De cele mai multe ori, greutatea ideală pare imposibil de atins. Încercăm diete peste diete și rezultatele nu sunt niciodată cele așteptate. Atunci când ne putem bucura, în sfârșit, de câteva kilograme pierdute, pare că acestea se întorc cu o viteză amețitoare, încât nici nu apucăm să purtăm, la petrecerea de Revelion, acea rochie pe care am cumpărat-o cu două luni în urmă. Care este explicația, totuși? De ce ne îngrășăm mai repede decât slăbim? Ce greșeli facem? Cum putem slăbi fără să ne înfometăm și să rămânem, de preferat, măcar o vară atât de slabe precum ne dorim?
Ei bine, află că secretul unei sănătăți totale și a reglării de durata a greutății corporale, este o alimentație naturală și individuală.
Cea mai populară întrebare printre femei este „ce e de făcut că să slăbim sănătos și cu rezultate pe termen lung'? În acest sens, ne lămurește Dr. Ion Niculaescu:
1. Minimizează porțiile de mâncare!
Că să ajungem la greutatea optimă și să reușim să ne menținem pe termen lung este necesar să avem în permanentă o alimentație echilibrată, adică de toate, dar cu măsură. În linii mari, ar însemna să respectăm mesele principale, iar la fiecare din acestea să avem un aliment cu conținut proteic de bună calitate, de origine animală sau vegetală, carbohidrații să fie reprezentați în principal de legume, fructe și puțină pâine integrală, grăsimi sănătoase, cum sunt uleiurile presate la rece precum uleiul de măsline sau răpiță. Este de dorit ca legumele și fructele să fie de sezon și cultivate în zona în care locuiți.
2. Înlocuiește sucul de fructe cu fructul propriu-zis!
Sucurile (care adesea nu sunt 100% fructe) oferă unele vitamine, dar fără aceleași fibre și nutrienți precum o bucată reală de fruct. Spre exemplu, cutia medie de suc de mere are aproape dublul zahărului și de șapte ori mai puțin fibră decât mărul însuși.
3. Redu caloriile lichide!
Lapte și biscuiți, suc de portocale și toastul francez, vin și brânză – unele gustări necesită, parcă, o companie lichidă. Este foarte ușor să acumulați kilograme în plus prin consumul de sucuri, alcoolul și chiar de lapte. Băuturile îndulcite cu zahăr sunt asociate cu creșterea grăsimii corporale și a tensiunii arteriale.
4. Mestecă încet!
În zilele aglomerate nu ne mai gândim că ar trebui să mâncăm mai lent, ci pur și simplu mestecam cât putem de repede pentru a fugi spre birou. Însă, o regulă de aur este mâncatul lent, în care îi oferi creierului timpul necesar de a primi informația că te-ai săturat. Așa că, uită de probleme pentru 30 de minute și mestecă încet.
5. Odihnește-te suficient și fă mișcare
Odihna este de asemenea un factor foarte important. Pe lângă o alimentație echilibrată este important să diminuăm stresul și să avem timp pentru exercițiu fizic, pentru relaxare și relaționare, astfel obținem un echilibru emoțional care, de fapt, ne dă starea de bine.
Mulți oameni care scad greutate ajung să revină la kilogramele pierdute. Cu toate acestea, exercițiul fizic regulat joacă un rol important în menținerea greutății dorite. Exercițiile fizice regulate cum ar fi mersul pe jos, nu numai că ajută la creșterea cantității de energie pe care o arzi zi de zi, ci te ajută să-ți antrenezi mușchii, astfel încât să arzi mai multe calorii, chiar și în repaus. În plus, participarea la exerciții fizice regulate, moderate, cum ar fi mersul pe jos, îți poate îmbunătăți starea de spirit și oferă chiar mai multe șanse să rămâi activ pe termen lung.
Vezi si: Fructe permise in diabet