele 2 miliarde de copii din lume. La aceasta data, in anul 1989, Organizatia Natiunilor Unite a adoptat cele 54 de articole ale Conventiei privind Drepturile Copilului.


Pentru a marca aceasta zi, UNICEF, Salvati Copiii si ANPDC deruleaza campania de promovarea a drepturilor copilului „Asculta-i si apara-le drepturile!’, pana in prezent fiind implicati peste 10.000 de copii din 15 judete.

Grupul National de Initiativa al Copiilor a semnalat probleme esentiale cu care se confrunta copiii din Romania: accesul la educatie, abandonul scolar, respectarea drepturilor copiilor in scoala, fenomenului ingrijorator al violentei din scoli, discriminarea fata de copiii romi si copiii cu dizabilitati.


Printre solutiile propuse de copii se afla: crearea unui Minister al Copilului si Familiei, dupa modelele din Olanda, Norvegia sau Marea Britanie, respectarea dreptului la educatie scolara pentru toti copiii, indiferent de costuri, prin crearea de facilitati de transport si oferirea de materiale didactice si manuale gratuite, inclusiv pentru clasele XI si XII, numirea unui consilier scolar pentru 300 de elevi (in prezent, exista un consilier la 800 de elevi), infiintarea Avocatului Copilului, ca adjunct al Avocatului Poporului sau ca institutie independenta care sa le apere drepturile.