Sâmbătă seara s-a activat Planul Roşu de Intervenţie în Reghin, judeţul Mureş, unde avea loc Balul Însuraților, un eveniment la care participau 400 de oameni. Oamenii au început să se simtă rău și au sunat la 112 în timpul petrecerii, iar la un moment dat traficul în zonă a fost blocat de ambulanțe. ANPC a descoperit ulterior carne expirată de trei ani în bucătăria restaurantului.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Spitalul Orăşenesc din Reghin nu a făcut faţă numărului uriaş de persoane, care au prezentat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare în timp ce se aflau la „Balul însuraţilor”, sâmbătă seara. Aproape 40 de oameni au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară.
Carne expirată de 3 ani la Balul Însuraților din Reghin
O petrecere din Reghin, cu 400 de oameni, numită Balul Însuraților s-a terminat la spital pentru 37 de oameni. În timp ce formația cânta de zor și oamenii dansau, alte persoane sunau disperați la 112.
A fost activat Planul Roşu de Intervenţie, iar ambulanțele au stat la coadă să-i preia pe bolnavii care acuzau simptomele specifice toxiinfecției alimentare. În fața sălii unde se desfășura petrecerea, mai multe ambulanțe au fost surprinse transportând victimele către unitățile de primiri urgențe.
Totodată, echipele de intervenție au organizat puncte de triere SMURD, unde persoanele afectate au fost evaluate și stabilizate înainte de a fi transportate la spital. „În jurul orei 19:00, prin dispeceratul integrat 112, am fost solicitaţi să intervenim la un restaurant din municipiul Reghin. Au fost solicitate resurse medicale suplimentare de la ISU Cluj, ISU Sibiu şi ISU Bistriţa Năsăud”, a declarat Alexandra Căluşeri, ISU Mureş la Observator.
Ca oamenii să primească ajutor mai repede, a fost amplasat un cort de triaj. „Greţuri, vărsături, ameţeli şi la nivelul spitalului s-a declanşat Planul Alb pentru situaţii de urgenţă”, a precizat Iuliu Moldovan, director DSP Mureş.
Chiar dacă ambulanțele au făcut coadă în faţa restaurantului și transportau câte 2-3 pacienți odată la spital, formaţia care întreţinea atmosfera nu s-a oprit din cântat. A fost nevoie de un ordin emis de prefect pentru ca muzica să fie oprită.
ANPC a închis restaurantul din Reghin, unde a avut loc „Balul însuraților”
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au suspendat activitatea restaurantului din Reghin care a organizat „Balul însuraţilor'. Evenimentul este la ediţia a XVI-a. Localul unde a avut loc petrecerea aparţine deputatei PSD, Dumitriţa Gliga, fiica omului de afaceri şi fostului senator Vasile Ghiorghe Gliga.
„Inspectorii DSVSA Mureş au demarat o anchetă epidemiologică pentru a identifica sursa posibilă a contaminării', anunţă, duminică, printr-un comunicat, ANSVSA.
În cadrul verificărilor, inspectorii sanitar-veterinari au prelevat mostre din alimentele servite, acestea fiind trimise pentru analize de laborator la Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, pentru a determina o eventuală contaminare.
„Au prelevat din mâncăruri probe, au sigilat bucătăria, au evacuat personalul care lucra în bucătărie. S-au depistat în timpul controlului peste 50 de kilograme de preparate, care au fost sigilate, produse cu termenul depăşit din 2022 – mă refer la sosuri de ciocolată şi alte produse.
![](https://thumbor.unica.ro/unsafe/760x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/02/c1-001-cover-6-75.jpg)
Pastilele care trebuiau dezinfectate erau expirate din 2018, mobilier nespecific pentru o bucătărie, mobilier cu o bucătărie ruginită. (…). Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a aplicat doar aseară amenzi de 25.000 de ron”, a spus Cristian Popescu Piedone în cadrul unei intervenţii telefonice pentru Antena 3 CNN.
„Am însărcinat pe directorul general Paul Anghel să coordoneze această acțiune. A convocat cele două județe ca să avem numărul suficienți de comisari. Județul Mureș și județul Bistrița s-au deplasat la fața locului, au început controlul. Într-adevăr o situație de nedescris în cadrul spațiilor alimentare, depozitare, temperaturi”, a mai precizat Cristian Popescu Piedone, preşedintele ANPC.