A fost tăiat curentul la centrala nucleară de la Cernobîl, iar răcirea combustibilului uzat ar fi în pericol, existând astfel riscul de creştere a radiaţiilor.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl a fost oprită, informează AFP. Răcirea barelor de combustibil depozitate este în pericol, spune compania ucraineană de energie nucleară Energoatom, anunță AFP. Conform sursei citate, operatorul ucrainean al centralei spune că, fără energie electrică, răcirea combustibilului nuclear uzat nu este posibilă şi există risc de creştere a radiaţiilor.
A fost tăiat curentul la centrala nucleară de la Cernobîl
A fost tăiat curentul la centrala nucleară de la Cernobîl, iar răcirea combustibilului uzat ar fi în pericol, deoarece există riscul de creştere a radiaţiilor. Substanțe radioactive ar putea fi eliberate din centrala nucleară de la Cernobîl, deoarece sistemul nu poate răci combustibilul nuclear uzat, după ce întreaga centrală ar fi fost deconectată de la rețeaua de electricitate de către forțele ruse staționate în zonă, a anunțat miercuri compania nucleară ucraineană de stat Energoatom, citată de Reuters.
„Din cauza acțiunilor militare ale ocupanților ruși, centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată complet de la rețeaua electrică. Centrala nucleară nu are alimentare cu energie electrică. Acțiunile militare sunt în desfășurare, așa că nu există nicio posibilitate de restabilire a liniilor.', se arată într-un comunicat.
Citește și: Lista adăposturilor anti-bombe din București. România are 4.500 de buncăre
Citește și: Zelenski susține că și-a pierdut interesul față de NATO: „Ucraina nu este o țară care cerșește în genunchi’
Autoritățile ucrainene susțin că nu știu care sunt nivelurile de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl și nu au control nici asupra centralei de la Zaporizhzhia, de când ambele au fost capturate de trupele ruse, mai transmite Reuters.
Ministrul energiei, Herman Halushchenko, a declarat miercuri că Ucraina nu aflat nimic în legătură cu ce se întâmplă la Cernobîl de când centrala a fost capturată de ruși și că autoritățile ucrainene nu au niciun control asupra a ceea ce se întâmplă la centrala nucleară ocupată Zaporizhzhia, potrivit G4Media.
„În depozitul de combustibil uzat Numărul 1 sunt aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat. Au nevoie de răcire constantă, care este posibilă doar dacă există energie electrică. Fără energie, pompele nu vor produce răcirea. Ca urmare, temperatura combustibilului uzat va crește, existând riscul emanării unor substanțe radioactive în mediul exterior. Din cauza vântului, un eventual nor radioactiv poate fi transferat în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia, Europa. De asemenea, sistemul de stingere a incendiilor nu funcționează. Acesta este un risc uriaș în cazul unui incendiu care poate apărea ca urmare a unei lovituri de obuz. În prezent, ostilitățile continuă, ceea ce face imposibilă efectuarea reparațiilor și reluarea alimentării cu energie', se arată în mesajul companiei ucrainene Energoatom.
AIEA a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear de la centrala Cernobîl
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, marți, că a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la Cernobîl, centrala nucleară dezafectată capturată de ruși în urmă cu aproape două săptămâni.
„Transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută', a anunţat într-un comunicat AIEA.
„Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare din alte locații din Ucraina și va furniza informații suplimentare în curând', se mai arată în comunicat.
Situația muncitorilor de la Cernobîl este tot mai dificilă. AIEA transmite că Ucraina a informat agenția cu privire la faptul că ‘devine din ce în ce mai urgentă’ schimbarea personalului tehnic și de gardă de la centrala Cernobîl, după ce aceasta a intrat sub controlul forțelor ruse.
Rusia a anunțat că a securizat situl de la Cernobîl împreună cu garda naţională ucraineană, însă Ucraina contestă acest lucru şi spune că trupele ruse deţin controlul deplin.
Muncitorii continuă să se ocupe de îndatoririle lor şi atmosfera pare calmă, dar BBC a primit informaţii că în interior condiţiile sunt dificile, cu mâncare şi medicamente limitate. Muncitorii se limitează la o masă pe zi in cauză că nu ştiu cât timp vor rămâne acolo.
Există, de asemenea, îngrijorări tot mai mari cu privire la faptul că stresul le-ar putea afecta capacitatea de a-şi îndeplini sarcinile la centrala nucleară, notează Observator.
Foto: Hepta, Profimedia