A murit scriitoarea Gabriela Melinescu, marea iubire a lui Nichita Stănescu. Avea 82 de ani și era stabilită în Suedia din 1975: „O neobosită promotoare a literaturii române”

.

Gabriela Melinescu, marea iubire a lui Nichita Stănescu, a încetat din viață la vârsta de 82 de ani, a anunțat Institutul Cultural Român.  Stabilită în Suedia din anul 1975, scriitoarea a reușit să se impună rapid în elita culturală a acestei țări, îmbogățind spațiul scandinav prin literatura ei.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE GRATIS, AICI

Poetă, prozatoare, traducătoare şi graficiană, autoare a peste 20 de volume, Gabriela Melinescu s-a stabilit în Suedia la vârsta de 33 de ani, după despărțirea de Nichita Stănescu. A publicat numeroase volume de poezie şi proză în limba suedeză şi a reprezentat, pe parcursul mai multor decenii, literatura română, la cel mai înalt nivel, în spaţiul scandinav.

gabriela-melinescu-13gabriela-melinescu-13

Citește și: Un influencer de 26 de ani a murit, după ce a încercat să facă fotografii spectaculoase pentru Instagram. Tânărul a căzut în gol de la 50 de metri, de pe un pod

Citește și: DJ-ul Jackmaster a murit la doar 38 de ani, în Ibiza, după un traumatism cranian: „Familia este șocată'

Citește și: Neti Sandu a prezis că Ioana Maria Moldovan va pleca de la PRO TV. În urmă cu 12 ani, prezentatoarea i-a făcut o astrogramă: „Mi-a zis ceva care sper să nu se îndeplinească, dar, până acum, tot ce mi-a zis s-a adeverit'

Citește și: Cum s-au afișat Alina Binder și Nicolae al României la nunta fratelui ei. Ea a îmbrăcat o rochie sexy, cu umerii goi

A murit scriitoarea Gabriela Melinescu, marea iubire a lui Nichita Stănescu, la vârsta de 82 de ani

Gabriela Melinescu, una dintre cele mai renumite și apreciate scriitoare din România, a încetat din viață marți, 15 octombrie, conform unui anunț al Institutului Cultural Român.

„Gabriela Melinescu a fost o neobosită promotoare a literaturii române în Suedia timp de aproape cinci decenii, precum şi o adevarătă ambasadoare culturală a Suediei în România, după căderea comunismului, când a putut să călătorească în România, să publice din nou şi să restabilească legătura cu ţara natală. Îi suntem profund recunoscători pentru moştenirea sa literară şi pentru tot efortul pe care l-a făcut, pentru a crea legături culturale trainice între România şi Suedia', a precizat Bogdan Popescu, directorul instituției, pe pagina de Facebook.

Volumele publicate de Gabriela Melinescu

Gabriela Melinescu s-a născut la 16 august 1942, la Bucureşti. După absolvirea Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, a fost redactor la revistele „Femeia' şi „Luceafărul.'

Între 1965 și 1975 publică volumele de poezie „Ceremonie de iarnă' (EPL, 1965), „Ființele abstracte' (Ed. Tineretului, 1967), „Interiorul legii' (EPL, 1968), „Boala de origine divină' (Albatros, 1970), „Jurământul de sărăcie, castitate și supunere' (Eminescu, 1972 Premiul Uniunii Scriitorilor), „Îngânarea lumii' (Albatros, 1972) și „Împotriva celui drag' (Eminescu, 1975). I-au mai apărut un volum de proză, „Bobinocarii' (EPL, 1969), o carte pentru copii, „Catargul cu două corăbii' (Ed. Tineretului, 1969) și una de reportaje, „Viața cere viață' (împreună cu Sânziana Pop, Ed. Eminescu, 1975).

Poeta a înlesnit traducerea unor importanţi scriitori români și publicarea acestora în suedeză. De asemenea, Gabriela Melinescu a realizat traduceri din autori clasici suedezi, precum Emanuel Swedenborg, Sfânta Birgitta de Vadstena, August Strindberg, dar și din scriitori contemporani: Katarina Frostenson, Göran Sonnevi, Birgitta Trotzig, Agneta Pleijel, Eva Ström, Stig Dagerman, Gunnar Ekelöf şi Kjell Espmark.

În Suedia, unde s-a stabilit din anul 1975, a publicat cinci volume de poezie și nouă volume de proză, dintre care menționăm: „Zeul fecundității' (Coeckelberghs Förlag, 1977), „Lumină spre lumină' (Albert Bonniers Förlag, 1993, poezie), „Copiii răbdării' (Coeckelberghs Förlag, 1979, Oslo), „Lupii urcă în cer' (Coeckelberghs Förlag, 1981), „Regina străzii' (Coeckelberghs Förlag, 1988, apărut și în franceză la Manya, Paris).

„Poeta a îmbogăţit spaţiul scandinav prin literatura ei, Suedia are motive să îi fie foarte recunoscătoare. Am avut şi bucuria de a colabora în cadrul unor proiecte de traducere a poeziei româneşti, printre care şi opera Ilenei Mălăncioiu. Am fost onorată că am participat la celebrarea operei Gabrielei Melinescu, la Institutul Cultural din Stockholm, când ea a împlinit 80 de ani', a declarat scriitoarea suedeză Agneta Pleijel.

Povestea de dragoste dintre Gabriela Melinescu și Nichita Stănescu

Gabriela Melinescu a fost, înainte să părăsească țara, marea iubire a lui Nichita Stănescu. Pe vremea când s-au cunoscut, el avea 31 de ani și era un poet consacrat, iar ea avea doar 22 de ani. Povestea lor de dragoste s-a desfășurat pe parcursul unui deceniu.

Scriitoarea a vorbit mereu cu drag și admirație despre Nichita Stănescu: „Dacă n-aș fi fost scriitoare, nu aș fi avut șansa să-i cunosc pe cei doi iubiți ai vieții mele. Eram foarte tânără și mergeam la cenaclul lui Eugen Barbu, la Casa Scriitorilor. Ne-am întâlnit într-o zi pe scări și am intrat în vorbă.

Știți, probabil, cum Dante s-a îndrăgostit de Beatrice sau Petrarca de Laura: te îndrăgostești fără motiv, dintr-o privire. Nu ca astăzi, fiindcă vrei să faci amor cu cineva.

Apoi am început să ne vedem. Eu eram foarte flatată că Nichita era îndrăgostit de mine. De fapt, am aflat asta ulterior, fiindcă el mi-a mărturisit dragostea printr-o scrisoare'.

După despărțirea de Nichita Stănescu, Gabriela Melinescu s-a stabilit în Suedia, unde și-a cunoscut soțul, pe René Coeckelberghs.

„Am avut şi eu o mare iubire totală, dusă nu până la capăt ci până în pânzele albe ale capătului', descria Nichita Stănescu dragostea pentru Gabriela Melinescu.

Sursa foto: Facebook & Libertatea

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton