A murit Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, la 82 de ani. Mesajul transmis de fosta gimnastă: „Un mare impact și o mare influență asupra vieții mele”

.

A murit Bela Karolyi, legendarul antrenor alături de care Nadia Comăneci a scris istorie, la vârsta de 82 de ani. Cauza decesului nu a fost dezvăluită, dar se știa că a avut o sănătate precară în ultimii ani, fiind diagnosticat cu Alzheimer. Vestea a întristat-o profund pe „Zeița de la Montreal”, care și-a exprimat regretul în mediul online și a postat câteva fotografii cu cel care i-a fost mentor.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI

Bela Karolyi (n. 13 septembrie 1942) a fost o figură emblematică în gimnastică, cunoscut drept unul dintre cei mai mari antrenori din istoria acestui sport. Originar din Cluj, România, Károlyi a fost mentorul mai multor campioane olimpice și mondiale, inclusiv Nadia Comăneci, care a devenit prima gimnastă din istorie cu un scor perfect de 10 la Jocurile Olimpice de la Montreal în 1976.

colaj bela karolyicolaj bela karolyi

Citește și: Nadia Comăneci, despre momentele care i-au marcat viața. A fentat moartea de mai multe ori și a fugit din România, în comunism: „Frica era atât de mare, încât…'

Citește și: Reacțiile vedetelor din România, stabilite în SUA, după victoria lui Donald Trump. Nadia Comăneci: „E liniște și pace. Eu și Bart am votat cu…' / Nick Rădoi, Anamaria Ferentz și Cătălina Toma au poziții diferite

Citește și: De ce a renunțat Mirela Vaida la emisiunile matrimoniale și s-a mutat la Acces direct: „Începuse să mă ia un pic depresia. Mi-a fost foarte greu, plângeam la fiecare caz'

Citește și: Cine este Dan Bordeianu. A avut o relație cu Adela Popescu, este căsătorit, are două fiice și s-a apucat de sculptură după retragerea din televiziune

A murit Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, la vârsta de 82 de ani

Bela Karolyi a încetat din viață vineri, la vârsta de 82 de ani, potrivit unui anunț făcut de Federaţia de Gimnastică din Statele Unite. În ultimii ani, starea de sănătate a fostului mare antrenor român se degradase, fiind diagnosticat cu Alzheimer.

„A atins perfecţiunea pe pământ, a creat cea mai frumoasă poveste a sportului românesc şi mondial, a schimbat paradigma unei discipline. A fost creatorul Nadiei Comaneci si al gimnasticii româneşti de succes. Antrenorul s-a stins la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite', a scris duminică dimineață COSR.

Nadia Comăneci, care a fost condusă de celebrul antrenor către aurul olimpic în 1976, și-a exprimat regretul pe rețelele de socializare și a postat câteva fotografii din anii în care au lucrat împreună.

„Un mare impact şi o mare influenţă asupra vieţii mele. Odihnește-te în pace, Bela Karolyi', a scris duminică dimineață, pe Instagram și Facebook, Zeița de la Montreal.

Cine a fost Bela Karolyi

Născut în Cluj, Bela Karolyi s-a remarcat mai întâi în țara sa natală. El și soția sa, Marta Karolyi, erau profesori de şcoală primară în Transilvania, când au început să le predea elevilor gimnastica drept o modalitate de a se încălzi. Performanţele lor i-au încântat pe locuitorii oraşului şi au atras atenţia guvernului. În câţiva ani, au fost numiţi responsabili de echipa naţională.

Karolyi a zguduit sportul în 1976, când a ajuns la Jocurile Olimpice de la Montreal cu o echipă de copii, relatează News.ro.

Cele mai multe gimnaste de elită din anii 70 aveau în jur de 20 de ani, dar echipa lui Karolyi avea doar o gimnastă mai mare de 14 ani. România a câştigat medalia de argint, cimentând pentru următoarele patru decenii ideea că gimnastica era un sport rezervat tinerilor. Tot la Montreal, lumea a făcut cunoştinţă cu Nadia Comăneci, o spiriduşă cu ochi negri şi păr negru care a obţinut primul 10 perfect la Jocurile Olimpice.

Comăneci avea să repete această performanţă de şase ori în drumul său spre câştigarea a trei medalii de aur, cu Karolyi acolo pentru a o îmbrăţişa după fiecare exerciţiu.

A emigrat în SUA după ce a căzut în dizgrația regimului comunist

Deşi Karolyi a fost iniţial sărbătorit în România pentru succesul echipei, el a căzut în dizgraţia guvernului patru ani mai târziu, după ce a criticat arbitrajul la Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Karolyi a fost indignat, considerând că lui Comăneci i s-a furat o a doua medalie de aur, dar oficialii români au fost îngroziţi că el s-a făcut de râs în faţa gazdelor sovietice.

În 1981, Bela Karoly, ajuns în Statele Unite, nu a mai revenit în țară. Ulterior a început să antreneze echipa națională de gimnastică de peste Ocean. Și a rămas activ până în 2016. Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci şi cel care a transformat SUA într-o putere internaţională în gimnastică, a murit, vineri, la 82 de ani.

Marta și Bela Karolyi, din viața publică în urma scandalului de abuz sexual legat de medicul Larry Nassar

Bela Karolyi, antrenorul care a murit la vârsta de 82 de ani, a contribuit la performanțele legendare ale Nadiei Comăneci din anii 70, culminând cu evoluția spectaculoasă de la Jocurile Olimpice din Montreal 1976.

Bela și Marta Karolyi au decis să rămână în Statele Unite în martie 1981, refuzând să se întoarcă în România condusă de Ceaușescu. Ulterior, au preluat rolurile de antrenori coordonatori ai echipei naționale de gimnastică a SUA, Bela până în 2000 și Marta până în 2016, obținând rezultate remarcabile.

Începând cu 2018-2019, cei doi au ales să evite complet aparițiile publice. Această decizie a fost influențată de scandalul major legat de fostul medic al lotului olimpic, Larry Nassar, condamnat la 175 de ani de închisoare pentru agresiuni sexuale și abuzuri asupra a peste 500 de sportive. O parte dintre aceste abuzuri s-au petrecut la Karolyi Ranch din Houston, centrul național de pregătire al Federației americane de gimnastică.

Sursa foto: Profimedia & Facebook

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton