A murit Maria Branyas Morera, cea mai bătrână femeie din lume, la 117 ani. Supraviețuise pandemiei de gripă spaniolă: „Moartea mă va găsi obosită de la atâta trăit, dar zâmbind”

 Ifrim Georgiana
.

A murit cea mai bătrână femeie din lume. Marți, 20 august, Maria Branyas Morera a încetat din viață la vârsta de 117 ani, potrivit unui anunț al familiei. A supraviețuit mai multor evenimente istorice majore, inclusiv pandemiei de gripă spaniolă din 1918.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

Maria Branyas Morera, cea mai bătrână femeie din lume, a murit „în somn, liniștită și fără durere'. Era decana de vârstă a umanităţii, conform Grupul de Cercetare Gerontologică (GCG) din Statele Unite şi Cărţii Recordurilor Guinness. După decesul acesteia, japoneza Tomiko Itooka, în vârstă de 116 ani, devine cea mai vârstnică persoană în viață.

mor3mor3

Citește și: Cine este Maria Branyas Morera, cea mai bătrână persoană din lume. Are 115 ani și scrie singură pe Twitter: „Viaţa nu este eternă pentru nimeni'

Citește și: La 113 ani, ea este cea mai vârstică supraviețuitoare a infecției COVID-19! Surprinzător, Maria a învins și gripa spaniolă!

Citește și: Primele schimbări făcute în Spitalul Sfântul Pantelimon, pentru a evita producerea unor noi tragedii. Doctorițele arestate inițial pentru omor cu premeditare se pot întoarce la muncă

Citește și: Andrei Rotaru de la Insula iubirii a confirmat că este plecat cu Cristina în vacanță. Ce poză a postat bărbatul cu soția lui, după ce mama ei a anunțat că au divorțat

A murit Maria Branyas Morera, cea mai bătrână femeie din lume, la 117 ani

Maria Branyas Morera, cea mai în vârstă femeie din lume, a murit la vârsta de 117 ani la Olot, în nor-estul Spaniei. Cu câteva ore înainte de tragedie, aceasta își anunța sfârșitul, printr-un mesaj publicat pe Twitter.

„Mă simt slăbită. Ora mea se apropie. Nu plângeţi, nu-mi plac lacrimile. Şi, mai ales, nu fiţi trişti pentru mine. Acolo unde merg voi fi fericită', scria ea.

Ulterior, familia a anunțat trecerea acesteia în neființă.

„Maria Branyas ne-a părăsit. A murit aşa cum şi-a dorit: Cu câteva zile în urmă, ne-a spus: „Într-o zi, voi pleca de aici şi voi înceta să mai exist în acest corp. Nu ştiu când va fi acea zi, dar este foarte aproape, această lungă călătorie se va termina. Moartea mă va găsi obosită de la atâta trăit, dar vreau să mă găsească zâmbind, liberă şi mulţumită', a transmis familia ei.

Cine a fost Maria Branyas Morera. Supraviețuise pandemiei de gripă spaniolă

Maria Branyas Morera s-a născut la 4 martie 1907 în San Francisco, unde familia sa emigrase, urmând ca ea să se întoarcă în Spania în 1915. În 1931, s-a căsătorit cu un medic care a murit la 72 de ani. A avut trei copii, dintre care unul a murit la 86 de ani, dar și 11 nepoţi şi numeroşi strănepoţi.

Branyas supravieţuise pandemiei de gripă spaniolă din 1918, celor două războaie mondiale, Războiului Civil Spaniol, precum şi Covid-ului, pe care l-a contractat în 2020, la puţin timp după ce a împlinit 113 ani, şi de care s-a vindecat în câteva zile.

De peste 20 de ani, aceasta locuia în căminul de bătrâni Santa Maria del Tura din Olot, Catalonia.

Nu a ajuns niciodată la spital și a rămas lucidă până la sfârșitul vieții

Rosa Moret, fiica sa cea mică, a explicat că mama sa nu a fost niciodată la spital și nu a suferit vreo fractură.

 O echipă de la Universitatea din Barcelona i-a studiat ADN-ul pentru a afla secretul longevităţii sale, iar unul dintre cercetători, Manel Esteller, s-a declarat surprins de starea sa bună de sănătate, anul trecut.

„Este complet lucidă. Îşi aminteşte cu o acuitate impresionantă momente de când avea doar patru ani şi nu prezintă nicio afecţiune cardiovasculară, ceea ce este totuşi frecvent la persoanele de vârstă înaintată. Singurele probleme pe care le are ţin de mobilitate şi de auz. Este incredibil', a spus Esteller.

Sursa foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton