Directorul Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunţat când vor începe să fie distribuite ajutoarele de 400 de lei pentru seniorii cu pensii sub 2.574 de lei. Este vorba despre un ajutor pentru masa de Paște oferit pensionarilor cu venituri modeste și care, din fericire, va ajunge la oameni, la timp.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Astfel, începând cu luna aprilie, ajutoarele vor fi trimise către pensionari, taloanele fiind deja tipărite şi transmise către Poşta Română.
Când ajung cei 400 de lei la seniorii cu pensii sub 2.574 de lei
Șeful Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunţat că începând cu luna aprilie, ajutoarele vor fi trimise către pensionari.
„Casa Națională de Pensii a trebuit să implementeze aceste măsuri prevăzute de Ordonanța 12/2025, privind acordarea acestui sprijin financiar persoanelor vulnerabile. Acest plafon de 2.574 de lei este eligibil pentru peste 2,5 milioane de persoane, chiar 2,6 milioane dacă includem și celelalte sisteme neintegrate.
Impactul financiar pentru plata acestui sprijin este de 2,1 miliarde de lei, iar sumele vor fi acordate în două tranșe egale: 400 de lei în aprilie și 400 de lei în decembrie', a anunţat preşedintele CNPP, Daniel Baciu la România TV.
Acesta a anunţat că taloanele deja au fost tipărite şi trimise către Poşta Română.
„Taloanele de pensie au fost deja tipărite și trimise către Poșta Română. Suma acordată este clar evidențiată pe talon, distinct față de pensie, iar totalul este afișat în partea stângă. Astfel, pensionarii vor vedea clar atât pensia cuvenită, cât și sprijinul financiar. Începând din prima zi lucrătoare a lunii aprilie 2025, aceștia vor primi atât pensia, cât și sprijinul financiar acordat', a precizat Daniel Baciu.
Citește și: Ce pensie primesc românii care au lucrat doar 15 ani, stagiul minim de cotizare obligatoriu
Citeste si: Cine sunt românii care pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Ce prevede noua lege
Ce seniori primesc 2.000 de lei în plus la pensia din aprilie
Procesul de Mica Recalculare a început de la 1 septembrie de când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor. Pensionarii care știu că au avut venituri nerpamenente au făcut calcule și au ajuns la concluzia că pensia ar putea creștere pe baza acestor perioade justificate prin adeverințe.
Pensionarii se pot aștepta la o creștere a veniturilor de cel mult 250 de lei. Seniorii care au avut salarii mai mari sau munci în acord se pot aștepta la o creștere mai mare a veniturilor lunare.
Oficialii susțin că pensiile de la Mica Recalculare nu se vor majora pe baza unui procent, ci pe baza adeverințelor cu venituri nepermanente depuse la dosar de către pensionari. Din acest motiv vor exista seniori care nu vor primi bani în plus la această recalculare. Mai exact, acei pensionari care au avut salarii mici.
Totodată, Marius Budăi, fostul ministru al Muncii susține că majorările se vor plăti din urmă, începând cu 1 septembrie 2024 – data intrării în vigoare a legii. Ce înseamnă asta?. Un senior va primi o creștere de pensie (medie) de 250 de lei la Mica Recalculare, iar în aprilie va primi bani retroactiv, cei 250 de lei și pentru lunile septembrie 2024 – aprilie 2025: 8 luni x 250 = 2.000 de lei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/03/coperta-noua-40.jpeg)
„De precizat că acolo unde se vorbește de aceste sume, banii vor fi retroactiv începând cu 1 septembrie 2024 , de la data intrării în vigoare a legii, deci se vor primi retroactiv. Daca se duc documentele în acest interval de 8 luni, înseamnă că au drepturile începând cu 1 septembrie 2024, banii se vor primi retroactiv', a spus Marius Budăi la România TV.
Mica Recalculare se face pe baza adeverințelor cu venituri nepermanente (sporuri, ore de noapte, al 13-lea salariu, prime sau alte venituri brute ori nete plătite din fondul de salarii) pe care le pot depune – până la 1 martie – doar pensionarii care au muncit înainte de anul 2001, iar recalcularea va fi realizată la casele de pensii în luna aprilie 2025.
Pentru ca aceste sume să fie luate în considerare, adeverințele trebuie să îndeplinească anumite condiții de valabilitate și legalitate, iar verificarea acestora se va face individual pentru fiecare dosar în parte. Pensiile vor crește în medie cu 5-7% (între 100 și 700 de lei lunar), în funcție de veniturile aduse ca dovadă prin adeverințe.