A murit contesa Katalin Banffy, proprietara celebrului castel de la Bonțida, la 101 ani. Era ultima descendentă din familia de aristocrați transilvăneni

.

Contesa Katalin Bánffy, ultima descendentă a renumitei familii și proprietara celebrului castel de la Bonțida, a încetat din viață la vârsta de 101 ani. Vestea tristă a fost anunțată pe rețelele de socializare de Csilla Hegedüs, președinta Fundației Transylvania Trust, organizația care administrează castelul din Transilvania.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Contesa Katalin Bánffy, fiica lui Miklós Bánffy – fost ministru de externe al Ungariei și scriitor de renume – a avut o viață marcată de pierderi dureroase. Stabilită în Maroc de câteva decenii, aceasta a păstrat mereu legătura cu moștenirea familiei sale din Transilvania. Castelul de la Bonțida, unde se organizează astăzi evenimente culturale de anvergură, păstrează amprenta familiei sale.

castel-bontida-3castel-bontida-3

Citește și: Rareș Bogdan revine în televiziune, la postul TV „care l-a făcut celebru şi care l-a propulsat în fruntea liderilor europeni”. În ce emisiune va apărea

Citește și: Cristina Ich crede că Alina Sorescu a fost victima unui abuz în mariajul cu Alexandru Ciucu: „Acel tip de relație toxică în care partenerul poartă o mască în public, dar acasă se transformă”

Citește și: Cum a reacționat Anamaria Prodan după ce a văzut că Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie pe Corina Caciuc: „Să își aducă aminte că are un băiat care îi poartă numele. Poate a 3-a oară înțelege…'

Citește și: Claudiu Molnar, soțul regretatei Anca Molnar, a povestit, cu lacrimi în ochi, cum ea a aflat că suferă de cancer: „Nu a avut niciun simptom. Am plâns toți, cade cerul pe tine când afli așa un diagnostic…'

A murit contesa Katalin Banffy

Anunțul privind decesul contesei Katalin Banffy a fost făcut de către de Csilla Hegedüs, președinta Fundației Transylvania Trust. Instituția are ca scop protecția patrimoniului construit din Transilvania, între care se numără și Castelului Bánffy din Bonțida.

„Contesa Katalin Bánffy, fiica lui Miklós Bánffy, scriitor, politician şi fost ministru de externe al Ungariei, şi proprietara castelului Bánffy de la Bonţida, a murit vineri în al 101-lea an de viaţă', a anunţat luni pe o rețea socială Csilla Hegedüs, scrie Hirado.

Potrivit informațiilor de pe site, Fundația Transylvania Trust este responsabilă pentru restaurarea și revitalizarea Castelului Bánffy din Bonțida.

Cine a fost Katalin Bánffy

Contesa Katalin Banffy, fiica lui Miklós Bánffy, s-a născut pe 5 iunie 1924 la Budapesta, într-o familie de aristocrați transilvăneni. A crescut într-un mediu în care cultura, politica și arta se împleteau armonios, fiind martoră la schimbările majore ale secolului XX.

Katalin Banffy s-a căsătorit cu Ted Jelen pe 24 octombrie 1946 și împreună au avut trei copii: Elisabeth, Nicolette și David, care s-a stins din viață în 1999. După pierderea soțului și a fiului, Katalin a rămas cu cele două fiice, una stabilită la Paris și cealaltă în New York. Stabilită de câteva decenii în Maroc, Katalin Banffy și-a publicat memoriile în 2014, sub titlul „Cântec din viață'.

„Anul trecut, i-am sărbătorit împreună cea de-a 100-a aniversare şi am simţit din nou dragostea călduroasă şi sprijinul cu care nu numai că ne-a urmărit munca, dar a şi recunoscut-o întotdeauna. Ne-a încredinţat castelul de la Bonţida când eram încă foarte tineri. Şi întotdeauna ne-a mulţumit nu numai nouă, ci şi guvernului ungar pentru faptul că castelul este din nou viu', a scris Csilla Hegedüs în postarea sa.

Castelul de la Bonțida este supranumit „Versailles-ul Transilvănean'

Castelul de la Bonțida, supranumit „Versailles-ul Transilvănean', este unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania, care în prezent funcționează ca centru educațional și cultural.

Ultimul locuitor al ansamblului castelar a fost contele Miklós Bánffy, un intelectual avangardist, care a fost un politician, scriitor, grafician și director de operă. A părăsit castelul în octombrie 1944, fugind de trupele germane în retragere, care au jefuit și ars clădirea. Prin urmare, castelul și-a pierdut amenajarea interioară, biblioteca, precum și faimoasa galerie de portrete.

Lucrările de restaurare au fost demarate în 1999, în urma unui acord semnat de Ministerul Culturii din București și de Ministerul Patrimoniului Cultural din Budapesta. Începând din 2001, castelul este administrat de Fundaţia Transylvania Trust din Cluj-Napoca, iar din 2008 se află din nou în proprietatea familiei Bánffy.

Sursa foto: Facebook / Bánffy Castle, Bontida 

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton