La 89 de ani, compozitorul Jolt Kerestely dezvăluit cum l-a "înfiat" pe Fuego: "Fără mine nu ar fi ajuns artist"

 Dumba Gabriela
.

Celebrul compozitor Jolt Kerestely va împlini 89 de ani în luna mai și fost prezent în podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene' unde a vorbit, printre altele, și despre relația specială pe care o are cu Fuego. Jolt Kerestely a dezvăluit că datorită lui a ajuns artist Paul Surugiu, cunoscut de toată lumea drept Fuego.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Jolt Kerestely s-a născut pe 12 mai 1934 în Siclod, judetul Harghita. A absolvit Conservatorul Gh. Dima din Cluj în 1963 și este membru al Uniunii Compozitorilor din 1976. Este unul dintre cei mai apreciați și mai prolifici muzicieni români. Este autor a peste 600 de melodii – printre care iconicele piese Copacul', interpretată de Aurelian Andreescu, Tăcutele iubiri' cântată de Eva Kiss, ori Lumea de dragoste', cântată de Angela Similea.

44344434

Cum l-a ajutat Jolt Kerestely pe Fuego să ajungă artist

Paul Surugiu este unul dintre artiștii pe care Jolt Kerestely i-a dus în vârf. Între cei doi există o relație specială, iar Fuego este conștient că fără ajutorul reputatului compozitor nu ar fi ajuns în top.

Eu am lucrat foarte mult timp în televiziune și simțeam vocea solistului respectiv în ureche. Îmi pare rău că nu am scris pentru Doina Badea. În ultimul timp am scris foarte mult pentru Fuego, am făcut două albume special pentru el. Tot timpul spune, mă laudă peste tot, că fără mine nu ar fi ajuns artist. Îl iubesc ca pe fiul meu.

Până să lucreze cu mine avea un repertoriu, fără să-l jignesc, la nivel mai mic. Când am venit eu cu piesele mele, și-a dat seama că eu l-am ridicat la alt nivel cu care poate să meargă oriunde în lume. Acesta este motivul pentru care spune că fără mine nu ar fi ajuns artist', a declarat Jolt Kerestely în cadrul podcast-ului ALTCEVA cu Adrian Artene'.

Citește și: Ce salariu avea Gina Pistol la Antena 1. Suma pe care o încasa pentru un sezon Chefi la Cuțite

Citește și: Cătălin Bordea, primul mesaj după ce el și Nelu Cortea au luat trofeul America Express – Drumul Aurului: ‘Am câștigat un frate, răbdare, respect…’

Jolt Kerestely a lucrat în mină, înainte de a ajunge compozitor

În podcastul lui Adrian Artene, Jolt Kerestely a vorbit și despre perioada grea în care a lucrat în mină.

Am avut și noroc că am învățat o meserie pentru că, tot din cauza tatălui meu, după ce am terminat liceul nu m-a lăsat să merg la facultate, m-a repartizat la Hunedoara, la Combinatul Siderurgic, și atunci se construia prima cocserie din România. Nu vreau să mă laud, dar am fost învățat de acasă să muncesc.

Când am ajuns la Hunedoara, tot timpul, oriunde am lucrat, am fost pus pe perete, cum era pe vremuri, fruntaș în producție. Pe urmă m-au luat la Petroșani, la mină. 

Da și era o comună, nu aveam ieșire din comună, era o fundătură, erau munți. Și nu aveam mașini, dar pe vremuri, când se oprea o mașină noaptea, tot timpul tremuram că vine să-l ia pe tata. Au fost vremuri foarte grele. Și după ce am ajuns la Petroșani, la mină, m-am băgat în mină, chiar era a doua zi de Paște, și bineînțeles cât coboram cu liftul, m-a apucat un plâns…

Am lucrat în niște condiții foarte grele. Nu vă spun că, după o lună de zile de mers zilnic la mină, nu m-am putut liniști cu gândul că prietenii mei erau liberi acasă și eu eram în mină. Și după o lună de zile a întrebat comandantul cine știe meserie. M-a întrebat ce știu, i-am zis strungar și am ieșit din coloană și ne-a băgat la Petroșani, la o mare uzină care lucra pentru mineri”, a mai povestit Jolt Kerestely.

Jolt Kerestely a dezvăluit care este rețeta unui șlagăr

Jolt Kerestely a dezvăluit care este rețeta unui șlagăr. La Arad a avut parte de prima satisfacție ca și compozitor.

Important este ca ascultătorul să aibă o senzație de satisfacție. Să vă dau un exemplu. Am fost la Arad, făceam o emisiune și în sală a fost și o piesă care îmi aparține, a cântat-o cineva. Și când ieșeam ascultam cum lumea fredonează piesa mea. Asta a fost prima mea bucurie ca și compozitor', a spus Jolt Kerestely.

Jolt Kerestely și-a adus aminte de o întâmplare cu Aurelian Andreescu, petrecută la el acasă. Artistul a avut o reacție fabuloasă în momentul în care a fost întrebat dacă dorește să fie servit cu un ceai. Eu tot timpul am scris pentru cineva anume. Nu scriam pentru a ține totul în sertar. Spre exemplu ‘Copacul. I-am spus lui Aurică (n.r. Aurelian Andreescu): uite am scris o piesă pentru tine! Sută la sută trebuie să-ți meargă. Într-o pauză de la emisiune i-am cântat piesa. Și mi-a zis gata, nu dai nimănui. Țin minte că a venit odată la mine acasă și noi suntem mari băutori de ceaiuri. Și în timp ce repetam cu Aurică îl întrebăm dacă vrea un ceai. El spune: ce, sunt bolnav?', și-a amintit reputatul compozitor.

foto: Facebook Oana Georgescu

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton