A murit Pavel Coruț, unul dintre cei mai vânduți scriitori din România

 Dumba Gabriela
.

A murit Pavel Coruț! Scriitorul avea 72 de ani și încă nu se știu cauzele decesului, anunțul trist fiind făcut de jurnalistul Chelaru Iulian Catalin și de Cătălin-Ioan Berenghi, fost luptător în Legiunea Străină. Cărțile scrise de Pavel Coruț au fost publicate în mai multe ediții, însumând, până în anul 2006 un număr de 4 milioane de exemplare. Romanele sale combină tropiile predominante ale literaturii de spionaj cu accente Science Fiction.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Pentru generațiile de dinainte de 1989 numele de Pavel Coruț este sinonim cu romane, precum Quinta spartă' sau„Fulgerul albastru'. A fost un prolific scriitor, dar și fost ofițer de informații și contrainformații MApN. Pavel Coruț a fost un jurnalist consecenvent și autor a peste 170 de romane.

77409308bb13aa44668729c1de080f4e-82024-1000_100077409308bb13aa44668729c1de080f4e-82024-1000_1000

Pavel Coruț (n. 17 iunie 1949, comuna Glăvăneștii Vechi, județul Iași) este un fost ofițer de informații și contrainformații român, colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române, până în februarie 1990, când a fost trecut în rezervă de către Nicolae Militaru, ministrul Apărării Naționale a României de atunci.

În același an Nicolae Militaru, ministrul Apărării Naționale a României de atunci, decide trecerea lui Pavel Coruț în rezervă. După retragerea din activitatea militară, debutează ca jurnalist, preluând unul din numele personajelor din cărțile sale, pseudonimul de Paul Cernescu, scrie playtech.ro.

A murit Pavel Coruț

„Am plecat din Moldova la 15 ani cu gândul să cuceresc lumea. Iniţial, am absolvit Institutul de Marină (Băsescu a absolvit la 6 ani după mine), apoi am urmat Facultatea de Drept.

Între 1980 şi 1990 am fost şeful contraspionajului din Direcţia Informativă a Armatei (DIA), având sarcina culegerii de informaţii de la cetăţenii străini.

Am fost şi translatorul de engleză al ministrului apărării Vasile Milea. Am ajuns până la gradul de locotenent-colonel. În vara lui 1990 mi-am făcut cererea de trecere în rezervă…', povestea Pavel Coruț despre cariera sa.

Citește și: George Burcea, despre relația cu Andreea Bălan, la doi ani de la despărțire:„Eu am încredere că, într-o zi …’

Citește și: Elena Gheorghe și toată familia ei, infectați cu COVID-19:„A fost o cursă pe viață și pe moarte, la propriu’

Citește și: Ce dietă ține Elena Gheorghe, la 36 de ani.Lista de alimente la care a renunțat / EXCLUSIV

Pavel Coruț a scris peste 170 de cărți

Pavel Coruț a debutat în viața civilă ca jurnalist (în 1990), semnând la început sub pseudonimul de Paul Cernescu (nume atribuit ulterior unui personaj fictiv din seria Octogonul) și apoi ca scriitor (în 1992), publicând de atunci peste 170 de cărți, romane de ficțiune, de non-ficțiune, de dragoste, motivaționale și de poezii.

Romanul „Quinta spartă', prima ediție a unei serii formată din peste 100 de volume, s-a vândut doar în „peste 310.000 de exemplare'

Subiectele atinse de autor în aceste cărţi sunt diverse. Ficţiunea speculativă, istoria, metodele de autoeducare, psihologia aplicată, versurile, cultul strămoşilor, misterele lumii în care trăim, serviciile secrete sunt doar câteva din cuvintele cheie în jurul cărora gravitează întreaga operă a scriitorului.

Întreaga operă a scriitorului este împărţită în următoarele serii:

  • Octogonul – romane construite din elemente de fantastic şi science-fiction, în prima parte a fiecărui roman, acesta dând şi titlul cărţii, urmat de un text ziaristic referitor la situaţia politico-sociala din România post-decembrie 1989;
  • Arta Succesului – cărţile din această serie au ca subiect autoeducarea şi crearea unei personalităţi de succes prin elemente de psihologie aplicată;
  • Romane de dragoste – romane în care personajele principale sunt „victime' ale sentimentelor, dar tot ele sunt cele care dau speranţă şi încredere eroilor imaginaţi;
  • Poezii – versurile, o pasiune a tinereţii scriitorului, au fost incluse într-o primă fază în romanele din seria Octogonul, iar mai apoi au fost reunite în câteva volume de poezii.

„Am lucrat la „Telegraf, la „Naţiunea lui Iosif Constantin Drăgan şi, mai multă vreme, la „Expres Magazin, din primăvara lui 1991 până în aprilie 1992. În plus, eram foarte interesat în domeniile psihologiei de vârf şi ale paranormalului (înainte de Revoluţie avusesem acces la studii americane, ruseşti şi chinezeşti).

Obsesia mea este instruirea creatorilor români, dezvoltarea spiritului creator la români. Aşa că prima carte pe care am publicat-o a fost „Arta succesului, pe 25 aprilie 1992, care însă nu s-a bucurat de… succes. Mi-am dat seama că, în acei ani, românii nu erau interesaţi de „arta succesului; prea mult timp am practicat „arta ratării.

A trebuit să încep cu altceva, care prindea mai bine, şi am debutat cu colecţia de aventuri „Octogon. Prima carte, „Quinta spartă, a apărut în decembrie 1992. Acum colecţia a ajuns la numărul 90, pregătesc numărul 91', declara celebrul romancier.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton