Jocurile Olimpice 2024. Ana Maria Bărbosu a primit înapoi medalia de bronz la sol, dar contestația Sabrinei Voinea a fost respinsă / Americanii au atacat decizia TAS și vor medalia înapoi

 Miniosu Alexandra
.

Gimnastele românce Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea s-au considerat victimile nedreptății la Jocurile Olimpice 2024. Federația Română de Gimnastică (FRG) a anunțat că acum „cu un ochi râdem, cu unul plângem', după ce cea dintâi a primit înapoi medalia de bronz la sol, dar contestația celei din urmă a fost respinsă. Iată cum sună decizia Tribunalului de Arbitraj al Sportului (TAS)!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

În urmă cu scurt timp, TAS a hotărât ca medalia de bronz la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, să-i revină gimnastei Ana Maria Bărbosu, după memoriile făcute de Federaţia Română de Gimnastică şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

sabrina voinea 1sabrina voinea 1

La începutul acestei luni, pe data de 5 august, în finala de la sol, Ana Bărbosu a fost medaliată cu bronz, însă doar pentru câteva zeci de secunde, căci echipa din SUA a depus contestaţie şi lui Jordan Chiles i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766, clasându-se astfel pe a treia poziție.

Citește și: Sabrina Voinea nu a călcat în afara liniei și a fost depunctată pe nedrept la Jocurile Olimpice, arată imaginile NBC. Fotografia care i-a adus penalizarea este din timpul altei prestații: „Nu era de ieri. Probabil a fost din prima zi de concurs'

Citește și: Cum s-a apucat Sabrina Voinea de gimnastică: „Mama mă lăsa acasă, iar eu începeam să plâng și îmi doream mult să merg acolo. M-a luat o zi, două…”. Sportiva în vârstă de 17 ani este antrenată de mama ei, Camelia Voinea, fostă gimnastă olimpică

Citește și: Marcel Pavel evită litoralul românesc. De ce nu merge la mare în România: „Pe litoralul nostru nu, nu mai vreau. Nu stau să se uite unul și altul la mine'

Citește și: Aurelian Temișan, reacție furibundă după ce a așteptat două ore o ambulanță: „E strigător și revoltător! De ce se numește sistemul de urgență?'

Gimnastele românce, victimile nedreptății la Jocurile Olimpice 2024

Ulterior, judecătorii de la Lausanne au decis că americanii au făcut contestația în afara timpului regulamentar, de un minut. Mai exact, aceștia au întârziat patru secunde, fapt ce a dus la modificarea clasamentului, iar Jordan Chiles a fost nevoită să-i înapoieze medalia de broz gimnastei noastre, Ana Maria Bărbosu.

Aurul a ajuns la brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, iar argintul la americanca Simone Biles (14,133). După decizia luată de TAS, Ana Maria Bărbosu a terminat pe locul 3, cu 13,700, Sabrina Maneca-Voinea, locul 4, cu 13,700, iar americanca Jordan Chiles pe locul 5, cu 13,666.

Țara noastră nu a mai câștigat o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), atunci când Sandra Izbaşa obținea aurul la sărituri, Cătălina Ponor lua argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.

Ana Maria Bărbosu a primit înapoi medalia de bronz la sol

Dacă Ana Maria Bărbosu are acum motive de fericire, primind înapoi medalia de bronz, Sabrina Voinea a primit o vestea proastă. Din păcate, contestația ei nu a fost acceptată, astfel că gimnasta noastră rămânâne în afara podiumului.

„Cu un ochi râdem, cu unul plângem. În urma memoriilor făcute la TAS de FRG și COSR, Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu.

Federația Română de Gimnastică, reprezentată de societatea de avocatura specializata in dreptul sportului, Gherdan si Asociatii SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan și avocații Călina Tejan și Raul Ștefan Celmare, după un efort colectiv de cinci zile și patru nopți, vă comunică dispozitivele ședinței TAS în speța:

FRG, Bărbosu, vs. Federația Internațională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă.

2.⁠ ⁠⁠Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect.

3.⁠ ⁠⁠Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles in finală este reinstituit.

4.⁠ ⁠⁠Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în concordanță cu decizia de mai sus.

5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinse

FRG, Voinea, vs. Federația Internațională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG și Sabrina Maneca Voinea este respinsă.

Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4.

Felicitări ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obținut la Jocurile Olimpice de la Paris!”, a declarat avocatul Sabin Gherdan', se prezintă comunicatul emis de FRG.

Sabrina Voinea, devastată după ce contestația i-a fost respinsă

Sabrina Voinea a cerut anularea penalizării de 0,1 puncte date pentru că ar fi călcat în afara suprafeței în timpul concursului de la sol, susținând că acest lucru nu e adevărat. Din păcate, însă, contestația ei a fost respinsă la Jocurile Olimpice 2024, deși nu a călcat în afara liniei și a fost depunctată pe nedrept la Jocurile Olimpice, potrivit imaginilor NBC.

„Nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat. Mi-a venit rău când am primit vestea. Nici eu, nici Sabri nu mai vrem să auzim de gimnastică. Nu suntem bine, Sabri s-a închis în cameră și plânge', a mărturisit Camelia Voinea, mama Sabrinei Voinea, pentru gsp.ro.

Americanii au atacat decizia TAS și vor înapoi medalia de bronz

Federația de Gimnastică din Statele Unite ale Americii, alături de Comitetul Olimpic şi Paralimpic american, au reacționat după decizia TAS de a-i acorda medalia de bronz gimnastei românce Ana Bărbosu. „Suntem devastați de hotărârea Tribunalului de Arbitraj Sportiv în ceea ce privește exercițiile la sol. Cererea de reevaluare a valorii de dificultate a exercițiului la sol a lui Jordan Chiles a fost depusă cu bună credință și, după părerea noastră, în conformitate cu regulile FIG pentru a asigura o evaluare corectă', a anunțat Federația de Gimnastică din SUA.

Mai mult decât atât, familia lui Jordan Chiles a invocat rasismul: „În 2024 se mai fac comentarii dezgustătoare rasiste. M-am săturat de astfel de oameni. Fiica mea este o olimpică decorată, cu cea mai mare inimă și un nivel de sportivitate de neegalat… și are parte de astfel de lucruri dezgustătoare', a transmis Gina, potrivit US Magazine.

Și sora gimastei a continuat cu acuzațiile de rasism: Rasismul este real, există, este viu. Ei i-au luat oficial, cinci zile mai târziu, una dintre medalii. Nu pentru că nu a câștigat, nu pentru că a fost dopată, nu pentru că a depășit limitele, nu pentru că nu a fost destul de bună, ci pentru că juriul nu a fost capabil să îi ofere punctajul pentru dificultate și a fost nevoie să fie depusă o contestație.

Patru secunde! Bronzul i-a fost luat pentru patru secunde, de care nu ar fi fost nevoie dacă juriul și-ar fi făcut treaba. Te iubesc și voi avea grijă de tine indiferent de ce va fi', a scris Jazmin Chiles, pe contul său de Instagram.

Nadia Comăneci le-a susținut pe gimnastele românce

Nadia Comăneci, o legendă a gimnasticii, s-a implicat permenant în cazul gimnastelor Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea, sperând că vor avea câștig de cauză. Aceasta nu a ezitat să le ceară explicații arbitrilor, pentru a afla cum s-a făcut notarea.

În plus, a solicitat ca exercițiul Sabrinei Voinea să fie revizuit, argumentând prin faptul că astfel de „nedreptăți” afectează sănătatea mintală a sportivilor, conform eurosport.ro.

Sursă foto: Facebook, Captură video

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton