Alain Delon a revoluționat moda din România, în comunism. Toți bărbații își doreau cojocul lui din filmul Once a Thief, denumit "alendelon": „Era foarte, foarte greu să îți procuri aşa ceva”

 Miniosu Alexandra
.

Alain Delon a revoluționat moda din România, în comunism. Toți bărbații își doreau cojocul lui, pe care l-a purtat în filmul „Once a Thief', din anul 1965, numit de români „alendelon”. Pentru români, piesa vestimentară a marelui actor se transformase rapid în „alendelon', o haină devenită „etalon', pe care nu oricine reușea însă să o achiziționeze. Iată cum arată și cât costa, la acea vreme!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

Alain Delon a murit duminică, pe data de 18 august, la vârsta de 88 ani. Marele actor a fost o adevărată legendă a cinematografiei, care și-a pus amprenta asupra industriei, dar și asupra publicului, care l-a idolatrizat. Tot el putem spune că a revoluționat moda comunistă printr-o haină celebră, cojocul său din blană de miel, pe care l-a purtat în filmul „Once a Thief'. Toți bărbații și-l doreau, inclusiv românii, care făceau sacrificii să-l cumpere.

alain delon 1alain delon 1

Citește și: Detalii alarmante despre starea de sănătate a lui Alain Delon, la 88 de ani. Actorul spune că „vrea să moară şi că viaţa s-a terminat”

Citește și: Reacția lui Alain Delon după ce s-a aflat că dorește să fie eutanasiat: „Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care…”

Citește și: Lili Sandu își duce fiul la împărtășit și îl învață să mănânce anafură și să bea agheasmă. Ce crede logodnicul ei, Silviu Țolu: „Am moștenit de la ai mei aplecarea către credință și mă bucur”

Citește și: Cine este Anastasia Soare. Povestea româncei care a construit un imperiu de miliarde de dolari în industria cosmetică / Declarații exclusive: „Contactul cu America a fost dramatic. Eram singură, străină și nu vorbeam engleza'

Alain Delon a revoluționat moda din România, în comunism. Cojocul lui era numit de români „alendelon”

Potrivit Libertatea, cojocul purtat de Alain Delon în celebrul film din 1965 a făcut ca și cererea pentru astfel de cojoace să explodeze în România anilor 70. Astfel, nu a durat mult și haina „alendelon' s-a transformat într-o afacere bună pentru România comunistă, mărind totodată exportul de cojoace din blană de miel.

„În anii 60, aproape toată producția mergea la export. Aveam vreo 3.000 de angajați, gândiți-vă cât era de mare! Făceam cojoace, haine de blană, dar, cum comenzile se duceau mai ales către Uniunea Sovietică, era foarte, foarte greu să îți procuri aşa ceva. Oamenii, de obicei, aduceau ei piei crude la fabrică, și aici erau cusute alendelonurile. Nu era chiar la negru, dar nu era nici pe comandă', spunea Delia Bălan, fostă șefă de secție la blănărie în anii 90, citată de Pressone.

Cât costa un cojoc ca cel al lui Alain Delon

Acum aproximativ 40 de ani, un „alendelon' costa cam 3-4 salarii medii, atunci când acesta era de aproximativ 1.000 de lei. Prețul a rămas aproximativ același până la Revoluţia din 1989. O astfel de haină nu trecea de 3.500 de lei, dar nu multă lume reușea să și-o achiziționeze.

Alain Delon a murit la 88 de ani

Actorul franez Alain Delon, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai Planetei, a murit duminică, 18 august, la vârsta de 88 de ani. Anunțul trist a fost făcut de cei trei copii ai săi, care au spus că marele artist s-a stins în liniștea casei sale.

„Alain Fabien, Anouchka, Anthony şi (câinele său) Loubo sunt profund întristaţi să anunţe decesul tatălui lor. Acesta s-a stins din viaţă în linişte în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi şi de familia sa. (…) Familia sa vă roagă să îi respectaţi viaţa privată în această perioadă de doliu extrem de dureroasă’, este scris în comunicatul transmis de cei trei copii ai regretatului Alain Delon.

Sursă foto: Captură video, Arhivă VIVA!

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton