A murit Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială a României în gimnastică. Avea 88 de ani: „S-a stins în Franţa, unde locuia de ani buni…”

.

A murit Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială a României în gimnastică. Marea campioană, cu rezultate excepționale în lumea sportului, avea 88 de ani. Aceasta s-a stins din viață departe de România, în Franța, loc în care locuia de ani buni. Iată cine a făcut anunțul trist!

Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!


Este doliu în lumea sportului, după ce încă o mare campioană ne-a părăsit. Este vorba despre Sonia Iovan, cunoscută drept prima medaliată olimpică și mondială a României în gimnastică. Anunțul trist a fost făcut de prima medaliată olimpică și mondială a României în gimnastic. În cadrul acestuia se menționa faptul că regretata sportivă s-a stins din viață în Franța.

Citește și: Cum a fost pentru Gina Pistol anul în care a lipsit din televiziune: „M-am bucurat de fiecare moment. Cred că a fost foarte important să fiu atât de prezentă în primii ani ai lui Josephine’


Citește și: Care este cea mai mare teamă a Roxanei Hulpe ca mamă: „Nu înțelegi până nu ai copii. E frumos, dar e și foarte greu’. Cum a slăbit vedeta Pro TV 40 de kilograme, după nașterea fiicei sale, Zora

Citește și: Andrei Ursu și Vlad Condurache nu au avut un traseu ușor la Asia Express. Ce i-a scos din sărite: „Sunt momente când simți că faci implozie, îți vine să trântești, să urli’

Citește și: „Mă ridicam noaptea de lângă Nora ca să mă duc să plâng! Eram cu sufletul praf!’. Feli Donose a suferit foarte mult, după despărțirea de tatăl fetiței sale / Cum i-a explicat fetiței că s-au despărțit


A murit Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială a României în gimnastică

Sonia Iovan a murit la 88 de ani. Regretata gimnastă se stabilise de mai mulți ani în Franța.

„Drum lin, Sonia Iovan! Sonia Iovan e prima medaliată olimpică, mondială la gimnastică a României. (…) Acum, s-a stins în Franţa, unde locuia de ani buni. Dumnezeu să o odihnească!’, a transmis COSR.


Tot COSR informează că Sonia Iovan a debutat în gimnastica artistică de la o vârstă fragedă, la Cluj, activând ulterior la Clubul Știința, din București, sub îndrumarea profesorilor Nicolae Băiasu și Iosif Hindi.

În total, Sonia Iovan a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. În anul 1956, la JO de la Melbourne, regretata gimnastă a participat alături de alte mari nume din sport: Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici. Sonia Iovan făcuse atunci parte din formația care a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului și a câștigat la acea vreme și prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii românești.


Sonia Iovan a bifat o altă performanță patru ani mai târziu, în 1960, la JO de Roma. Atunci, ea a participat alături de Atanasia Ionescu, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt și Emilia Vătăsoiu. Mai târziu, în 1964, la JO de la Tokyo, aceasta s-a poziționat pe locul 6 cu echipa și pe 14 la individual compus.

Ce performanțe a atins Sonia Iovan în sport

În anul 1958, la Moscova, a fost parte din echipa care a câștigat bronzul, prima medalie mondială obținută pe echipe din istoria gimnasticii românești.


Regretata Sonia Iovan a participat, de-a lungul carierei sale sportive, la trei ediții ale Campionatelor Europene, desfășurate la început sub denumirea de Cupa Europei. În 1957, la București, a câștigat argintul la bârnă, pe lângă două medalii de bronz, la individual compus și sărituri. Doi ani mai târziu, în 1959, ea a cucerit medaliile de argint la sol și de bronz la individual compus, iar în 1961, la Leipzig, s-a poziționat pe locul 8 la individual compus.


Între 1966 – 1967, Sonia Iovan a activat ca antrenor federal. După ce a absolvit Institutul de Cultură Fizică (ICF), aceasta a parcurs toate treptele didactice, și a devenit profesor universitar, chiar șefa catedrei de educatțe fizică și sport de la Academia de Științe Economice.

Datorită performanțelor sale în sport, în 1997, ea a fost solicitată să lucreze la Institutul de Educație Fizică din Liban.

Sursă foto: Facebook, Captură video